libero_recruitment_2021_21_early-pregnant-woman_desktop

Raskaaksi tuleminen – näin parannat mahdollisuuksia

Lasta yritettäessä on hyvä tietää, miten maksimoida mahdollisuudet. Raskaaksi tulemista voi nimittäin edistää tekemällä tiettyjä asioita ja välttämällä toisia. Tämä pätee niin raskaaksi haluavaan kuin toiveikkaaseen puolisoonkin.

Kun suuri päätös raskauden yrittämisestä on tehty, malttamattomuus seuraa perässä. Olemme tottuneet suunnittelemaan tulevaisuutta suurista linjoista pieniin yksityiskohtiin saakka. Raskaus kuitenkin alkaa harvoin tilauksesta. On paljon erilaisia (niin naisiin kuin miehiinkin liittyviä) syitä, miksi raskauden alkaminen voi vaatia aikaa. Se ei useinkaan onnistu ensimmäisellä, toisella tai edes kolmannella yrittämällä – vaikka päällimmäisenä mielessä ovatkin ehkä ne onnekkaat, joilla tärppäsi heti. Nopeudesta huolimatta raskaaksi tulemisen todennäköisyys riippuu monista tekijöistä, ja osaan niistä voi myös itse vaikuttaa.

Mitä hedelmällisyydellä tarkoitetaan?

Ensimmäiseksi täytyy määritellä hedelmällisyyden käsite. Hedelmällisyydellä eli fertiliteetillä tarkoitetaan mahdollisuutta tulla raskaaksi, joka ihmisellä on vain tietyssä vaiheessa elämäänsä. Tämän lisäksi on vielä huomioitava muut tekijät, jotka vaikuttavat varsinaiseen raskauden alkamiseen, kuten kuukautiskierron vaihe.

Milloin voi tulla raskaaksi?

Tämä voi ehkä kuulostaa tyhmältä kysymykseltä – suurin osa tietää kyllä, miten lapsi useimmiten saa alkunsa. Asia on kuitenkin monimutkaisempi kuin aluksi ehkä vaikuttaa. Monen asian täytyy osua kohdalleen, jotta yhdyntä johtaa raskauteen. Kuten ehkä tiedätkin, otollinen aika on lähellä ovulaatiota eli munasolun irtoamista. Nainen ovuloi yleensä kerran kuussa, noin kaksi viikkoa ennen kuukautisia. Jos tahtoo lisätä raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia, yhdyntöjä olisi hyvä olla jo pari päivää ennen ovulaatiota ja vielä sitä seuraavana päivänä. Siittiöt voivat nimittäin elää kohdussa useita päiviä munasolua odotellessaan.
Siittiöiden joukosta yhden täytyy lopulta päästä perille saakka ja hedelmöittää munasolu. Hedelmöittyneen munasolun on vielä kiinnityttävä kohtuun, ja jotta raskaus etenee, sekä munasolun että siittiön laadun on oltava riittävän hyvä. Toisin sanoen raskauden alkaminen on monen onnistumisen summa, eikä ole mitenkään outoa, jos se ei onnistu ensimmäisellä tai vielä toisellakaan yrittämällä. Usein sitä tarvitsee yrittää monta kuukautta, joskus jopa pitempään.

Hedelmällisyys ja ikä

Ikä on kenties tärkein fysiologinen tekijä, joka vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen. Munasolut vähenevät ja niiden laatu heikkenee iän myötä. Lisäksi kuukautiskierrot voivat muuttua epäsäännöllisemmiksi, jolloin ovulaation ajankohdan määrittäminen vaikeutuu. Hedelmällisyys heikkenee melko voimakkaasti 35 ikävuoden jälkeen, mutta tämä ei välttämättä tarkoita, etteikö lapsia voisi enää saada. Raskaaksi tuleminen voi vain vaatia enemmän aikaa ja siihen tarvitaan useammin apua. Kuten muutkin kehon ominaisuudet, myös hedelmällisyys on hyvin yksilöllistä. On paljon esimerkkejä naisista, jotka ovat tulleet luonnollisesti raskaaksi pitkälti yli 40-vuotiaina. Sen sijaan menopaussin jälkeen biologisia lapsia ei voi enää saada, sillä ovulaatiot ovat loppuneet kokonaan. Miehillä yhtä selkeää ikärajaa ei ole, mutta silti hedelmällisyyden tiedetään heikkenevän vähitellen iän myötä.

