food_to_avoid_image

Raskauden aikana vältettävät ruoka-aineet

Mitä raskauden aikana tulisi välttää? Saako kahvia juoda? Entä mikä on listeria? Tässä artikkelissa on tietoa raskausajan ruokavaliosta ja etenkin ruoista, joita raskaana olevan ei tulisi syödä.

Joskus voi tuntua, että ohjeita on riesaksi asti. Useimpia ruokia voi kuitenkin syödä aivan huoletta. Tietyt juustot, lihatuotteet ja kalat voivat kuitenkin sisältää listeriabakteeria, toksoplasma-nimistä alkueläintä tai korkeita ympäristömyrkkypitoisuuksia. Lisäksi on muita ruoka-aineita, jotka eivät ole hyväksi lapselle suurina määrinä.
Raskauden aikana on noudatettava erityisen terveellistä ruokavaliota, joka kattaa sekä äidin että lapsen ravinnontarpeen. Lue lisää artikkelistamme, jossa käsitellään terveellistä raskausajan ruokavaliota. Tiettyjä elintarvikkeita on käytettävä varoen tai vältettävä kokonaan.

Muista ainakin nämä raskausajan ruokavaliosta:

  • kahvia rajoitetusti: enintään 3dl suodatinkahvia, 1dl espressokahvia päivässä
  • vain sallittuja kaloja
  • ei lainkaan alkoholia
  • ei lainkaan lakritsia
  • ei liikaa A-vitamiinia
  • ei raakaa, kuivattua tai kylmäsavustettua lihaa
  • ei pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja.


Kahvia ja A-vitamiinia kohtuudella, lakritsia ei lainkaan

Raskaana olevien on rajoitettava kahvinjuonti enintään 200 milligrammaan kofeiinia päivässä, sillä se voi vaikuttaa sikiöön. Määrä jää tämän alle, kun et juo päivän aikana enempää kuin kolme desilitraa kahvia tai kahdeksan desilitraa mustaa teetä. Energiajuomat sisältävät usein runsaasti kofeiinia, joten niitä ei suositella lainkaan. Lakritsin syöntiä tulee välttää.
A-vitamiinia tarvitaan, jotta raskaus etenee normaalisti ja lapsen näkökyky kehittyy oikein. Sitä on etenkin sisäelimissä (kuten maksassa) sekä maidossa ja ruokarasvoissa. Vältä maksan syömistä, mutta maksavalmisteita (pasteijat, maksamakkara) voit syödä enintään 200 g viikossa ja enintään 100 g yhdellä aterialla. Päivittäisessä käytössä maksavalmisteiden määrä ei saisi olla yli 30g vuorokaudessa. Liian suurina määrinä A-vitamiini on kuitenkin haitallista, ja sen epäillään kasvattavan sikiövaurioiden riskiä alkuraskaudessa. Myös A-vitamiinin lähteellä on merkitystä. Jos syöt runsaasti kasviksia ja juureksia, joiden sisältämät karotenoidit voivat muuntua elimistössä A-vitamiiniksi, ei kannata huolestua – niissä ei ole yliannostuksen vaaraa. Lisää tästä aiheesta on artikkeleissa, jotka koskevat raskauden aikana käytettäviä lääkkeitä ja ravintolisiä.

Voiko raskauden aikana juoda lasin viiniä?

Ei voi. Alkoholin käyttö täytyy lopettaa raskauden ajaksi kokonaan. Veren alkoholipitoisuus istukan läpi sikiöön virtaavassa veressä on sama kuin äidin veressä. Lapsi on sinua herkempi alkoholin vaikutuksille, ja hän myös kehittyy jatkuvasti. Siksi alkoholia ei saa juoda lainkaan. Tiedämme, että tämä askarruttaa monia – lue lisää alkoholista ja raskaudesta täältä.


Toksoplasma, listeria ja oikean kalan valinta

Kalan ja äyriäisten syönti raskauden aikana on terveellistä. Valitettavasti joitakin sisävesialueiden ja Itämeren kaloja on kuitenkin vältettävä, koska ne sisältävät aivan liikaa ympäristömyrkkyjä. Erillisessä artikkelissa kerromme, mitä kalaa saa syödä raskauden aikana ja mitä tulisi välttää.
Joissakin tavanomaisissa elintarvikkeissa voi olla sekä toksoplasma-nimistä alkueläintä että listeriabakteeria. Nämä taudinaiheuttajat ovat vaaraksi lapsen kehitykselle, joten niiden kanssa on oltava tarkkana. Toksoplasma tarttuu kissojen ulosteista ja sen saastuttamien kasvisten, maaperän tai veden välityksellä. Tartunnan voi saada myös huonosti kypsennetystä lihasta.. Toksoplasma kuolee syväjäädytettäessä kahden vuorokauden ajan (–18 asteessa tai kylmemmässä) ja kuumennettaessa (yli 65 asteessa). Sen aiheuttaman sairauden nimi on toksoplasmoosi.

