close

Tutti, imemisheijaste ja turvallisuus

Läheisyys ja imeminen lohduttavat lasta. Jotkut lapset ovat tyytyväisiä kun heidät on imetetty valmiiksi ja toiset haluavat imeä koko ajan. Lapset ovat erilaisia ja heillä on yksilölliset tarpeet.

Meillä kaikilla on synnynnäinen imemisheijaste. Se on elintärkeä, jotta saisimme ruokaa. Jotkut lapset imevät peukaloa jo kohdussa viikolla 16. Monet lapset oppivat myös rakastamaan tuttiaan tai peukaloaan. Lue myös: Tutista ja peukalosta vieroittaminen ja Neuvoja tutin ja peukalon imemisestä.

Imetyksen pitää päästä alkuun
Ensimmäisten viikkojen aikana on parasta välttää tuttia, kunnes imetys on päässyt kunnolla alkuun. Odota kunnes lapsella on hyvä imemistekniikka, ja kunnes sinusta tuntuu, että imetys sujuu ja maitoa riittää lapselle.

Lapsella on luonnollinen imemisen tarve ja hän säätelee tällä tavoin maidontuotantoa tarpeidensa mukaan. Ole tarkkana, ettei vauva täytä imemistarvettaan tutilla. Silloin imetysten välit jäävät niin pitkiksi, että se ei ole hyväksi lapselle eikä maidontuotannolle.

Sekä tutti että lisäravinto voi aiheuttaa sen, ettei lapsi halua rintaa niin usein, kuin mitä hänen oikeastaan pitäisi imeä tullakseen kylläiseksi ja edistääkseen maidontuotantoa. Vinkkinä tähän on se, että lapselle annetaan tutti vasta imetyksen jälkeen.

Tutti voi olla hyvä vaihtoehto
Jos äidillä on arat nännit, lapselle voi antaa tutin imettäväksi heti kun hän on syönyt valmiiksi. Tämä voi olla hyvä ratkaisu silloinkin, kun lapsella on suuri imemistarve tai kun lapsi saa lohtua ja rauhoittuu tutin avulla.

Siitä ollaan montaa mieltä, kannattaako tutia käyttää vai ei. Kokeile, mikä sopii parhaiten juuri sinulle ja lapsellesi. Mutta älä anna lapsen imeä tutia jatkuvasti, koska lapsi tulee silloin täysin riippuvaiseksi tutista.

Tutit ja hygienia
Sterilisoi tutti ennen ensimmäistä käyttöä keittämällä sitä viisi minuuttia. Anna tutin viiletä. Huuhdo tutti ennen jokaista käyttöä ja muista keittää se silloin tällöin. Älä käytä tutin puhdistukseen astianpesuainetta. Vaihda tutti uuteen 1–2 kuukauden välein.
Ennaltaehkäise sammasta hyvän hygienian avulla. Jos lapsi saa suuhunsa sammasta, siitä ei useinkaan ole haittaa lapselle itselleen. Hoidossa on ensisijaisesti kyse siitä, että estetään äitiä saamasta tartuntaa rintoihin.

Tutit ja turvallisuus
Vanha ja kulunut tutti voi aiheuttaa lapselle tukehtumisvaaran. Muista tarkistaa tutin kunto päivittäin. Noudata aina valmistajan suosittamaa käyttöikää.

Tarkista aina tutin turvallisuus vetämällä imuosasta ennen kuin annat tutin lapselle. Imuosassa ei saa olla reikiä eikä naarmuja. Silloin koko imuosa tai sen osia voi irrota tutin rengasosasta ja aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Vaihda tutin kokoa sitä mukaan kun lapsi kasvaa. Tutin rengasosa ei saa olla niin pieni, että se mahtuu kokonaan lapsen suuhun.

Tutit vanhenevat vaikka niitä ei käytetä. Ne haurastuvat ja halkeilevat, erityisesti jos ne ovat alttiina auringonvalolle ja voimakkaalle lämmölle. Tutteja pitää säilyttää oikein, ei esimerkiksi ikkunalaudalla.

Tutti – tarkistuslista
• Tutin on täytettävä EU-standardin SFS-EN 1400 turvallisuusvaatimukset
• Noudata tarkkaan valmistajan ohjeita
• Valitse tutti lapsen iän mukaan
• Vedä aina tutin imuosasta ennen jokaista käyttöä
• Älä anna lapsen purra tutia
• Heitä heti tutti roskiin, kun siinä on pieninkään vaurion merkki
• Muista että tutti vanhenee vaikka sitä ei käytetä
• Jos käytätte tutinpidikettä, siinä on oltava merkintä EN-12586.
• Virheellinen tutinpidäke voi merkitä kuristumisvaaraa. Jos tutinpidike on liian pitkä tai jos siinä on heikkolaatuisia koristeita tai kiinnikkeitä, jotka voivat irrota.

Lähde: Ruotsin kuluttajavirasto

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...