Outo väri

Konstig färg på bajset – en varningssignal?

Oudonvärinen kakka – varoitusmerkki?

Vauvan kakka voi olla vaikka minkä väristä ilman, että siinä on mitään hälyttävää. Valkoinen tai vaaleanharmaa kakka voi kuitenkin olla merkki siitä, ettei suolistoon pääse sappinestettä, josta kakka saa värinsä. Tämä puolestaan voi olla oire maksa- tai sappitievaivoista. Ota yhteyttä neuvolaan ja ota mielellään käytetty vaippa mukaan seuraavalle käynnille.

Musta vauvan kakka

Mustassa tai hyvin tummassa kakassa voi olla verta, mikä voi viitata suolisto-ongelmiin. Ota yhteyttä neuvolaan. Jos imettävän äidin nännit vuotavat verta, sitä voi päätyä vauvan elimistöön. Vaikka tästä ei ole vauvalle vaaraa, se voi olla epämiellyttävää sekä vauvalle että äidille. Ota yhteyttä neuvolaan, jos näin tapahtuu.

Svart bebisbajs

Verta kakassa

Verijuova kakassa on tavallista ja yleensä täysin vaaratonta. Yleensä kyseessä on vain pienen verisuonen puhkeaminen. Jos kuitenkin löydät vaipasta verta monena päivänä peräkkäin, keskustele neuvolan kanssa.

Jos vauvasi kakassa on verta ja hänellä on jokin alla olevan listan oireista, vie lapsi terveyskeskukseen tai päivystykseen.

  • Väsymys/velttous – lapsi ei jaksa leikkiä tai olla kiinnostunut ympäristöstään.
  • Vaipassa on limaa ja verta, mutta ei kakkaa.
  • Kipeä vatsa.
  • Ripulia.
  • Kuumetta.
Blod i bajset

Rautalisä

Joskus keskosille ja lapsille, joiden syntymäpaino on alhainen, annetaan rautalisää. Se voi tehdä kakasta mustaa tai hyvin tummaa. Tämä on täysin normaalia, mutta käänny neuvolan puoleen, jos olet huolissasi.

Järntillskott