Raskauden ultraäänitutkimukset

190919_libero_image_394

On tietenkin mukava saada kuva tulevasta lapsesta, mutta miksi ultraäänitutkimuksia oikeastaan tehdään? Entä voiko niistä olla haittaa sikiölle? Vastaamme näihin ja muihin yleisiin kysymyksiin ultraääniseulonnoista.

Ultraääni- eli kaikututkimus on kaikkein yleisin sikiöseulontatutkimus – siis tutkimus, jolla seurataan syntymättömän lapsen vointia ja kehitystä. Ultraäänitutkimuksilla voidaan havaita perinnöllisiä sairauksia ja monenlaisia kehityspoikkeamia, arvioida raskauden tarkka kesto ja määrittää laskettu aika. Sikiöseulonnat ovat vapaaehtoisia, eli raskaana oleva saa aina itse päättää, osallistuuko niihin. Suomessa kaikki odottajat ovat oikeutettuja kahteen maksuttomaan ultraäänitutkimukseen, mutta esimerkiksi yleisiä seulontoja varhaisemmat tutkimukset on maksettava itse.

Milloin tehdään ensimmäinen ultraääniseulontatutkimus?

Varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus tehdään raskausviikolla 11–13 ja rakenneultraäänitutkimus raskausviikolla 19–21. Osa rakennepoikkeavuuksista näkyy jo varhaisultrassa, osa vasta rakenneultrassa.

Kuinka varhain ultraäänitutkimus voidaan tehdä?

Ultraäänitutkimus voidaan tehdä jo hyvin alkuraskaudessa, 6. raskausviikolta alkaen, kun sikiön sydämenlyönnit voidaan havaita. Itse sikiö on kuitenkin vielä liian pieni näkyäkseen vatsanpeitteiden läpi, joten varhaiset ultraäänitutkimukset tehdään emättimen kautta. Yleensä ne koskevat vain raskauksia, joihin on liittynyt verenvuotoa tai muita komplikaatioita ja joiden normaali eteneminen halutaan varmistaa. Hyvin varhaiset ultraäänitutkimukset on usein maksettava itse. Lisäksi IVF-hoidon jälkeen tehdään usein varhainen ultraäänitutkimus emättimen kautta.

Mitä ultraääniseulontatutkimuksissa näkyy?

Ultraäänitutkimuksessa nähdään raskauden kesto ja tarkastellaan lapsen kehitystä. Vatsanpeitteiden päältä tehtävä tutkimus on helppo eikä aiheuta kipua. Mutta mitä tutkimuksessa tarkalleen ottaen tutkitaan?

Ultraäänitutkimuksen mahdollisia löydöksiä:

  • sikiön koko
  • sikiön sydämen aktiivisuus
  • raskauden eteneminen
  • raskauden kesto tutkimushetkellä
  • sikiöiden määrä kohdussa
  • lapsiveden määrä
  • istukan sijainti
  • keskeisten elinten (myös sukuelinten) olemassaolo
  • mahdolliset näkyvät rakennepoikkeavuudet.

Ultraäänikuvat sikiöstä voivat olla kaksi- tai kolmiulotteisia. Koska kaikki sikiön rakenteet näkyvät kuvissa hyvin yksityiskohtaisesti, niistä voidaan tehdä tarkkoja lääketieteellisiä arvioita. Monet tulevat vanhemmat haluavat myös säilyttää ensimmäisen kuvan lapsesta (ja kenties käyttää sitä kertoessaan raskaudesta läheisille). On hyvä huomata, ettei ultraäänitutkimus kerro aivan kaikkea. Jos jokin viittaa mahdolliseen rakennepoikkeavuuteen, tutkimusta on täydennettävä sikiödiagnostiikan lisätutkimuksilla.

Millä raskausviikolla sukupuoli näkyy ultraäänessä?

Yleensä kätilö pystyy määrittämään sukupuolen raskausviikolla 18–20. Tämä kuitenkin riippuu myös sikiön (tai sikiöiden) asennosta. Sukuelimet alkavat kehittyä jo aivan alkuraskaudessa, mutta niiden ulkoiset osat muodostuvat vasta 11. raskausviikon paikkeilla. Siksi niitä voi olla vaikea erottaa vielä varhaisraskauden yleisessä ultraäänitutkimuksessa. Sukupuolen selvittäminen ei myöskään ole lääketieteellisesti tarpeen, joten sitä ei välttämättä tehdä lainkaan. Sitä voi kuitenkin aina pyytää – tai siitä voi kieltäytyä.

Milloin ultraäänessä näkyy, että tulossa on kaksoset?

Kaksosraskaus selviää jo varhaisraskauden yleisessä ultraäänitutkimuksessa. Jos tätä ennen tehdään ultraäänitutkimus emättimen kautta, sikiöiden määrä voi näkyä jo siinä. Kohdussa voi näkyä esimerkiksi kaksi kalvopussia tai kahdet sydämenlyönnit. Ei kuitenkaan nimessä varmaa, että lapsia oikeasti syntyy kaksi, sillä sikiöt ovat hyvin pieniä raskauden ollessa näin alussa. Useimmiten odotetaan yleistä ultraäänitutkimusta, jossa sikiöiden määrä näkyy varmemmin. Sen sijaan kaksosten sama- tai erimunaisuutta ei välttämättä voi määrittää varmasti ennen syntymää, ellei ultraäänikuvassa satu näkymään erilaisia sukuelimiä. Samamunaiset eli identtiset kaksoset ovat aina keskenään samaa sukupuolta.

