Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä haluat tietää?

Libero vastaa tavallisimpiin kysymyksiin vauvojen ihosta

Kuiva iho

Vastasyntyneen vauvamme iho on todella kuiva. Pitäisikö siihen levittää jotakin rasvaista voidetta?

On todella tavallista, että pienillä lapsilla on kuiva iho. Vauvan iho on ohuempi ja kuivuu aikuisen ihoa helpommin, koska se menettää kosteutta nopeammin. Voit levittää iholle kosteuttavaa voidetta – tarvittaessa useamman kerran päivässä. Muista myös, että pesu ja kylvettäminen kuivattavat ihoa, joten yleensä riittää yksi tai kaksi pesukertaa viikossa. Veteen kannattaa myös lisätä vauvaöljyä. Se puhdistaa hellävaraisesti ja kosteuttaa ihoa.

Oletko vauvan ihon asiantuntija?

Tee tietovisamme ja selvitä, mitä tiedät vauvan ihosta. Jos tiedät vastauksen kaikkiin kysymyksiin, saat 100 pistettä käytettäväksi ilmaiseksi Liberokerhon Pistekaupassa.

Frågor 1
Lämpö

Lapsellani on hikinäppylöitä rinnassa. Mitä pitäisi tehdä?

Lapsen iho on herkkä ja varsinkin vauvat ovat alttiita näppylöille kehittymättömien hikirauhasten takia. Myös lämmin sää tai liian lämpimät vaatteet voivat vaikuttaa. Yleensä ihottuma häviää itsestään, mutta voit yrittää pukea lapsen viileisiin ja löysiin vaatteisiin. Anna lapsen olla välillä myös ilman vaippaa. Voit viilentää ihoa taputtelemalla sitä kylmään veteen kastetulla liinalla.

Kylpy

Milloin voin aloittaa shampoon käytön?

Vastasyntynyt lapsi ei tarvitse shampoota. Riittää, kun käytät lämmintä vettä ja hieman vauvaöljyä. Kun lapsen hiukset alkavat kasvaa enemmän, voit käyttää mietoa vauvashampoota, esimerkiksi Libero shampoota. Se sisältää pohjoismaista sokerijuurikasuutetta, jolla on todistetusti ravitseva ja kosteuttava vaikutus. Se on helppo huuhdella pois ja on erityisen hellävaraista lapsen herkälle hiuspohjalle.

Frågor 2
Kylvyn jälkeen

Pitääkö lapsen iholle levittää kosteusvoidetta kylvyn jälkeen?

Vesi kuivattaa ihoa ja voi olla hyvä kosteuttaa ihoa kylvyn jälkeen, jos lapsella on herkkä iho. Siihen voi käyttää joko kosteusvoidetta tai vauvaöljyä. Libero vauvaöljyä on hyvä lisätä myös kylpyveteen. Se kosteuttaa ja puhdistaa lapsen ihoa. Jos iho on todella kuiva, tarvitaan ehkä hieman rasvaisempaa voidetta, kuten Libero perusvoidetta.

Syntymämerkit

Minkälaiset syntymämerkit pitäisi tarkistuttaa?

Syntymämerkit ovat tummempia kohtia ihossa, jotka johtuvat pienistä verisuonista tai ihon pinnan alle kertyneestä pigmentistä. Ne ovat muodoiltaan erilaisia ja useimmat niistä ovat täysin harmittomia. Monet häviävät itsestään ajan myötä. Vauvaikäisenä ilmestyy yleensä pelkästään vaarattomia syntymämerkkejä. Jos olet kuitenkin huolissasi, ota asia puheeksi neuvolassa.

Näppylät ja ihottuma

Lapsellani on kasvoissaan ”finnejä”. Onko se normaalia?

Vauva-akne (acne neonatorum) on hyvin tavallista varsinkin noin 4 viikon iässä, minkä jälkeen näpyt alkavat hävitä. Nämä finnit tai hormoninäppylät johtuvat luultavasti tukkiutuneista hiki- ja talirauhasista, jotka eivät vielä toimi kunnolla. Se on kuitenkin täysin vaaratonta. Joskus kuulee, että näpyt johtuisivat äidin hormoneista tai ruokavaliosta (suklaa, juusto jne.). Se tuskin pitää paikkansa, koska näitä näppylöitä esiintyy myös lapsilla, joita ei imetetä.

Vaipanvaihto

Tarvitaanko vaipanvaihtoon muuta kuin vaippa?

Jos olet kotona ja käytettävissä on vettä, riittävät sen lisäksi puhdistuspyyhkeet ja vauvaöljy. Muista kuivata huolellisesti pehmeällä pyyhkeellä, myös kaikista taipeista ja ihopoimuista. Kakan voi tarvittaessa poistaa iholta vauvaöljyn avulla. Se puhdistaa ja kosteuttaa ihoa. Jos peppu punoittaa, vaihda vaippaa useammin ja anna iholle ilmakylpyjä jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä. Voit myös rauhoittaa ärsyyntynyttä ja punaista ihoa suojaavalla voiteella, esimerkiksi Libero sinkkivoiteella.

Frågor 3
Puhdistuspyyhkeet

Voiko puhdistuspyyhkeitä käyttää jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä?

Liberon mietoja ja hajusteettomia puhdistuspyyhkeitä voi käyttää vaikka jokaisella kerralla. Jos olet kotona ja käytettävissä on vettä, puhdistus käy parhaiten puhdistuspyyhkeiden, veden ja vauvaöljyn avulla. Iholle kannattaa antaa ilmakylpyjä vaipanvaihdon yhteydessä punoituksen välttämiseksi.

Frågor 4
Ihonhoitotuotteet

Mitä on huomioitava, kun valitsen ihonhoitotuotteita pienelle lapselleni?

Kun lapsi on pieni, ei yleensä tarvita muuta kuin vettä ja vauvaöljyä. Lapsen kasvaessa voit alkaa käyttää mietoa saippuaa ja shampoota. Jos iho on kuiva, voit levittää sille öljyä tai mietoa voidetta. Muista valita hellävaraisia tuotteita, jotka on suunniteltu lapsen herkälle iholle.

Karsta

Lapsellani on karstaa hiuspohjassa ja kulmakarvoissa. Miten saan sen pois?

Osalla lapsista on karstaa eli maitorupea ja se on varsin tavallista. Se näyttää harmaavalkoiselta ruvelta ja sitä muodostuu kuolleista ihosoluista ja talista. Se on täysin vaaratonta. Hiero hiuspohjaan Libero vauvaöljyä ja anna sen olla yön yli. Pese ja harjaa hiukset seuraavana päivänä, niin karsta irtoaa helpommin.

Frågor 5