Kuinka tulla raskaaksi nopeammin? Voinko itse tehdä jotain?

Kyllä, raskautta voi itse yrittää edistää monin tavoin. Se, ettei lasten hankintaa kannata lykätä liikaa, ei ehkä ole enää kovin hyödyllinen neuvo, jos alkaa jo lähestyä neljääkymmentä. Alta löydät kuitenkin listan muista hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä. Osasta niistä on kertynyt enemmän tutkimustietoa kuin toisista. Hyvin yleinen kysymys on, vaikuttaako stressi hedelmällisyyteen. Joidenkin tutkimusten mukaan sillä on merkitystä, joidenkin taas ei. Stressi painaa nimittäin lähes kaikkia silloin tällöin, ja lapsia syntyy siitä huolimatta. Kaikki stressi ei myöskään ole haitallista. Asiasta ei kannata murehtia liikaa, sillä tämä voi lisätä stressiä ja huolta entisestään. Sen sijaan voi olla hyvä pyrkiä löytämään keinoja esimerkiksi työhön liittyvän stressin käsittelyyn.

Miten maksimoida raskaaksi tulemisen mahdollisuus?

Raskaaksi tuloa voi edistää muillakin tavoin kuin tähtäämällä yhdyntöjä ovulaation ympärille. Hedelmällisyydestä ja elintavoista on hyvä tietää ainakin nämä asiat:

  • Lopeta tupakointi
    Tiedätkin varmasti, että tupakointi on haitaksi terveydelle – mutta tiesitkö, että se heikentää myös hedelmällisyyttä niin naisilla kuin miehilläkin? Tämä ei koske pelkästään aktiivista tupakointia, vaan myös nuuskaa ja passiivista tupakointia. Lisäksi keskenmenoriski kasvaa, jos sikiö altistuu tupakansavulle. Siksi vinkkimme kaikille tuleville vanhemmille on lopettaa tupakointi, kun päätös raskauden yrittämisestä on tehty.
  • Vältä tiettyjä kipulääkkeitä
    Raskaaksi haluavan tulisi välttää osaa yleisimmistä kipulääkkeistä (tulehduskipulääkkeitä). Nykytiedon mukaan ne voivat nimittäin häiritä ovulaatiota. Lue pakkausseloste tai kysy asiasta apteekkihenkilökunnalta, jos olet epävarma.
  • Yli- tai alipaino voi vaikuttaa
    Jos raskautta yrittävällä on yli- tai alipainoa, se voi vaikuttaa ovulaatioon ja vaikeuttaa raskaaksi tuloa.
  • Vältä runsasta alkoholinkäyttöä
    Alkoholia ei yleensä tarvitse jättää kokonaan pois (ellei itse halua). Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että runsas alkoholinkäyttö voi vaikuttaa sekä ovulaatioon että siittiöihin. Lisäksi on tietysti hyvin tärkeää, että odottaja lopettaa alkoholinkäytön kokonaan heti tultuaan raskaaksi.
  • Älä nauti liikaa kofeiinia
    Kofeiini voi heikentää hedelmällisyyttä suurina määrinä, ja jos raskaus alkaa, sen saantia suositellaan rajoittamaan keskenmenoriskin vuoksi. Huomioi kahvin lisäksi myös muut kofeiinin lähteet, kuten energiajuomat ja tee.
  • Ruoalla voi olla merkitystä
    Ei ole olemassa ihmeruokia tai ravintolisiä, jotka helpottaisivat raskaaksi tulemista. Monipuolisen ja ravitsevan ruokavalion noudattaminen sen sijaan kannattaa, sillä se on kaikin puolin hyväksi terveydelle (mikä voi parantaa myös hedelmällisyyttä). Lisäksi yli- ja alipainon tiedetään vaikeuttavan raskaaksi tuloa, ja tällöin ensisijaisena hoitona ovat usein ruokavalion muutokset.
  • Liikunta on hyväksi
    Arkiliikunta ja muukin liikunta on hyödyllistä ja voi vaikuttaa hedelmällisyyteen. Kohtuullinen määrä reipasta, sykettä kohottavaa liikuntaa sekä voimaharjoittelua on yleensä erittäin hyödyllinen yhdistelmä. On kuitenkin tärkeää pitää rasitus kohtuullisena ja välttää liiallista rankkaa liikuntaa, sillä sekin voi häiritä kuukautiskiertoa ja siittiöiden tuotantoa.
  • Älä lämmitä kiveksiä liikaa
    Siittiöiden tuotanto voi kärsiä, jos kivekset ovat liian lämpimät esimerkiksi kuumeen tai toistuvien kuumien kylpyjen vuoksi.
  • Lievitä stressiä
    Kuten todettu, on hieman epäselvää, miten voimakas yhteys stressin ja hedelmällisyyden välillä on, ja kumpi on syy ja kumpi seuraus. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että elämän ei ole hyvä käydä koko ajan ylikierroksilla. Voi siis olla hyödyllistä löytää keinoja stressin lievittämiseen.
  • Tietynlaiset työpaikat eivät ole hyväksi
    Kaikki työpaikat eivät sovellu raskautta suunnittelevalle. Tämä koskee ennen kaikkea töitä, joissa on raskasmetalleille, säteilylle tai kemikaaleille altistumisen vaara. Jos oma työtilanteesi mietityttää, ota asia puheeksi työnantajan kanssa tai käänny työterveyshuollon tai muun työsuojelun tai työlääketieteen asiantuntijan puoleen.

