Ihonhoito

Pidä huolta ihosta parhaalla tavalla

Lasten iho on herkkä ja voi joskus tarvita erityistä huolenpitoa. On tärkeää käyttää oikeantyyppisiä tuotteita ja huolehtia ihosta oikealla tavalla. Tässä osassa käymme läpi huomioitavia asioita ja käteviä vinkkejä lapsestasi huolehtimiseen.

Kuiva tai ärtynyt iho

Ihon kuivuus on tavallista

On todella tavallista, että lapsilla on kuiva iho. Vauvasi iho on ohuempi ja kuivuu aikuisen ihoa helpommin, koska se menettää kosteutta nopeammin. Ihon kuivuessa siihen muodostuu pieniä halkeamia, joista bakteerit pääsevät helpommin läpi. Näin ihottuman ja tulehdusten riski kasvaa. Siksi on tärkeää kosteuttaa ihoa säännöllisesti.

Oletko vauvan ihon asiantuntija?

Tee tietovisamme ja selvitä, mitä tiedät vauvan ihosta. Jos tiedät vastauksen kaikkiin kysymyksiin, saat 100 pistettä käytettäväksi ilmaiseksi Liberokerhon Pistekaupassa.

Ulkoiset tekijät tai perinnöllisyys

Ihon kuivuus voi johtua joko ulkoisista tekijöistä tai perinnöllisistä taipumuksista. Aurinko, tuuli, kylmyys, vesi, kuiva ilma tai hiostavat vaatteet voivat kuivattaa ihoa. Kannattaa välttää villavaatteita ja korkean pH-arvon saippuoita. On myös hyvä olla tarkkana pyykinpesuaineen valinnassa.

Hudvard 01

Iho voi tarvita apua

Iho selviytyy useimmiten erinomaisesti itsekseen. Lapsen iho on kuitenkin herkempi kuin aikuisen ja siksi se voi tarvita voidetta, joka suojaa, pehmentää, hoitaa ja kosteuttaa. Muista aina käyttää nimenomaan lapsille tarkoitettuja tuotteita lapsesi ihon hoitoon.

Vauvan ihon pH-arvo on erilainen

Lapsesi iho eroaa siis monin tavoin omasta ihostasi. Muun muassa ihon pH-arvo on lapsilla aikuisia alhaisempi. Tämä arvo muuttuu lapsen kasvaessa. Lapsen 30 ensimmäisen elinpäivän aikana ihon pH-arvo laskee 6,3:sta noin 4,7:n tasolle. Toisin sanoen ihon pH muuttuu happamammaksi. On siis tärkeää käyttää lapsille tarkoitettuja ihonhoitotuotteita, koska aikuisten tuotteet on sopeutettu aikuisten pH-arvon mukaan.

Hudvard 02

Hoida ihopoimut

Pienten lasten ihon pinta-ala on paljon suurempi suhteessa painoon kuin aikuisten. Siksi lasten iholla on enemmän poimuja. Näiden kohtien iho voi joskus alkaa punoittaa tai hilseillä. Puhdista ihopoimut aina huolella, mielellään vauvaöljyllä. Muista myös kuivata poimut varovasti, ettei niihin jää kosteutta.

Tuuleta ihoa välillä

Jos lapsen iho on ärtynyt, voit antaa lapsen maata alasti pehmeän pyyhkeen tai huovan päällä niin, että iho saa kuivua itsestään ja palautua. Varmista, että huoneessa on lämmintä ja miellyttävää, ja että lapsi on turvallisessa paikassa makuulla.

Hudvard 03

Karsta

Karstaa eli maitorupea voi muodostua hiuspohjaan ja joskus silmien ympärille. Karsta muistuttaa hilsettä, mutta se on hieman rasvaisempaa ja keltaisempaa. On epäselvää, miksi karstaa muodostuu, mutta taipumus sen muodostumiseen menee ajan mittaan ohi. Karstaa voi poistaa hieromalla hiuspohjaan vauvaöljyä ja harjaamalla sen jälkeen varovasti karstan pois. Jos hiukset ovat hyvin tahmeat, ne voidaan pestä miedolla shampoolla. Ole varovainen, kun hierot päätä aukileiden kohdalta.

