Kylvettäminen

Vesi saattaa kuivattaa

Vedellä voi olla kuivattava vaikutus. Sen takia kannattaa lisätä kylpyveteen vauvaöljyä – se sekä puhdistaa että kosteuttaa.

Miten vauvan herkkä iho reagoi kylpyyn?

Kerran tai kaksi viikossa riittää

Pienet vauvat eivät varsinaisesti likaannu, joten yksi tai kaksi kylvetyskertaa viikossa riittää. Valmistele kylpy ja varaa kaikki tarpeelliset tarvikkeet ulottuvillesi. Kylpyveden lämpötilan tulee olla noin 37°C. Kannattaa hoitaa kylpy, kun lapsi on kylläinen ja tyytyväinen, niin siitä tulee mukava kokemus teille molemmille.

Libero Quiz

Oletko vauvan ihon asiantuntija?

Tee tietovisamme ja selvitä, mitä tiedät vauvan ihosta. Jos tiedät vastauksen kaikkiin kysymyksiin, saat 100 pistettä käytettäväksi ilmaiseksi Liberokerhon Pistekaupassa.

Bad 01

Vesi saattaa kuivattaa

Vedellä voi olla kuivattava vaikutus. Sen takia kannattaa lisätä kylpyveteen vauvaöljyä – se sekä puhdistaa että kosteuttaa. Voit käyttää öljyä myös kylvyn jälkeen kosteuttamaan ihoa ja antaa samalla lapselle vauvahierontaa. Kun lapsesi kasvaa ja likaantuu enemmän ulkoleikeissä, on hyvä käyttää mietoa lasten saippuaa. Levitä tarvittaessa lapsen iholle rasvaista perusvoidetta, kosteusvoidetta tai vauvaöljyä.

Isommat lapset likaantuvat enemmän

Kun lapsi alkaa ryömiä ja syödä itse, kylpy on tarpeen useampia kertoja viikossa. Sopiva kylpyhetki on ennen nukkumaanmenoa –osana iltarutiineja.

Mukava yhteinen hetki

Kylvettäminen on mukava ja rentouttava tapa viettää aikaa lapsen kanssa. Pienen lapsen on helpompi ja kevyempi liikkua vedessä. Pienen vauvan kylvettämiseen riittää noin 5 cm vettä. Ensimmäisten kylpyjen ei tarvitse kestää kovin pitkään eikä olla perusteellisia. Tarkkaile miten lapsi viihtyy.

Huomioitavaa kylvyn aikana

Älä koskaan jätä lasta valvomatta!

Ole aina lähellä tukemassa lastasi kylvyssä. Vastasyntyneen kanssa se on varmasti itsestään selvää, kun pää, niska ja selkä tarvitsevat tukea kylvyn aikana. Mutta se koskee myös isompia, istumaan oppineita lapsia. Älä koskaan jätä lasta hetkeksikään valvomatta kylpyyn. Lapsi voi liukastua yllättäen ja silloin on tärkeää, että olet vieressä. Jos käytät vedessä vauvaöljyä, on hyvä muistaa, että lapsesta tulee tällöin hieman liukas. Siksi on vieläkin tärkeämpää pitää kiinni. Pidä kiinni lapsen käsivarresta, joka on sinusta kauempana. Siten käsivartesi tukee lapsen päätä ja niskaa.

Bad 02

Hiusten pesu

Pienen lapsen hiuksia ei tarvitse pestä shampoolla. Vesi riittää hyvin. Isomman lapsen hiukset voi pestä kerran tai kaksi viikossa. Käytä mietoa, lapsille tarkoitettua shampoota. Ole varovainen, kun hierot shampoota alle yksivuotiaan hiuksiin, koska kallon aukileet eivät ole vielä ehtineet luutua umpeen.

Suojaa silmiä ja korvia

Mieto lasten shampoo ei kirvele silmiä samalla tavalla kuin aikuisten shampoo. Voit kuitenkin pitää pyyhettä lapsen otsaa vasten, ettei lapsi saa saippuaa tai shampoota silmiinsä. Lapset eivät yleensä pidä myöskään silmiin joutuneesta vedestä. Jos lapsen silmiin joutuu shampoota, huuhtele haalealla vedellä.

Bad 32

Huolella pestäviä paikkoja

Tietyt paikat vaativat erityistä huomiota lasta pestäessä:

 • Vaippa-alue, eli takapuoli ja sukupuolielimet.
 • Kädet ja jalat. Myös sormien ja varpaiden välit.
 • Kasvot ja niska. Jos lapsen silmien ympärillä on likaa, sen voi poistaa vanulapulla varovaisin liikkein silmän ulkoreunasta sisäänpäin.

Lika voi olla piilossa

Vastasyntyneet eivät likaannu kovin paljon, mutta likaa voi kerääntyä yllättäviin paikkoihin. Muista tarkistaa erityisesti polvitaipeet, kaulataive, kainalot, nivuset ja korvantaustat.

Kuiva lapsi on tyytyväinen

Kuivaa lapsi huolella, mutta varovasti. Muista myös ihopoimut. Älä hiero ihoa, vaan taputtele se kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä. Myös pieni ilmakylpy voi olla hyväksi kylvyn jälkeen.

Bad 03

Kuivat korvantaustat

Kuivaa lapsen korvantaustat huolella kylvyn jälkeen. Korvan takana oleva iho on ohutta ja herkkää, ja se voi muuten kuivua ja lohkeilla. Korvalehtien puhdistukseen voi käyttää erityisiä vauvoille tarkoitettuja vanupuikkoja ja öljyä. Vanupuikkoja ei pidä työntää korvan sisään, ettei tärykalvo vahingoittuisi.

Hyviä tuotteita lapsen kylvettämiseen

Tuotteemme sisältävät luontaisia hoitavia ja kosteuttavia ainesosia. Asthma Allergy Nordic suosittelee näitä Libero-tuotteita:

 • Libero Touch teippivaipat
 • Libero Touch housuvaipat
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero öljy
 • Libero pesuneste
 • Libero kosteusvoide
 • Libero perusvoide
 • Libero shampoo
 • Libero kylpyvaahto
 • Libero sinkkivoide