Ripuli

Diarré hos bebisar

Vauvojen ripuli

Vauvoilla ja pikkulapsilla esiintyy usein ripulia. Koska varsinkin kaikkein pienimpien vauvojen kakka on normaalistikin löysää ja valuvaa, voi olla vaikea tietää, milloin on kyse ripulista. Kun vaipassa näyttää tapahtuneen kohtalaisen kokoinen räjähdys, voit olla varma, että vauvan vatsa on sekaisin. Oireet voivat kuitenkin olla myös huomaamattomampia, jolloin kyseessä voi olla vain hieman tavallista löysempi kakka.

Mistä ripuli johtuu?

Syynä on usein vatsatauti

Puolivuotiaasta kaksivuotiaaksi tavallisin ripulin aiheuttaja on vatsatauti. Jos kyseessä on vatsatauti, lapsi oksentaa yleensä parin vuorokauden ajan, mutta ripuli voi jatkua pidempään. Vaippasotkun taustalla on usein virus, kuten rota- tai muu vatsatautivirus. Vauvan vatsa voi mennä löysälle myös tavallisen vilustumisen, ruokamyrkytyksen, keuhkokuumeen tai virtsatietulehduksen takia.

Pikkulasten ripuli

Ei ole harvinaista, että lapsilla puolen vuoden iästä kolmivuotiaaksi esiintyy ripulia ilman selvää syytä. Tällainen pikkulapsiripuli voi jatkua jopa kaksi viikkoa. Jos lapsellasi on ripulia, vaipasta voi löytyä myös sulamatonta ruokaa. Ripuli ei koskaan ole miellyttävä kokemus, mutta jos lapsi on pirteä ja vaikuttaa hyvinvoivalta, ei ole syytä huolestua turhaan. Pikkulasten ripuli ei myöskään ole tarttuvaa, joten jos lapsesi on päivähoidossa, kannattaa mainita asiasta henkilökunnalle, jotta he eivät turhaan huolestu lapsestasi ja muista lapsista.

Yliherkkyys ja intoleranssi

Jos ripulia esiintyy pidempään, vauvasi voi olla yliherkkä jollekin ravintoaineelle, kuten gluteenille, laktoosille tai lehmänmaidolle. Keskustele asiasta neuvolassa, jos olet huolissasi tai epäilet yliherkkyyttä.

Apua ripuliin

Vältä kuitupitoista ravintoa

Jos vauvasi kärsii ripulista, vältä kuitupitoista ravintoa, kuten täysjyvävelliä. Jos pikkuinen on jo alkanut syödä kiinteää ruokaa, vähennä kuitupitoisen ravinnon määrää. Tarjoa sen sijaan mustikka- tai porkkanakeittoa ja lisää tavalliseen ruokaan hieman ylimääräistä rasvaa. Anna lapselle ruokaa hieman useammin, mutta pidä annokset pienempinä.

Diarre 01

Märkä kakka kuivattaa vauvaa

Ripuli voi johtaa nestehukkaan, joten anna lapselle nestettä usein ja pieninä määrinä, mielellään lusikalla tai tuttipullolla. Vettä tulee välttää, jos pikkuinen on alle 4-kuukautinen. Anna hänelle sen sijaan useammin äidinmaitoa tai korviketta. Lapselle voi antaa myös nesteytysjuomaa. Keskustele pikkulapsille sopivasta nesteytystuotteesta neuvolan tai apteekin henkilökunnan kanssa.

Vaihda usein ja pidä puhtaana

Koska ripuli on vetisempää kuin tavallinen kakka, ole erityisen huolellinen vaipanvaihdossa. Vetisyys kuivattaa helposti vauvan herkkää ihoa, joten varmista, että peppu on kuiva ja kostuta ihoa hoitoöljyllä. Anna vauvan ottaa jokaisella vaipanvaihtokerralla kunnon ilmakylpy, niin peppu ei ala punottaa niin helposti.

Apua ripuliin

Ripuli on yleensä vaaratonta, mutta se voi aiheuttaa muita ongelmia. Jos lapsesi tila vastaa jotakin alla olevan listan kohtaa, ota yhteyttä neuvolaan, terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan.

  • Lapsi on alle kaksikuukautinen ja ripuloi.
  • Lapsi on alle kolmikuukautinen ja ripuloi toistuvasti.
  • Lapsella esiintyy runsasta ja vetistä ripulia usean päivän ajan.
  • Et ole varma, saako lapsi riittävästi nestettä.
  • Vaipassa on limaa tai verta.
  • Lapsella on ripulia ja krooninen sairaus.
  • Lapsella on ripulia yli kahden viikon ajan vatsataudin jälkeen.

Milloin on heti hakeuduttava hoitoon?

Jos lapsellasi on ripulia ja hänen tilansa vastaa jotakin alla olevan listan kohtaa, ota mahdollisimman pian yhteyttä terveyskeskukseen, päivystävään vastaanottoon tai kiirevastaanottoon.

  • Lapsi on alle yksivuotias eikä saa riittävästi nestettä.
  • Lapsi pissaa huomattavasti normaalia vähemmän.
  • Lapsi on alle yksivuotias ja huutaa tavalla, jota et tunnista.
  • Lapsi on väsynyt, haluton leikkimään ja välinpitämätön ympäristöään kohtaan.
  • Vaipassa on limaa tai verta.
  • Lapsella on korkea kuume.
  • Lapsen vatsa vaikuttaa hyvin kipeältä.