Pienten potilaiden puolesta

Millaista on elää sairauden kanssa? Libero haluaa tehdä näkyväksi lapsia sairauksineen ja luoda ymmärrystä siitä, mitä sairastuminen tarkoittaa.

Mielestämme on tärkeää nähdä lapsi lääkkeen, arven tai vatsassa olevan napin takana. Lisätä ymmärrystä siitä, mitä merkitsee olla sairas, mutta myös oppia kohtaamaan pienet lapset, joilla on jokin sairaus.

Marius
Jo raskausaikana lääkärit huomasivat, että Marius oli pienempi kuin kuuluisi – ja että hänen sydämessään oli jotain vikaa. Kävi ilmi, että hänen sydämensä oli siirtynyt väärälle puolelle ja että sen kammioiden välissä oli kaksi isoa reikää. Marius ei kuitenkaan ihan vähästä luovuta. Vaikka voimat välillä loppuisivatkin, hän ei tyydy siihen. Hän on sen verran itsepäinen. Hyvä ominaisuus synnynnäisestä sydänviasta kärsivälle, mutta arjessa joskus hieman rasittavaa, Mariuksen äiti Malena naurahtaa.
LUE ARTIKKELI plus icon
Sam
Sam on hyvin sydämellinen persoona, joka haluaa, että kaikki ovat mukana ja ettei kukaan jää ulkopuolelle. Hän voi myös olla hiukan pikkuvanha. Ehkä siksi, koska hän on viettänyt viime vuoden aikana niin paljon aikaa sairaalassa aikuisten seurassa. Hänestä se ei silti ole kurjaa. Leikkauksista ja solunsalpaajista huolimatta Sam käy mielellään sairaalassa. Onhan siellä vaikka mitä kivaakin.
LUE ARTIKKELI plus icon
hedda
Hedda ei ole vielä täyttänyt kahtakaan vuotta, mutta kun hänen pumppunsa putoaa, hän nostaa sen maasta ja sanoo ”ai-ai!”. Hän nimittäin tietää, että on huono juttu, jos pumppu ei ole paikoillaan. Heddaa on myös usein pistettävä sormenpäähän, ja hänen pitää vielä odottaa, kun muut jo alkavat syödä. Hän taitaa jollain tavalla käsittää, että jokin on toisenlaista. Silti hän on kuin kuka tahansa kaksivuotias. Hän rakastaa tuoleilla kiipeilyä, päiväkodissa juoksentelua ja kolmen sisaruksensa kanssa leikkimistä.
LUE ARTIKKELI plus icon
elwin
Voisi luulla, että astman tapainen rasittava sairaus estäisi Elwiniä olemasta niin aktiivinen kuin hän on. Ei todellakaan – hän juoksentelee ympäriinsä, yskii ja tsemppaa. Vanhempien on välillä muistutettava Elwiniä huilaamisesta. Hän ei nimittäin ole ihan ymmärtänyt, että fyysinen rasitus vaikuttaa hänen hengitykseensä. Kun hän istahtaa lepäämään, tuntuu heti paremmalta.
LUE ARTIKKELI plus icon
Article image
Lapsen sairaus perheessä – neuvoja läheisille
Yhdenkään lapsen ei toivoisi sairastuvan vakavasti, mutta silti niin voi joskus käydä. Vaikeassa tilanteessa läheisten tuki on usein kultaakin kalliimpaa – mutta mikä on paras tapa tarjota sitä?
Lue artikkeli
Article image
Odottamaton käänne elämässä – neuvoja surun, huolen ja epävarmuuden kanssa painiville
Jatkuva huoli omasta lapsesta kuuluu vanhemmuuteen. Valitettavasti huoli voi joskus myös olla perusteltua, kun lapselle tapahtuu jotakin. Kokosimme tähän artikkeliin neuvoja, miten suhtautua vaikeuksiin ja käsitellä niitä.
Lue artikkeli
forum

Miten puhua lapsista ja sairauksista?

Joskus tapahtuu se, mitä ei saisi tapahtua: lapsi sairastuu vakavasti. Miten vaikeaa asiaa voi käsitellä, miten pystyy toimimaan arjen mullistuessa ja miten läheiset voivat tukea sairastuneen perhettä? Keskustele pienet potilaat -aiheesta muiden vanhempien kanssa Vanhempien jutut -keskustelupalstallamme tai jaa kokemuksesi sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #pienetpotilaat.
Vanhempien juttuihin

Katso videomme!

Katso video