Kuinka monta ultraääniseulontatutkimusta raskauden aikana tehdään?

Sikiöseulonnat ovat vapaaehtoisia. Moni haluaa kuitenkin vähintään yhden ultraäänitutkimuksen nähdäkseen, että lapsi kasvaa ja kehittyy normaalisti. Suomessa kaikille odottajille tarjotaan varhaisraskauden ultraäänitutkimusta raskausviikolla 11–13 ja rakenneultraäänitutkimusta raskausviikolla 19–21. Molemmat näistä voidaan tehdä vatsan päältä ja niissä tarkastellaan suurelta osin samoja asioita. Sikiön kehitys on kuitenkin edennyt huimasti niiden välissä ja sikiön rakenteita voidaankin tarkastella tarkemmin rakenneultraäänitutkimuksessa. Osa valitsee osallistua pelkän ultraäänitutkimuksen sijasta yhdistelmäseulontaan, jossa otetaan myös verinäyte.

Kahden yleisen ultraäänitutkimuksen lisäksi voidaan tehdä varhaisilla raskausviikoilla ultraäänitutkimuksia emättimen kautta ja ylimääräisiä tutkimuksia tarpeen mukaan sikiön voinnin seuraamiseksi. Jos raskaus kestää yli lasketun ajan, tehdään 10-14 päivää lasketun ajan jälkeen loppuraskauden seurantakäynti, johon kuuluu myös ultraäänitutkimus.

Mitä ovat ylimääräiset ultraäänitutkimukset?

Ylimääräiset ultraäänitutkimukset tehdään samalla tavoin kuin seulontatutkimukset, ja niiden syynä on esimerkiksi sikiön kasvun seuranta tai asennon varmistaminen. On melko yleistä, että ylimääräisiä tutkimuksia tehdään loppuraskaudessa, eivätkä ne välttämättä tarkoita, että olisi syytä huoleen. Neuvolassa halutaan vain seurata raskautta hieman tarkemmin. Myös kaksosraskaus ja aiemmat raskauskomplikaatiot ovat yleisiä syitä tehdä ylimääräisiä ultraäänitutkimuksia.

Aiheuttaako ultraäänitutkimus vaaraa sikiölle?

Ultraääni- eli kaikukuvausta pidetään turvallisena tutkimusmenetelmänä myös raskauden aikana. Säteilyturvakeskuksen (STUK) arvion mukaan sikiötä ei kuitenkaan tulisi altistaa ultraäänelle ilman lääketieteellistä syytä (esimerkiksi raskauden keston ja sikiön kehityksen seuranta). Varovaisuusperiaatteen mukaan ultraäänikuvia tai -videoita sikiöstä ei siis tulisi ottaa, ellei tähän ole lääketieteellistä syytä. Sama koskee sukupuolielimien etsimistä ultraäänellä.

Näin ultraäänitutkimus tehdään

Ultraäänitutkimus voidaan tehdä emättimen kautta tai vatsanpeitteiden päältä sen mukaan, miten varhaisesta tutkimuksesta on kyse. Ennen tutkimusta tulisi yleensä olla jonkin aikaa virtsaamatta, sillä täysi rakko painaa kohtua sopivasti ja parantaa sikiön näkyvyyttä. Useimmiten tutkimukseen saa ottaa mukaan kumppanin tai muun läheisen. Sen sijaan useimmiten lasten ei ole sallittua tai suositeltavaa olla mukana tutkimuksissa. Itse tutkimus kestää yleensä noin 30 minuuttia, mutta jos sikiöitä on useita, aikaa tarvitaan hieman enemmän.

Useimmissa tapauksissa ultraäänitutkimuksessa ei käy ilmi mitään poikkeavaa. Silti joskus käy niin, että tutkimus paljastaakin jotain odottamatonta, jolloin lisätutkimukset Sikiötutkimusyksikössä voivat olla tarpeen. Perheiden on tärkeä huomioida, että ultraäänitutkimuksissa voi tulla esiin tietoa, joka voi aiheuttaa ylimääräistä stressiä. Jos sikiön rakenteissa todetaan vakavaa poikkeamaa, voivat vanhemmat joutua vaikeaan valintatilanteeseen siitä, halutaanko raskautta jatkaa. Ultraääniseulonta ei myöskään anna täyttä varmuutta, että lapsi syntyy ilman rakennepoikkeavuuksia. Muista, että tulevilla vanhemmilla on oikeus saada maksutonta keskusteluapua esimerkiksi ultraäänitutkimuksen tulosten käsittelyn tai vaikeiden päätösten tueksi.

Faktantarkistus: Ria Malva, laillistettu kätilö

Ria Malva
Ria Malva
laillistettu kätilö