when-you-have-difficulty-becoming-pregnant-again_id_teaser

Miten ja milloin raskaustesti kannattaa tehdä?

Milloin raskaustesti näyttää positiivista, jos on raskaana? Onko testeissä eroja, ja ovatko kotitestit luotettavia?

Tuntuuko kehosi erilaiselta – ovatko kuukautiset jääneet pois, voitko pahoin tai onko sinulla muita mahdollisia raskausoireita? Jos toivot tai epäilet olevasi raskaana, raskaustestin tekeminen voi olla paikallaan. Tässä artikkelissa kerromme, miten raskaustestit toimivat ja miten tulkita testituloksia.

Näin raskaustesti toimii

Myynnissä on suuri valikoima erilaisia raskaustestejä, mutta niiden kaikkien toimintaperiaate on sama: raskaustesti mittaa, onko elimistössä hCG-nimistä raskaushormonia eli istukkahormonia. Kotitestit tehdään aina virtsasta, terveydenhuollossa käytetään myös verikokeita. Istukkahormonia nimittäin erittyy sekä virtsaan että vereen.

Tulos on luettavissa muutamassa minuutissa, mutta kotitestien kohdalla vaaditaan silti kärsivällisyyttä. Testi toimii luotettavasti vasta, kun elimistö tuottaa tarpeeksi istukkahormonia, jotta se on havaittavissa virtsasta. Jos testi tehdään liian aikaisin, hormonitasot eivät ehkä ole ehtineet vielä kohota riittävästi tuottaakseen varman tuloksen. Kotona tehtävä raskaustesti on muovinen tikku, jonka pää kastetaan virtsaan. Niitä myydään apteekeissa, kioskeissa ja ruokakaupoissa.

Milloin raskaustestin voi aikaisintaan tehdä?

Useimmat tekevät raskaustestin, kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos ei ole varma, koska kuukautisten kuuluisi alkaa, raskaustestin voi tehdä noin kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä. Saatavana on kuitenkin monenlaisia testejä, joiden herkkyys vaihtelee. Kaikkein herkimmät raskaustestit pystyvät havaitsemaan hCG-hormonin jo raskauden alkuviikkoina. Jos taas raskautta yritetään IVF-hoidon avulla, testi ajoitetaan hieman eri tavalla, koska hedelmöitys tapahtuu elimistön ulkopuolella. Yleensä sen voi tehdä kahden viikon kuluttua alkionsiirrosta.

Miten raskaustesti tehdään?

Tarkat ohjeet raskaustestin tekemiseen ovat testipakkauksessa. Osassa testeistä virtsataan suoraan tikulle, osassa virtsa kerätään puhtaaseen astiaan ja testi kastetaan siihen muutamaksi sekunniksi. Luonnollisesti voit myös hakeutua testiin terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle, mutta nykyiset kotitestit ovat aivan yhtä luotettavia kuin ammattikäyttöiset.

Mihin aikaan raskaustesti kannattaa tehdä?

Sillä, mihin aikaan päivästä raskaustesti tehdään, voi olla merkitystä. Istukkahormonia on eniten aamuvirtsassa, joten aamulla testaaminen voi helpottaa luotettavan positiivisen tuloksen saamista, mikäli raskaustesti tehdään ennen kuukautisia. Jos taas testi tehdään vasta kuukautisten odotetun alkamisajan jälkeen (tai myöhemmin), sen tulos on luotettava vuorokaudenajasta huolimatta.

Raskaustestin tuloksen lukeminen

Eri testeissä tulos näkyy hieman eri tavalla. Osassa tulosikkunaan ilmestyy viivoja. Yksi niistä on kontrolliviiva, joka varmistaa, että testi toimii oikein. Jos tulosikkunaan ei ilmesty kontrolliviivan lisäksi muita viivoja muutaman minuutin kuluessa (tarkista aika pakkauksesta), tulos on negatiivinen. Positiivisessa tuloksessa näkyviin tulee kaksi viivaa. On myös olemassa digitaalisia raskaustestejä, joissa näkyvä teksti tai symboli kertoo, onko testi positiivinen vai negatiivinen.

Mutta olipa testi kumpaa tyyppiä tahansa: jos tulos on edes heikosti positiivinen, olet raskaana. Haamuviiva raskaustestissä kertoo vain, että raskaus on vielä niin alussa, ettei elimistö ole ehtinyt tuottaa kovin paljon hCG-hormonia.

Negatiivinen raskaustesti

Jos testi tehdään liian aikaisin, hormonitasot eivät ehkä ole ehtineet vielä kohota riittävästi tuottaakseen varman tuloksen. Voit siis olla raskaana negatiivisesta raskaustestistä huolimatta, jos testi on tehty liian varhaisessa vaiheessa. Mikäli kuukautisia ei ala kuulua tai kaikki merkit viittaavat raskauteen miinustestistä huolimatta, kannattaa odottaa muutama päivä ja tehdä testi uudelleen. Voit myös ottaa yhteyden terveydenhuoltoon.

Positiivinen raskaustesti – mitä tehdä?

Uutisen sulattelun jälkeen seuraava askel on varata aika neuvolaan ensikäyntiä ja raskauden seurannan suunnittelemista varten. Vaikka raskaus olisi odottamaton ja päätös elämän tulevasta suunnasta vielä tekemättä, on aina hyvä hakeutua neuvolaan tukea ja neuvontaa varten.

Jos raskaus sai alkunsa hedelmöityshoidoista, klinikan lääkäri tekee ultraäänitutkimuksen emättimen kautta noin viiden viikon kuluttua. Nyt on myös aika selvittää esimerkiksi, mitä ruokia tulisi välttää raskauden aikana sekä lopettaa esimerkiksi alkoholin ja tupakan käyttö.

Verenvuoto plussatestin jälkeen

Jos huomaat vähäistä verenvuotoa positiivisen raskaustestin jälkeen, kyseessä voi olla hormonaalisista muutoksista johtuvaa vuotoa limakalvoilta. Runsaampi verenvuoto on sen sijaan syy hakeutua naistentautien poliklinikalle tai naistentautien päivystykseen, sillä raskaustesti ei kerro luotettavasti mahdollisesta keskenmenosta. Istukkahormonin määrä elimistössä laskee hitaasti, joten raskaustestin tulos voi olla positiivinen viikkoja keskenmenon jälkeen.

Faktantarkistus: Ria Malva, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli