Vaipanvaihto

Kaikki tieto vaipoista, puhdistuksesta ja vauvojen punoittavista pepuista

Kun lapsi on syntynyt, tulee jostain syystä paljon puhetta kakasta. Miltä kakan pitäisi näyttää? Kuinka usein vauva kakkaa? Tässä osassa käymme läpi kaikkea vaippoihin ja ihoon liittyvää.

Kuinka usein vaippa pitää vaihtaa?

6–9 vaippaa päivässä

Vauva pissaa useita kertoja vuorokaudessa (noin 5-6 märkää pissavaippaa päivässä). Ulostuskertojen määrä puolestaan vaihtelee hyvinkin paljon. Kakkaa voi tulla useita kertoja päivässä tai muutaman kerran viikossa.

Useampia vaipanvaihtoja vastasyntyneelle

Vastasyntyneet pissaavat ja kakkaavat useammin kuin hieman isommat vauvat –usein jokaisen aterian yhteydessä. Se tarkoittaa 5–6 pissakertaa päivässä, joskus jopa 8–9 kertaa päivässä. Vaippaa pitää aina vaihtaa, kun huomaat lapsen kakanneen.

Oletko vauvan ihon asiantuntija?

Tee tietovisamme ja selvitä, mitä tiedät vauvan ihosta. Jos tiedät vastauksen kaikkiin kysymyksiin, saat 100 pistettä käytettäväksi ilmaiseksi Liberokerhon Pistekaupassa.

Pissa ja kakka ärsyttävät ihoa

Lapsesi iho on ohuempi kuin sinun. Se on itse asiassa vain puolet ihosi paksuudesta, ja siksi paljon herkempi. Lapsen herkälle iholle ei ole hyvästä, jos vaippa jää vaihtamatta kovin pitkäksi aikaa. Pissa ja kakka ärsyttävät ihoa.

Blöjbyten 01

Ensimmäinen kakka

Ensimmäistä kakkaa kutsutaan lapsenpihkaksi eli mekoniumiksi. Se on sitkeää ja vihertävän mustaa. Ensimmäisen kakan jälkeen vastasyntynyt kakkaa yleensä aina aterian yhteydessä ja kakka on yleensä hyvinkin löysää. Se on useimmiten keltaista ja hieman rakeista, mutta voi olla myös vihertävää.

Kaikki lapset eivät kakkaa yhtä usein

Viikon tai parin kuluttua useimmat lapset kakkaavat hieman harvemmin. Jotkut rintalapset saattavat yhtäkkiä kakata vain kerran viikossa. Joskus voi kestää jopa kymmenen tai kaksitoistakin päivää. Vanhemmat huolestuvat helposti, jos lapsi ei ole kakannut muutamaan päivään. Ei ole kuitenkaan syytä huoleen, jos lapsi syö ja nukkuu hyvin, ja vaikuttaa tyytyväiseltä. Jos olet kuitenkin huolissasi, ota yhteyttä neuvolaan.

Vaippaihottuma ja punainen peppu

Muista tarkistaa vaippa

Vaihtamalla vaippaa usein ennaltaehkäiset pepun punoitusta, ihottumaa, kutinaa ja kirvelyä. Liberon vaipoissa on kosteusindikaattori, joka ilmaisee, milloin on aika vaihtaa vaippa. On myös tärkeä löytää lapsellesi sopivin vaippakoko eli vaippa, joka istuu hyvin ja pitää kuivana.

Blöjbyten 02

Vettä, öljyä vai saippuaa?

Voit hoitaa lapsesi puhdistuksen pesulappua käyttäen hoitopöydällä (tai lattialle tai sängylle asetetun pyyhkeen päällä). Vesi ja vauvaöljy ovat yleensä parhaat vaihtoehdot. Öljy on hellävaraisempaa kuin saippua ja vesi. Se pehmentää, hoitaa ja kosteuttaa ihoa. Jos et ole kotona eikä käytettävissä ole vettä, on käytännöllistä käyttää puhdistukseen puhdistuspyyhkeitä.

Vesi voi kuivattaa ihoa

Vesi ja saippua voivat kuivattaa ihoa. Monet käyttävät pesuun saippuaa, koska se liuottaa likaa ja rasvaa. Pelkkä vesikin poistaa osan ihoa suojaavasta rasvakerroksesta. Monet eivät tiedä, että vauvaöljyä voi käyttää myös pienten lasten pesuun. Kun lapsi on hieman isompi, öljy ei ehkä riitä ja voit käyttää puhdistukseen saippuaa. Muista kuitenkin käyttää lapsille tarkoitettua saippuaa ja kosteuta sitten lapsen iho vauvaöljyllä tai miedolla kosteusvoiteella pesun jälkeen. Jos vettä ei ole lähettyvillä, puhdistuspyyhkeet ovat hyvä vaihtoehto.