Sairaus voi vaikuttaa hedelmällisyyteen

On hyvä tiedostaa, että tietyt sairaudet voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen. Naisilla niitä ovat muun muassa endometrioosi, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) ja kilpirauhasen sairaudet. Miehen hedelmällisyyttä voivat heikentää esimerkiksi kivespussityrä tai aiemmin sairastetut sukupuolitaudit. Jos tietää sairastavansa jotakin sairautta, lapsettomuustutkimuksiin voi joskus päästä nopeammin. Muista kuitenkin, ettei sairaus välttämättä tarkoita, että juuri sinun olisi vaikea saada lapsia.

Jos saat parhaillaan jotakin hoitoa tai sinulla on säännöllisiä lääkityksiä, kysy niistä lääkäriltä huolimatta siitä, mikä sukupuolesi on. Saatavana voi olla korvaavia valmisteita, jos jokin lääkkeistä heikentää hedelmällisyyttä tai altistaa sikiön epämuodostumille. Älä kuitenkaan koskaan lopeta tärkeää lääkitystä omin päin keskustelematta lääkärin kanssa.

Folaattia raskautta suunnittelevalle

Kenties olet kuullutkin, että raskautta yrittäville naisille suositellaan foolihappolisää? Ennen raskautta aloitettu folaatti kasvattaa hedelmällisyyttä ja ehkäisee sikiön epämuodostumia, esimerkiksi hermostoputken sulkeutumishäiriön. Kannattaa hankkia laadukas valmiste, jossa vitamiini on folaattimuodossa, eikä synteettisessä foolihappomuodossa, jotta keho pystyy hyödyntämään sen paremmin.

Milloin hakea apua, jos raskaaksi tuleminen on vaikeaa?

Jos raskautta ei ole kuulunut vuoden yrittämisen jälkeen, on mahdollista hakeutua hedelmällisyystutkimuksiin (eli lapsettomuustutkimuksiin). Tutkimukset voivat tulla kyseeseen jo aiemmin, jos nainen on yli 36-vuotias tai jos epäillään, että jokin lääketieteellinen syy heikentää raskauden mahdollisuuksia. Tutkimuksiin haluavan tulee hakeutua gynekologin vastaanotolle, naistenklinikalle, lapsettomuusklinikalle tai aluksi terveyskeskukseen.

Faktantarkistus: Ria Malva, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli