Ummetus

Förstoppning hos bebisar

Vauvojen ummetus

Ummetus on yleistä pikkulapsilla, ja yleensä se menee ohi parissa päivässä. Mutta mistä tietää, että vauvalla on ummetusta? Helpointa on tietenkin tarkkailla, onko kakka tavallista kovempaa ja jäykempää. Usein ummetuksen havaitsee siitä, että lapseen sattuu, hänen vatsansa on kova eikä hän syö ja pissaa normaalisti. Äidinmaitoa saavilla vauvoilla on harvoin ummetusta, koska maito sisältää laksatiivisia aineita. Käänny neuvolan puoleen, jos lapsellasi silti on ummetusta.

Mistä ummetus johtuu?

Herkkyys korvikkeelle

Jos vauvasi saa vain korviketta ja kärsii toistuvasti ummetuksesta, hän voi olla yliherkkä juuri sentyyppiselle korvikkeelle. Voit kokeilla toista laatua, mutta älä vaihda monta kertaa lyhyessä ajassa: voi kestää jonkin aikaa, kunnes vauvan pieni maha tottuu uuteen ravintoon. Myös oikea annostelu on tärkeää. Tarkista annosteluohjeet varmuuden vuoksi, varsinkin jos kokeilet uutta merkkiä.

Kiinteän ruoan maistelu ja ummetus

Vauvoilla esiintyy usein ummetusta, kun kiinteiden ruokien maistelu aloitetaan. Muista pitää annokset aluksi pieninä, jotta vatsa saa pehmeän aloituksen ja ehtii tottua uuteen ruokaan. Jos lapsesi on täyttänyt kuusi kuukautta, hedelmäsoseesta voi olla apua.

Kuitupitoinen ruokavalio

Jos vauvasi syö kiinteää ruokaa ja kärsii ummetuksesta, voi olla tarpeen tarkistaa ruokavalio. Kasviksista esimerkiksi parsakaali, kukkakaali, porkkana ja herneet sisältävät runsaasti kuituja. Hedelmät, kuten kuivatut luumut, viikunat, aprikoosi ja päärynä, voivat saada vatsan toimimaan ja myös ehkäistä ummetusta. Tavallinen pasta kannattaa vaihtaa runsaskuituiseen.

Apua ummetukseen

Vatsahieronta ja polkeminen

Jos vauvasi ponnistelee naama punaisena tuloksetta, voit helpottaa kakkaamista vähentämällä varovasti painetta kaasupillillä. Myös vatsahieronnasta voi olla apua. Laita vauva alasti makaamaan pehmeälle alustalle. Sen on varmuuden vuoksi hyvä olla vedenpitävä, esimerkiksi kosteuden kestävä lakana tai patjasuojus. Kun vauva pötköttelee mukavasti, ota kämmeniisi hieman hoitoöljyä ja hiero hänen vatsaansa varovasti myötäpäivään. Voit myös varovasti ”pyöräillä” selin makaavan vauvan jaloilla.

Forstoppning 01

Kuiva kakka kuivattaa vauvaa

Oikea määrä nestettä auttaa ehkäisemään ummetusta. Jos koneisto tukkiutuu, neste on erityisen tärkeää. Ummetus voi aiheuttaa nestehukkaa, minkä huomaa siitä, että lapsi on tavallista väsyneempi ja hänen huulensa ovat kuivat. Yli neljäkuukautisille lapsille voi antaa juotavaksi vettä. Tee se usein ja pieninä määrinä. Jos vauva on alle neljäkuukautinen, voit antaa äidinmaitoa tai korviketta useammin ja pieninä määrinä.

Ummetuksen lääkintä

Jos ummetus ei mene ohi, siihen on saatavissa lääkettä. Kysy vinkkejä ja neuvoja neuvolan ammattilaisilta.

Milloin vaiva vaatii hoitoa?

Ummetus on tavallista ja yleensä täysin vaaratonta. Jos lapsellasi on ummetusta ja hänen tilansa vastaa jotakin alla olevan listan kohtaa, ota yhteyttä neuvolaan, terveyskeskukseen tai terveysneuvontaan.

 • Toistuvia ummetusvaivoja.
 • Ummetus jatkuu yli viikon.
 • Toistuvasti verta vaipassa.
 • Lapsi saa äidinmaitoa, mutta kakka on pientä ja kovaa.
 • Lapsella on vuorotellen ummetusta ja ripulia.
 • Lapsen vatsa on kipeä.
 • Lapseen sattuu, kun hän yrittää kakata.

Milloin on heti hakeuduttava hoitoon?

Joissakin tapauksissa on tärkeää hakeutua heti hoitoon. Jos lapsellasi on ummetusta ja jokin alla olevan listan oireista, hakeudu mahdollisimman pian hoitoon terveyskeskukseen, päivystävälle vastaanotolle tai kiirevastaanotolle.

 • Lapsesi vatsaan sattuu kovasti.
 • Lapsi oksentaa.
 • Vatsa on pinkeä ja lapsi hikoilee kylmää hikeä.
 • Lapsella on huono olo ja kakassa on limaa ja verta.