Äidinmaito ja korvike

Bebisbajs vid bröstmjölk och ersättning

Vauvan kakka ja äidinmaito tai korvike

Saatu ravinto vaikuttaa siihen, mitä lapsi ulostaa. Siksi äidinmaitoa saavan vauvan kakka on yleensä sekä väriltään, muodoltaan että hajultaan erilaista kuin korviketta saavan.

Äidinmaito ja vauvan kakka

Jos vauvasi saa äidinmaitoa, kakasta tulee keltaista tai kellertävän vihreää ja koostumukseltaan kermaista ja usein ryynimäistä. Monen mielestä kakka muistuttaa sekä väriltään että koostumukseltaan sinappia. Kakka voi myös olla aikuisen ripulin kaltaista, ja vauvasi voi joutua ponnistelemaan saadakseen sen ulos. Ei pidä huolestua, sillä se on täysin normaalia. Kakka haisee hieman happamalta, mutta useimmat eivät tässä vaiheessa pidä vaipanvaihtoa kovin kamalana.

Bröstmjölk

Äidinmaito

Kakan väri ja koostumus muistuttavat sinappia, mutta haju on hieman happamampi.

Kuinka usein vauva kakkaa?

Ensimmäisinä viikkoina vauvat kakkaavat yleensä tiheään ja syöttämisen yhteydessä. Kuusi–kahdeksanviikkoisina useimmat ovat löytäneet kakkausrytminsä, mutta kakkaamisen ajankohta ja tiheys voivat vaihdella suuresti. Jotkut vauvat ovat oikeita kakkatehtailijoita, jotka toimittavat kukkuraisia vaippoja monta kertaa päivässä. Toiset taas kakkaavat vain kerran tai pari viikossa.

Brostmjolk och ersattning 01

Korvike ja vauvan kakka

Korviketta saavien vauvojen kakka on yleensä kiinteämpää ja tummempaa kuin äidinmaitoa saavien. Korvikekakka on myös hieman voimakkaamman hajuista.

Ersättningsbajs

Korvikekakka

Korviketta saavien vauvojen kakka on usein hieman ruskeampaa ja kiinteämpää kuin äidinmaitoa saavien.

Kuinka usein vauva kakkaa?

Kuten äidinmaitovauvatkin, korviketta saavat vastasyntyneet kakkaavat usein heti kun on ruoka-aika. Kuusi–kahdeksan viikkoa syntymästä elimistö on säätänyt ulostusrytmin, joka vaihtelee aivan kuten äidinmaitoa saavilla vauvoillakin. Korviketta saavilla on tapana kakata useammin, ja heille tulee myös helpommin ummetusta.