WHO suosittaa täysimetystä kuuden kuukauden ikään. Jos lapsi on kiinnostunut muusta ruoasta, voi neljän kuukauden ikäiselle alkaa kokeilla makuannosten antamista, kunhan ne eivät kilpaile äidinmaidon tai äidinmaidonkorvikkeen kanssa. Viimeistään silloin, kun lapsi on kuuden kuukauden ikäinen, on aika alkaa äidinmaidon tai äidinmaidonkorvikkeen ohella antaa lisäruokaa. Äidinmaito tai äidinmaidonkorvike takaa edelleen, että lapsi saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet.
Lue vinkkejä makuannoksista, soseista ja käsinsyötävästä ruoasta.
Anna ensin mietoja ruokia
Pienten annosten tarkoituksena on totuttaa lapsi erilaisiin makuihin ja koostumuksiin. Aivojen pitää myös oppia eri ravintoaineet, siksi lapsi ehkä syö jonkin aikaa pelkkiä herneitä tai pelkkää lihaa. Anna lapsen määrätä tahti.
Kiinteämmän ruoan nieleminen vaatii ihan toisenlaista tekniikkaa kuin juoksevan. Siksi lapsen ensimmäisten aterioiden tulee olla yksinkertaisia, pehmeitä ja sileitä.
Aloita lasten vellillä, puurolla, sileillä hedelmäsoseilla, peruna- tai palsternakkasoseella tai ostetulla lastenruoalla, lapsen iän mukaan.
Jatka imettämistä tai pulloruokintaa, kunnes lapsi on noin vuoden ikäinen. Anna lisäksi pieniä ruoka-annoksia. Kokeile ensin ½‒2 teelusikkaaja lisää vähitellen määrää 3‒4 teelusikkaan ateriaa kohden.
Soseuta ruoka tehosekoittimella tai painamalla puukapustalla hienon siivilän läpi. Voit lisätä äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta, että ruoasta tulee tarpeeksi pehmeää ja sileää, että lapsen on helppo niellä se. Kotona laitettu ruoka voidaan pakastaa pieninä valmisannoksina. Ne pitää käyttää kolmen tai neljän viikon kuluessa.
Jos lapsi kieltäytyy syömästä kiinteää ruokaa
Kun on kuuden kuukauden ajan juonut pelkkää maitoa, vie aikansa tottua puremiseen ja uusiin makuihin. Jotkut lapset rakastavat heti uutta ruokaa, toiset taas ovat epäileväisiä. Silloin vaaditaan kärsivällisyyttä. Kokeile seuraavaa:
Anna lapselle vain hedelmiä ja marjoja tai liha- tai kalasosetta. Pian löydät jotain, mistä lapsi pitää. Tai lapsen pitää vielä kehittyä kokeilemaan uusia makuja, sitten pääsette taas vauhtiin.
Voi olla helpompaa, jos lasta syöttää toinen vanhemmista tai joku, jota lapsi ei yhdistä imetykseen.
Joskus ei kerta kaikkiaan onnistu mikään. Lapsi kieltäytyy avaamasta suutaan kun lusikka lähestyy, riippumatta siitä, mitä lusikassa on. Silloin on parasta odottaa jonkin aikaa kiinteän ruoan antamisessa, jos lapsi kuitenkin kasvaa ja kehittyy normaalisti. Kokeile uudestaan myöhemmin. Ei mitään kiirettä.
Lue myös vinkkimme pienten lasten ruoasta ja artikkelimme Kun lapsi kieltäytyy syömästä.