Kädet ja jalat

Lapsi tutkii kaikkea käsillään, joten ne on pestävä usein. Monia tavallisia infektioita voidaan välttää ottamalla tavaksi pestä kädet aina päiväkodista tullessa. Muista kuivata kädet huolellisesti pesun jälkeen –bakteerit viihtyvät kosteassa.

Hudvard 04

Kokeile pesua vauvaöljyllä

Voit välillä kokeilla pesua öljyllä saippuan sijasta. Öljy yhdistettynä saippuaan voi myös irrottaa likaa paremmin. Se on hellävaraisempaa eikä kuivata ihoa kuten pelkkä saippua. Jalat ja kädet ovat usein erityisen kuivat ja kaipaavat voitelua kosteuttavalla voiteella.

Hudvard 05

Pidä huolta poskista

Lapsilla on usein punaiset ja kuivat posket, varsinkin talvisin, kun ulkona on kuivaa ja kylmää. Iho kiristää, pistelee, kutiaa ja voi tehdä kipeääkin. Kuiva iho on tavallistakin herkempi. Vältä hieromasta ihoa, ja pese lapsen kasvot sen sijaan taputtelemalla. Voitele kuivaa ihoa usein rasvaisella voiteella, mieluiten illalla tai vähän ennen ulosmenoa, niin voide ehtii imeytyä ihoon kunnolla.

Liberon tuotteissa on luonnollisia ainesosia

Liberon tuotteissa on vain kasvikunnasta peräisin olevia öljyjä. Käytämme pohjoismaista rapsiöljyä, joka pehmentää ja suojaa vauvan herkkää ihoa. Ihonhoitotuotteemme ovat hajusteettomia ja JOUTSENMERKITTYJÄ –ne ovat myös Asthma Allergy Nordic suosittelemia. Vanhempana voit luottaa täysin Liberon tuotteisiin.

Lapsi auringossa

Ei aurinkoon ilman suojaa!

Lapsen iho on herkempi kuin aikuisen ja se altistuu herkemmin auringolle. Pienten lasten ei pitäisi oleskella auringossa ilman suojaa. Paras tapa suojautua on käyttää pehmeitä puuvillavaatteita. Sylilapsia ei mielellään saa altistaa suoralle auringonvalolle. Kun lapsi on yli puolen vuoden ikäinen, voi aloittaa lapsille tarkoitetun aurinkovoiteen käytön. Muista kuitenkin, että silloinkin on parempi pysytellä varjossa.

Jos lapsen iho palaa auringossa

Jos iho punoittaa ja aristaa, aurinkoa on paras välttää kokonaan muutaman päivän ajan, jotta iho saa parantua. Tämä koskee myös aurinkoihottumaa, joka ilmenee pieninä kutiavina paukamina tai rakkuloina. Jos ihoa kirvelee, viilennä sitä kylmällä vedellä, kylmävoiteella tai kosteuttavalla kosteusvoiteella. Kirvelyä ja kutiavaa aurinkoihottumaa voi lieventää hydrokortisonivoiteella, jota saa apteekista ilman reseptiä.

Muista D-vitamiinitipat!

Iho muodostaa auringonvalon avulla elintärkeää D-vitamiinia. D-vitamiini on tärkeä luuston kehittymiselle ja sen puute voi vaikuttaa terveyteen haitallisesti. Pohjoismaissa auringonvaloa on riittävästi vain kesäkuukausina ja lisäksi pieniä lapsia ohjeistetaan välttämään aurinkoa. Siksi pienille lapsille suositellaan D-vitamiinitippoja varmistamaan riittävä D-vitamiinin saanti.

Muista voidella iho kunnolla

Tuotteemme sisältävät luontaisia hoitavia ja kosteuttavia ainesosia. Asthma Allergy Nordic suosittelee näitä Libero-tuotteita:

 • Libero Touch teippivaipat
 • Libero Touch housuvaipat
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero öljy
 • Libero pesuneste
 • Libero kosteusvoide
 • Libero perusvoide/li>
 • Libero shampoo
 • Libero kylpyvaahto
 • Libero sinkkivoide
 • Libero shampoo
 • Libero kylpyvaahto
 • Libero sinkkivoide