birthstart_image

Miten synnytys alkaa

Hetki voi koittaa millä viikolla hyvänsä! Mutta mistä tietää synnytyksen lähestyvän? Synnytyksen lähestyessä seurattavia asioita on paljon, mutta varmoja merkkejä vain yksi: säännölliset supistukset.

Teknisesti synnytys käynnistyi jo pari viikkoa sitten, kun hormonit alkoivat pehmentää kohdunkaulaa. Usein seuraavana merkkinä ovat synnytystä ennakoivat supistukset. Ne tihenevät vähitellen, kun synnytys lähestyy ja lapsi haluaa tulla maailmaan. Silti aina ei ole helppo arvioida, koska lähteä synnyttämään – tällöin voi olla hyvä tietää, mitä merkkejä kuulostella.
 Todennäköisesti lähestyvän synnytyksen merkkejä:

  • Kohdunsuu alkaa avautua (tätä ei voi nähdä tai tuntea).
  • Limatulppa irtoaa (tämä jää helposti huomaamatta, ja tulppa voi myös muodostua uudelleen).
  • Vatsa on tavallista löysemmällä (tämä ei koske kaikkia ja voi liittyä muuhunkin).
  • Lapsivesi menee (näin ei käy läheskään kaikille vielä nyt, vaan joskus vasta aivan synnytyksen lopussa).
  • Ennakoivat supistukset tulevat (ne voivat alkaa monta päivää ennen H-hetkeä tai jäädä kokonaan pois).

Kuten huomaat, synnytyksen käynnistymisen merkit ovat hyvin epävarmoja. Raskaana oleva ei voi itse huomata, koska kohdunsuu alkaa avautua. Irronneen limatulpan tilalle voi muodostua uusi, ja moni asia voi saada vatsan löysälle. Jos lapsivesi menee tai epäilet sen menneen, ota aina yhteys sairaalaan. Lapsivedenmeno tässä vaiheessa on kuitenkin kaikkea muuta kuin varmaa. Se voi tapahtua vasta synnytyksen aikana tai lopussa, joten sitä ei kannata jäädä odottelemaan. Synnytystä ennakoivat supistukset ovat varmin merkki synnytyksen alkamisesta, mutta niitäkään ei tule kaikille. Jos ennakoivia supistuksia tulee, ne voivat alkaa useita päiviä ennen synnytystä tai vasta pari päivää ennen. Ne muuttuvat hiljalleen synnytyssupistuksiksi. Jos niin käy, synnytys on varmasti käynnissä ja lapsi tuloillaan. Varma merkki synnytyksen alkamisesta:

  • Säännölliset supistukset, noin kolme supistusta kymmenessä minuutissa

Milloin soittaa synnytyssairaalaan?

Synnytyksen edistymiseen tarvitaan supistuksia. Voit milloin tahansa ottaa yhteyttä sairaalaan, mutta ensisynnyttäjällä maaginen luku on yleensä kolme supistusta kymmenessä minuutissa, jolloin voidaan arvella synnytyksen käynnistyneen. Lisäksi kohdunsuun avautumisen edellytyksenä on, että supistukset tulevat kohtuullisen säännöllisesti ja kestävät noin minuutin. Uudelleensynnyttäjän on lähdettävä matkaan jo aiemmin: pääsääntönä on kaksi säännöllistä ja kipeää supistusta kymmenessä minuutissa. Liberon sovelluksessa on supistusajastin, jolla voit itse seurata tilannetta. Kun supistuksia tulee kolme (tai uudelleensynnyttäjän tapauksessa kaksi) kymmentä minuuttia kohden, on aika kysyä osastolta puhelimitse, milloin synnytyssairaalaan on hyvä tulla.

Siihen saakka synnytys voi hyvin edetä kotona. Oloa voi koettaa helpottaa supistusten aikana voi lämpöhoidolla, hieronnalla tai kätilön ohjeiden mukaisesti sopivilla kipulääkkeillä. Moni kokee olonsa turvallisimmaksi ja vointinsa parhaaksi juuri kotona, osa taas haluaa mieluiten tulla sairaalaan mahdollisimman pian. Tämä on yksilöllistä ja voi vaihdella paljon – oikeaa tai väärää tapaa ei ole!



Lapsivedenmeno ei ole varma synnytyksen merkki

Elokuvissa synnytys yleensä käynnistyy, kun lapsivesi menee. Roiskahdus näyttää dramaattiselta, mutta tosielämässä lapsivesi menee yleensä vähitellen, pikemminkin tihkumalla. Joskus syynä voi olla, että vauvan pää tukkii synnytyskanavan. Ei ole myöskään harvinaista, että synnytys käynnistyy ilman lapsivedenmenoa. Siksi ei kannata odotella mitään loiskahdusta vaan seurata supistuksia – kunnes ne muuttuvat säännöllisiksi ja voimistuvat ja tihenevät asteittain.

Vain viitisen prosenttia syntyy laskettuna päivänä

Lapsi voi syntyä muutama viikko ennen laskettua aikaa tai sen jälkeen. Odotettua päivää ympäröivinä viikkoina onkin hyvä varautua siihen, että synnytys voi käynnistyä milloin vain – kun sitä vähiten odotat. Jotkut lapset syntyvät useita viikkoja etuajassa, toiset taas eivät millään tahtoisi lähteä syntymään. Jälkimmäisessä tapauksessa synnytys saatetaan lopulta käynnistää. Vaaraa ei ole, vaikka raskaus päättyisi synnytyksen käynnistykseen. Odotuksen pitkittyminen voi kuitenkin tuntua hieman raskaalta. Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!

Jaa artikkeli