close

Testaa hedelmällisyytesi

Tahaton lapsettomuus aiheuttaa ongelmia joka kuudennelle lasta suunnittelevalle parille. Yhtenä syynä voi olla joko naisen, miehen tai molempien alentunut hedelmällisyys. Hedelmällisyystutkimus voi antaa vastauksen siihen, miksi hedelmöitystä ei tapahdu.

Raskautta saa yleensä yrittää vuoden tai enintään pari ennen raskauden alkua. Joskus nainen ei tule raskaaksi vuosien sinnikkäistä yrityksistäkään huolimatta.

Jos epäillään että hedelmällisyys on alentunut, tutkitaan yleensä sekä mies että nainen. Tapauksissa, joissa lapsettomuudelle löydetään varsinainen syy osoittautuu, että noin joka kolmannessa tapauksessa ongelma johtuu naisesta, joka kolmannessa tapauksessa miehestä ja viimeisessä kolmanneksessa sekä miehestä että naisesta.

Lue myös:
Paranna raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia
Tahaton lapsettomuus
Vaikea tulla uudelleen raskaaksi
Adoptio

Milloin hedelmällisyystutkimus tulisi käynnistää?

Jos nainen on alle 36-vuotias, neuvotaan yleensä kokeilemaan vuoden ajan suojaamattomia yhdyntöjä ovulaation yhteydessä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että raskaaksi tulon mahdollisuus on noin 30 prosenttia jokaisen ovulaation yhteydessä. Siksi tarvitaan joskus monia yrityksiä, vaikka ajoitus osuisikin oikein.
Jos nainen on täyttänyt 36 vuotta, gynekologille menoa ei tarvitse lykätä kokonaista vuotta, vaan apua voi hakea jo aiemmin. Jos tiedetään lapsettomuudelle olevan lääketieteellisiä syitä tai jos alun alkaen tiedetään, että lapsen hankkiminen voi olla vaikeaa, apua voi hakea viipymättä. Tämä koskee myös yhdessä asuvia naispareja, jotka suunnittelevat lasta.

Hedelmällisyystutkimuksen kolme vaihetta:

  • Ovulaation tutkimus.
    Hedelmöitys edellyttää, että siittiöt löytävät tiensä munasoluun oikeaan aikaan.
    Naisen kuukautiskierto kartoitetaan, jotta yhdyntä voidaan ajoittaa oikein.
    Ovulaatiota voidaan tutkia hormonitasoja mittaavilla verikokeilla, munarakkulan kypsyyttä seuraavilla ultraäänitutkimuksilla, ovulaatiotikuilla ja tavallisella lämpömittarilla.
    Gynekologien suosittelema tavallinen toimenpide lapsettomuuteen apua hakeville naisille on ovulaation takaava hormoni. Monille tämä riittää raskauden aikaansaamiseksi.
  • Kohdun ja munasarjojen tutkimus.
    Ensin tehdään ultraäänitutkimus emättimen kautta, jotta nähdään onko synnytinelimissä fyysisiä esteitä. Sen jälkeen tehdään varjoainetutkimus ja jos siinä löytyy jotakin epäilyttävää, tehdään tähystystutkimus.
    Monet tulevat itse asiassa raskaiksi munanjohtimien varjoainetutkimuksen jälkeen. Tämä voi johtua siitä että varjoaine huuhtelee munanjohtimet puhtaiksi ja poistaa mahdolliset tukokset.
  • Siemennesteen tutkimus.
    Yksinkertaisesta siemennestenäytteestä voi saada paljon tietoa. Gynekologi arvioi siittiöiden laadun. Siittiöitä on mieluiten oltava yli 20 miljoonaa millilitraa kohti. Näistä enemmän kuin puolten on oltava erittäin vilkkaita ja liikkuvaisia, jotta siittiöiden laadun voitaisiin katsoa olevan normaali. Aktiviteetti mitataan niin kutsutulla swim-up-testillä. Tällöin siemenneste saa olla hetken koeputkessa ravintoliuoksessa ja sen jälkeen lasketaan montako siittiötä on onnistunut uimaan liuoksen ylimpään kerrokseen.
    Miehen on joissakin tapauksissa jätettävä myös verikoe.

Naisen hedelmättömyys

Naisen alentuneen hedelmällisyyden tai hedelmättömyyden mahdolliset syyt:

  • Ovulaatiohäiriöt tai se, että munasarjat eivät tuota munasoluja. Tämä on tavallisin lapsettomuuden syy. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome eli PCOS) aiheuttaa esimerkiksi sen, etteivät munarakkulat kehity tarpeeksi, jotta ovulaatio voisi tapahtua. Oireena on kuukautisten poisjääminen tai erittäin epäsäännölliset kuukautiset.
  • Munanjohdinongelmat, esimerkiksi jonkin tulehduksen, klamydian tai tippurin aiheuttamat kiinnikkeet.
  • Endometrioosi eli sairaus, joka aiheuttaa kohdun limakalvon leviämisen kohdun ulkopuolelle, vatsakalvoon, munanjohtimiin tai munasarjoihin tai joskus suoleen.
  • Kohdunkaulaongelmat, polyypit tai kohdun lihaskyhmyt ovat harvinaisempia lapsettomuuden syitä.

Monet mainituista häiriöistä voidaan hoitaa leikkauksella. Kirurginen toimenpide voidaan tehdä joko ongelman ratkaisemiseksi tai esihoitona koeputkihedelmöityksen yhteydessä suunnitellun raskauden aikaansaamiseksi.

Miehen hedelmättömyys

Miehen alentuneen hedelmällisyyden tai hedelmättömyyden mahdolliset syyt:

  • Synnynnäiset tekijät kuten kromosomipoikkeavuudet
  • Ympäristövaikutukset, esimerkiksi säteilyn, solumyrkkyjen, lääkeaineiden tai tupakoinnin aiheuttamat.
  • Aikaisemmat tulehdukset kuten klamydia
  • Krooninen sairaus kuten diabetes

Jos miehen siittiöt ovat vain hieman hitaita, nainen voidaan inseminoida siittiöillä, jotta ne löytävät tiensä munasoluun. Puhdistetun siemennesteen siittiöt ruiskutetaan oikealla hetkellä ohuella muovikatetrilla kohtuonteloon. Näin siittiöiden ei tarvitse uida pitkästi löytääkseen munasoluun.
Jos todetaan, että miehellä ei ole siittiöitä, hedelmöitys voidaan tehdä luovuttajan siittiöillä.

Selittämätön lapsettomuus

Enemmän kuin joka kymmenennessä tutkimuksessa ongelman syytä ei saada koskaan selville. Tätä kutsutaan selittämättömäksi lapsettomuudeksi. Tahatonta lapsettomuutta voidaan hoitaa monin eri tavoin, muun muassa koeputkihedelmöityksellä eli IVF-hoidolla, joka on usein ensimmäinen vaihtoehto. Sitä voidaan käyttää kaikentyyppisissä tahattoman lapsettomuuden tapauksissa. Lapsen adoptio on toinen ratkaisu.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...