Faktoja ihosta

Ihana ja niin herkkä iho

Lapsen ihosta on paljon opittavaa ja käymme ihokoulussamme läpi paljon hyödyllistä tietoa eri teemoista. Tässä osassa käymme läpi perusasiat ihon toiminnasta ja siitä, miksi lapsen iho on niin herkkä.

Lapsen iho on ohuempi

Lapsesi iho on herkempi ja ohuempi kuin sinun –itse asiassa vain puolet ihosi paksuudesta. Lasten ihon kosteustaso on korkeampi, mutta kosteustasapainon säilyttäminen on vaikeampaa. Kaikki ihmiset ovat riippuvaisia vakaasta kosteustasapainosta ja juuri iho suojaa meitä kosteuden haihtumiselta. Kuiva iho ei ole yhtä tiivistä, eikä pysty siten ehkäisemään kosteuden haihtumista ja kuivumista yhtä hyvin.

Oletko vauvan ihon asiantuntija?

Tee tietovisamme ja selvitä, mitä tiedät vauvan ihosta. Jos tiedät vastauksen kaikkiin kysymyksiin, saat 100 pistettä käytettäväksi ilmaiseksi Liberokerhon Pistekaupassa.

Iho on lapsesi suurin elin

Iho ei ole pelkästään kehon kuori, vaan se on myös kehon suurin elin. Iho auttaa lastasi ylläpitämään lämpöä ja kosteustasapainoa. Lisäksi se suojaa bakteereilta ja muilta ulkoisilta tekijöiltä. Iho toimii myös tuntoelimenä.

Hudfakta 01

Sinun ja lapsesi iholla on suuria eroja

Voi kuulostaa hieman oudolta, mutta lapsen ihon pinta-ala suhteessa lapsen painoon on noin viisi kertaa suurempi kuin aikuisella. Siksi ihon terveydellä on vielä suurempi merkitys pienelle lapselle kuin aikuiselle.

Iho kehittyy jatkuvasti

Lapsesi iho muuttuu todella paljon tulevina vuosina. Immuunisuoja ei ole vielä kehittynyt valmiiksi, lapsesi iho on paksuudeltaan vasta puolet aikuisen ihosta, ihon kosteustaso on lapsilla korkeampi (mutta kosteustasapainon ylläpitäminen on vaikeampaa), vastasyntyneiden hikirauhaset ja lämpötilan hallinta eivät vielä ole juurikaan toiminnassa ja ihon pH-arvo on erilainen.

Vauvan ihon pH-arvo on erilainen

Lapsesi iho on siis monin tavoin erilainen kuin sinun. Muun muassa ihon pH-arvo eroaa aikuisista. Tämä arvo muuttuu lapsen kasvaessa. Lapsen 30 ensimmäisen elinpäivän aikana ihon pH-arvo laskee 6,3:sta noin 4,7:n tasolle. Toisin sanoen ihon pH muuttuu happamammaksi. Erilaisen pH-arvon takia on tärkeää käyttää lapsille tarkoitettuja ihonhoitotuotteita.

Hudfakta 02

Ihon toiminnot

Iho koostuu kolmesta kerroksesta, joilla on eri tehtäviä:
1. Orvaskesi –ihon pintakerros suojaa kehoa ulkomaailmaa vastaan
2. Verinahka –verisuonia, hermosäikeitä ja tuntoaisti
3. Ihonalaiskerros –rasvakudosta, lämpötilan hallinta ja iskunvaimennus

Orvaskeden uloin kerros on nimeltään marraskesi, ja se koostuu kuolleista ihosoluista ja rasvasta. Orvaskesi on kuin muuri, jossa ihosolut ovat tiiliskiviä ja rasvakerros toimii kittinä pitäen kaiken koossa tiiviissä ja joustavassa muodossa. Orvaskedessä on myös pigmenttisoluja, jotka suojaavat auringon ultraviolettisäteilyltä. Jos rasvakerros vaurioituu tai ohenee, ihosta tulee kuiva. Kuiva iho on herkempää esimerkiksi tulehduksille.

Verinahassa on tuntosoluja, verisuonia, imusolmukkeita, karvatuppeja, talirauhasia ja hikirauhasia. Se koostuu sidekudoksesta, joka on erittäin vahvaa ja joustavaa. Verinahan verenkierto on erittäin tärkeää kehon lämpötilan ylläpitämiseksi.

Ihonalaiskerros koostuu huokoisemmasta sidekudoksesta ja rasvasta. Ihonalaiskerroksen paksuus vaihtelee 2–10 millimetrin välillä hoikalla ihmisellä, kun taas ylipainoisella ihmisellä se voi olla jopa yli 10 senttimetriä. Rasva huolehtii lämpöeristyksestä ja iskunvaimennuksesta. Se toimii myös energia-ja nestevarantona.

Hudfakta 03