close

Uni 3–6 kuukauden iässä

Noin 4 kuukauden iässä lapsi tunnistaa yön ja päivän eron, ja sen jälkeen on toivoa kiinteämmästä unirytmistä. Lue pieni esitteemme Pienen lapsen uni – voit ladata sen sivustolta libero.fi. Nyt on nukkumaanmenorituaalien aika!

Kolmen kuukauden ikäinen vauva nukkuu 13–15 tuntia vuorokaudessa. Suunnilleen tässä iässä tapahtuu jotakin, joka merkitsee suurta muutosta elämäänne – lapsi alkaa erottaa päivän ja yön. Jihuu!

Uni ruoan yhteydessä
Ensimmäisinä elinkuukausinaan lapsi usein nukahtaa kesken syönnin. Hieman vanhempana vauva ei enää vaivu uneen aivan yhtä helposti. Käytä se hyödyksesi. Totuta lapsi varovasti siihen, että päivisin hänet pannaan vuoteeseen syönnin ja leikkimisen jälkeen. Ruoan ei tarvitse aina olla maitoa.

Toimi näin: Vältä katsekontaktia, kun panet lapsen vuoteeseen. Puhu kuiskaamalla, esimerkiksi "hys, hys, pikkuaarteeni", ja tuudita lasta varovaisesti.

Protestointi nukkumista vastaan
Pienet lapset protestoivat usein nukkumaanmenoa vastaan, ja yleensä kestää jonkin aikaa, noin 9–15 minuuttia, ennen kuin he nukahtavat. Lohduta lasta, jos hän itkee.

Nukkumaanmenorituaalit ovat hyväksi
Hyvä päästrategia on, että lapsen tulisi nukahtaa itsestään. Häntä ei siis tarvitsisi yrittää saada nukahtamaan.
Muutamien nukkumaanmenorituaalien käyttöönotosta voi olla apua. Kerro lapselle, että nukkumaanmenoaika lähestyy. Lapset rakastavat rutiineja, kuten kylpyä päivän päätteeksi, yöpuvun pukemista päälle ja iltasadun lukemista tai laulun laulamista, ennen kuin on aika sanoa hyvää yötä.

Noin 4 kuukauden iästä alkaen lapsi voi kiintyä nalleen tai peitteeseen. Se toimii vanhempien väliaikaisena "korvikkeena". Kun sinä et ole huoneessa, nalle tai peite antaa turvallisuuden tunteen.

Lisää unesta 
Kaikki voivat hyvin, kun lapsi on tasapainoinen ja nukkuu hyvin.

Tästä löydät lisää vinkkejä ja neuvoja.

Videoita:
Vauvan unesta
Vauvan lohduttamisesta

Artikkeleita:
Vauvalle paremmat unet
Hyvät unitottumukset
Luo lapselle rutiinit
Vauvan nukuttaminen
Uni 6-8 kuukauden iässä

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...