03_hudvard_151_desktop

Sex efter graviditet och förlossning – kvinnans kropp

En del kommer igång med samlivet snabbt men för många par tar det tid. Här tar vi upp vad som sker i kvinnans kropp som kan ha en koppling till sexualiteten och möjligheten till samliv efter en förlossning.

Varför kan det ta så lång tid innan lusten infinner sig igen efter en graviditet? Det kan bero på både känslomässiga och fysiska faktorer. 

Det lilla knytet ligger i famnen och tideräkningen börjar om från noll. Nu börjar ett helt nytt äventyr med glädje, utmaningar och närhet. Men den gravida kroppen har också varit med om ett riktigt äventyr och behöver tid för att läka och komma i balans.
Läs också om sex och lust efter graviditeten.

Att bära och föda ett barn är en stor kraftansträngning

Under hela graviditeten är kvinnans kropp behövd och upptagen av att bära och sedan föda fram barnet.  Efter att ha gått igenom en förlossning behöver sedan kroppen läka och det är extra viktigt att kvinnan tar hand om sig. Underlivet är svullet, livmodern drar ihop sig i eftervärkar och brösten spänner. Att föda barn är en kraftansträngning som kräver sin kvinna.  
Läs här om läkning efter förlossningen.

Sex efter förlossning - Hormonerna påverkar lusten att älska

Under de första månaderna efter förlossningen är en kvinnas kropp fylld av hormoner som påverkar sexlusten. Det första dygnet har hon ett påslag av endorfiner, kroppens eget morfin. Dessutom har hon en kvarstående effekt av hormonet oxytocin som producerades under förlossningen. Snart sjunker nivån av dessa hormoner undan och kroppen ställer om sig till att börja producera mjölk för att kunna ammas. Det är en stor fysisk omställning och under den här tiden kan hon vara mycket känslig och behöva stöd. Då brukar det sällan finnas lust till sex.

Ta upp samlivet igen?

Efter ungefär ett halvår sjunker hormonhalten till den normala nivån och då kan det bli som förut. Nästan. Det finns ju nu en ny liten familjemedlem i huset, som ofta har stor påverkan på sömn och tid. 

Kvinnans kropp har också förändrats under graviditeten och efter förlossningen. En del känner sig osäkra både inför sig själv och inför partnerns förväntningar.

Avslag, läkning och kondom

Avslag kallas den blödning som kommer från livmodern där moderkakan suttit. Det är ett sår som successivt läker. Avslaget kan pågå allt från några veckor upp till åtta veckor efter förlossningen. Det går utmärkt att ha sex innan allt är läkt om ni båda vill, men använd kondom för att minska risken för infektion.

Det kan göra ont att ha sex

Många kvinnor har blivit sydda i underlivet på grund av en eller flera bristningar. Ärrvävnaden kan i vissa fall bli så hård och ömmande att samlag i början kan vara smärtsamt och ibland inte går att genomföra alls. När kvinnan blivit sydd med tråd som ska absorberas av sig själv kan ibland knutarna ligga kvar en tid och irritera. Det släpper så småningom. Be din barnmorska på barnmorskemottagningen där du gick, om en undersökning om det inte känns bra.
Den nyblivna mamman kan också själv hjälpa läkningen genom att knipa och genom att massera området med en oparfymerad barnolja.

I början kan det vara svårt att slappna av när man ska ha samlag igen. Det kan vara en orsak till att det gör ont. Låt det ta tid. Oro för att barnet ska vakna kan också bidra till att man spänner sig. Om kvinnan tränar knipövningar väldigt mycket kan det ibland bli svårt att slappna av, lagom är bäst.

Slemhinnorna kan bli torra under amningen – använd glidmedel

Det är vanligt att kvinnor som ammar blir lite torra och sköra i slidans slemhinnor. Det är hormonellt och blir som vanligt igen efter avslutad amning.  Det här går oftast att avhjälpa med glidmedel. Och om det inte räcker, fråga barnmorskan om råd. Det finns receptfria östrogenkrämer eller vagitorier på apoteket som är bra att använda under amningstiden.

Amning och preventivmedel

Ammar inte kvinnan kan mensen komma tillbaka igen redan efter fyra till sex veckor. Om hon ammar kan det hända att också mensen kommer vid den tiden eller så kan hon ha oregelbundna menstruationer eller inga alls så länge hon ammar. Det är väldigt varierande och helt individuellt.

Det är viktigt att tänka på att det finns en möjlighet att ganska tidigt bli gravid igen. Ägglossningen kommer före menstruationen så det är inte lätt att veta innan när man är fertil igen. Kondom är i början det bästa för att skydda sig mot att bli gravid och skyddar även mot infektioner.

Amning är inte helt säkert för att motverka graviditet men kan under vissa betingelser vara en nästan säker preventivmetod. Den kallas Lactation Amenorrhea Method, LAM.
LAM-metoden fungerar med 98 procents säkerhet om:
• du helammar med max fyra timmars mellanrum på dagen och max sex timmars mellanrum mellan amningarna på natten.
• barnet är under sex månader och du inte fått någon mens.

Prata med barnmorskan för mer information och för att få svar på frågor.

Här kan du hitta mer information och ställa frågor:

https://www.rfsu.se/sex-och-relationer/for-dig-som-undrar/graviditet-och-abort/

Jaa artikkeli