Miten välttää toksoplasmoosi:

  • Vältä kaikkea raakaa lihaa. Kypsennä liha kunnolla ja pese leikkuulaudat ja kädet raa’an lihan käsittelyn jälkeen.
  • Toksoplasmaa voi olla myös graavatussa, kuivatussa tai kylmäsavustetussa lihassa, kuten ilmakuivatussa kinkussa tai salamissa. Jos haluat syödä tällaista lihaa, anna sen ensin olla kaksi vuorokautta pakastimessa, jotta mahdolliset parasiitit tuhoutuvat
  • Jos sinulla on kissa, tyhjennä kissan hiekkalaatikko käsineet kädessä, ja pese laatikko päivittäin kuumalla vedellä. Vain harvat aikuiset kissat tartuttavat toksoplasmoosia, joten kissasta ei tarvitse luopua. Kissanpentua ei sen sijaan kannata raskausaikana ottaa. 
  • Tee puutarhatyöt suojakäsineillä. Jos kätesi ovat kosketuksissa multaan, pese ne huolellisesti ennen kuin alat laittamaan ruokaa. Huuhtele hedelmät ja vihannekset ennen niiden syömistä. Hyvä hygienia vähentää myös vatsataudin riskiä.


Listeriabakteeri voi aiheuttaa infektion, joka on vaaraksi syntymättömälle lapselle. Se lisääntyy jääkaappilämpötilassa ja selviytyy myös pakastamisesta. Se kuitenkin tuhoutuu kuumennettaessa vähintään 70 asteeseen, eli kun ruoka alkaa poreilla.

Miten välttää listerioosi:

  • Älä syö kylmäsavustettua ja graavattua kalaa tai lihaa. Tyhjiöpakkauksessa bakteerien määrä voi moninkertaistua muutamassa viikossa. Tyhjiöpakattuja tuotteita tulee siis välttää. Vastapakattuja tuotteita tai tuoretta, juuri savustettua kalaa voi kuitenkin syödä.
  • Syö vain kypsiä ja kuumennettuja liha- ja kalatuotteita.
  • Vältä kauppojen herkkutiskistä saatavia pateita, salaatteja ja hyytelöitä, sillä on mahdotonta tietää, milloin ja miten ne on valmistettu.
  • Vältä kylmänä syötäviä ruokia, jotka ovat olleet jääkaapissa useita viikkoja, kuten avattuja eineksiä tai leikkeleitä.
  • Pakastevihannekset tulee kuumentaa ennen käyttöä.
  • Kuumenna kiehuvan kuumaksi eilisen ruuanähteet ja einesruuat ennen niiden syömistä.
  • Vältä kaikkia pastöroimattomasta maidosta valmistettuja maitotuotteita ja juustoja. Pakkauksessa lukee, onko tuote pastöroitu. Jos juusto on kuumennettu kunnolla, sen syönnistä ei ole vaaraa.

Juustot – mitä syödä raskausaikana?

Juustotarjottimelta voi olla vaikea valita sopivia herkkuja raskauden aikana. Tietyt perussäännöt on hyvä muistaa. Esimerkiksi kovia juustoja voi syödä kuten ennenkin –kovia juustoja, parmesaania, manchegoa ja niin edelleen. Listeriaan ja sen lisääntymiseen vaikuttavat etenkin juuston kuivuus ja pH-arvo. Mitä matalampi pH-arvo ja kuivempi koostumus, sitä vaikeampi listerian on lisääntyä juustossa. Sama pätee myös toisin päin: bakteerien on helpompi lisääntyä kosteammassa ja pH-arvoltaan neutraalimmassa juustossa. Siksi vuohenjuustoa, valkohomejuustoa (esimerkiksi brie), sinihomejuustoa (esimerkiksi gorgonzola) ja muita homejuustoja ei saa syödä raskauden aikana. Nämä juustot tehdään usein pastöroimattomasta maidosta. Niitä ei valitettavasti suositella edes pastöroidusta maidosta tehtyinä, sillä niiden pH-arvo ja kosteus takaavat bakteereille täydellisen kasvuympäristön.
Tuorejuustossa listeriaa tavataan hyvin harvoin. Pakattu fetajuusto, mozzarella, halloumi ja raejuusto on joko kuumennettu valmistusvaiheessa tai valmistettu pastöroidusta maidosta. Lisäksi fetajuuston pH-arvo on liian matala listerian lisääntymisen kannalta.

Katso viimeisimmät raskauden ajan ruokavaliota koskevat ohjeet Ruokaviraston verkkosivuilta. 

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!

Jaa artikkeli