Jos iho on ärtynyt

Vaikka olisitkin tarkka vaipanvaihdossa ja ihon puhdistuksessa, lapsen peppu alkaa joskus punoittaa ja iho ärtyy. Iholle voi jopa muodostua pieniä haavoja tai rakkuloita. Pienet lapset pissaavat usein ja ärsytystä aiheuttaa varsinkin vaipan kosteus, mutta tietysti myös pissa ja kakka vaikuttavat osaltaan.

 Blöjbyten 03

Pese puhtaaksi ja tuuleta ihoa

Jos iho on punainen ja ärtynyt, on hellävaraisempaa puhdistaa se vauvaöljyllä ja pehmeällä pesulapulla kuin saippualla ja vedellä. Anna lapsesi maata ilman vaatteita pehmeän pyyhkeen päällä vaipanvaihdon jälkeen, niin että iho saa tuulettua. Muista, että vastasyntyneen on vaikeampi säädellä ruumiinlämpöään kuin aikuisten. Varmista siis, että huoneen lämpötila on lämmin ja miellyttävä. Levitä lapsen iholle suojaavaa voidetta ennen kuin puet uuden vaipan.

Vinkkejä

Kolmen sormen ote

Kun olet vaihtamassa vaippaa, aloita avaamalla siivekkeet, mutta älä ota vaippaa heti pois. Kuivaa mahdollinen kakka vaippaan ja taita käytetty vaippa keskeltä lapsen alle. Kun kuivaat ja peset lapsen pepun, kannattaa käyttää kolmen sormen otetta. Siinä pidetään lapsen molempia jalkoja toisen käden peukalon, etusormen ja keskisormen otteessa. Siten saat hyvän ja pitävän otteen pienestä liikkuvaisesta lapsesta.

Tyttö vai poika?

Tytöt pestään edestä taaksepäin, ettei virtsaputkeen mene bakteereja. Jos häpyhuulten väliin on mennyt kakkaa, on hyvä pestä se varovasti pois pehmeällä, ohuella pesulapulla, joka on kastettu veteen, hajusteettomaan saippuaan tai luonnollisen kosteuttavaan öljyyn. Jos lapsi on poika, vältä esinahan vetämistä puhdistuksen aikana.

 Blöjbyten 34

Oikea vaippakoko

Kaikki tietävät, että vaippoja on montaa eri kokoa. Vaipat on jaettu tuotenimen ja painoluokan mukaan. Liberon vaippoja ovat esimerkiksi Newborn, Comfort, UP&GO ja Touch, joista on saatavana useita eri painoluokkia. Vaippakokojen painorajat ovat osittain päällekkäisiä, jotta voit löytää lapsellesi hyvin istuvan vaipan. Samanpainoiset vauvat voivat olla hyvinkin eri-ikäisiä.

Ikä ja paino ratkaisevat

Vaipan koon ratkaisee ensisijaisesti lapsen paino. Lapsen iällä on kuitenkin myös merkitystä. Pienet lapset pissaavat usein ja vähän kerrallaan, ja isommat lapset taas harvemmin, mutta enemmän kerrallaan. Hyvin istuva vaippa on sopeutettu lapsen vartalon ja tarpeiden mukaan, eikä se silloin vuoda.

Eri tarpeet eri iässä

Pieni selällään makaava lapsi tarvitsee vaipan, joka ehkäisee vuotoja hyvin selän puolelta. Libero Newborn ja Libero Touch -teippivaipat ovat tällöin hyviä valintoja. Enemmän liikkuva lapsi tarvitsee puolestaan joustavan vaipan, joka on kapea haaroista ja jossa on vyötäröresori. Libero UP&GO ja Libero Touch -housuvaipat ovat tällöin hyviä valintoja.

Älä koskaan jätä lasta valvomatta!

Turvallisin paikka vaipanvaihdolle on oikeastaan lattia, mutta se on meille vanhemmille pitkän päälle epämukavaa. Hoitopöytä tarjoaa paremman työasennon vaipanvaihdon aikana. Lasta ei pidä koskaan jättää yksin hoitopöydälle. Lapset kehittyvät nopeasti ja yhtäkkiä pikkuisesi osaakin tehdä uusia liikkeitä, joihin et ole varautunut. Pidä huoli siitä, että sinulla on kaikki tarvikkeet käden ulottuvilla. Jos joudut kurkottamaan jotakin, pidä aina toista kättä lapsen päällä.

Käteviä tuotteita vaipanvaihtoon

Tuotteemme sisältävät luontaisia hoitavia ja kosteuttavia ainesosia. Asthma Allergy Nordic suosittelee näitä Libero-tuotteita:

 • Libero Touch teippivaipat
 • Libero Touch housuvaipat
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero öljy
 • Libero pesuneste
 • Libero kosteusvoide
 • Libero perusvoide
 • Libero shampoo
 • Libero kylpyvaahto
 • Libero sinkkivoide