packNB1_3907_Desktop

Seksi synnytyksen jälkeen

Synnytys on keholle valtava rasitus, ja usein kuluu jonkin aikaa, ennen kuin raskaana ollut haluaa edes ajatella seksiä synnytyksen jälkeen. Mutta milloin keho on oikeastaan valmis seksiin synnytyksen jälkeen, ja mitä voi tehdä, jos halut ovat sammuneet?

Ensimmäiselle yhdynnälle synnytyksen jälkeen ei ole olemassa tiettyä aikarajaa. Seksuaalisen halukkuuden herääminen vaihtelee synnyttäjästä toiseen. Vaikuttavia tekijöitä on paljon, osa niistä henkisiä ja osa puhtaasti fyysisiä, kuten raskaana olleen parantumisaika. Synnytyksen jälkeisen seksuaalisuuden ja seksielämän ei tarvitse olla lainkaan samanlaista kuin ennen raskautta tai sen aikana, sillä esimerkiksi mahdolliset synnytyksen komplikaatiot, paranemis- ja toipumisaika sekä monet muutkin seikat vaikuttavat siihen. Voi olla turhauttavaa miettiä, miltä parisuhteen toisesta osapuolesta tuntuu ja mitä hän ajattelee. Siksi paras vinkki on kertoa omista ajatuksista kumppanille mahdollisimman pian, jotta väärinkäsityksiltä vältytään eikä seksistä tule arka aihe.

Milloin seksiä synnytyksen jälkeen?

Kehon on saatava parantua ja toipua synnytyksestä. Alatiesynnytyksen jälkeen paikat ovat turvoksissa ja voivat tuntua aroilta ja ärtyneiltä, jos synnytyksessä on tullut repeämiä. Keho voi myös tuntua pitkän aikaa lopen uupuneelta. Myös sektio vaikuttaa seksielämään, ja epämukavuuden tunne vatsan alueella muutaman kuukauden ajan synnytyksestä on yleistä.

Emättimen sisään ei kannata laittaa mitään niin kauan kuin jälkivuoto jatkuu, sillä siihen liittyy suurempi tulehdusriski. Jos kuitenkin haluat sitä, kannattaa käyttää kondomia. Jos taas on synnyttänyt sektiolla, kaikenlaista rasitusta on joka tapauksessa varottava ensimmäisen kuukauden ajan. Tämän jälkeen voi olla hyvä tietää, ettei seksistä ole keholle haittaa, jos se tuntuu itsestä hyvältä. Mutta – ja tämä on erittäin tärkeää muistaa – seksiä harrastetaan nautinnon vuoksi. Sen ei kuulu tehdä kipeää! Keho ja intiimialue voivat tuntua tavallista jännittyneemmiltä. Missään nimessä ei kuitenkaan pidä yrittää sinnitellä kuvitellen, että olisi normaalia, että seksi sattuu aluksi. Eihän seksissä ole enää mitään ideaa, jos se on sinnittelyä. Tällöin on parempi odottaa hieman pidempään. Jos ei ole varma, onko kaikki varmasti parantunut kunnolla, on tärkeää varata aika äitiysneuvolaan. Imetysaikana on melko yleistä, että emättimen limakalvo kuivuu hieman estrogeenin puutteen vuoksi. Avuksi voi kokeilla liukuvoidetta. Suuseksi ja vulvan hyväily voi tuntua paremmalta kuin penetraatio.

Monet tekijät vaikuttavat siihen, kuinka kauan keholta kestää palautua. Niitä ovat esimerkiksi synnytyksen komplikaatiot ja mahdolliset ompeleet alatiesynnytyksen jälkeen. Usein menee monta kuukautta, ennen kuin keho tuntuu edes jossain määrin samalta kuin ennen synnytystä. Emättimen lihakset toipuvat, mutta lisäksi on tärkeää treenata lantionpohjan lihaksia sekä mahdollisesti myös niiden rentouttamista, jos ne ovat liian kireät.

Seksuaalisen halukkuuden väheneminen tai haluttomuus synnytyksen jälkeen

Vasta synnyttänyt keho on täynnä hormoneja, joiden takia seksi raskauden jälkeen ei välttämättä maistu. Hormonitasot palautuvat yleensä normaaleiksi noin puolen vuoden kuluttua synnytyksestä, mutta seksuaaliseen halukkuuteen vaikuttavat myös monet muut asiat. Niitä ovat etenkin unenpuute ja vauvan jatkuva heräily tai ääntely – tämä on varmasti tuttua kaikille vanhemmille. Tuloksena on melkoinen seksintappajasekoitus, jonka kanssa pikkulapsiperheen vanhemmat joutuvat tulemaan toimeen. Ei huolta: tämä on täysin normaalia. Hyvin harvoilla tuoreilla vanhemmilla on kukoistava tai ylipäätään aktiivinen seksielämä. Tilanne kuitenkin paranee ajan myötä. On myös hyvä huomata, että läheisyyttä suhteessa voi pitää yllä muutoinkin kuin harrastamalla seksiä. Kun seksiin liittyvät vaatimukset ja stressi vähenevät, halu voi usein syttyä jälleen. Jos näin ei käy ja itse haluaisi olla halukkaampi, yksi hyvä tapa voi olla jättää kumppani pois laskuista ja sytytellä halua ensin omin päin. Tunnustella, mikä saa halun heräämään ja sisäistää se. Antaa halun kehittyä rauhassa ja oman nautinnon vuoksi – ei siis siksi, että pitäisi olla halukkaampi jotakuta toista varten. Usein tämä voi auttaa sytyttämään taas kipinän myös seksiin kumppanin kanssa.

Joskus suhteessa voi kehittyä seksuaalista epätasapainoa, jos toinen haluaa enemmän seksiä kuin toinen. Tässä tapauksessa kumppanien on puhuttava toisilleen rehellisesti omista tunteistaan ja ajatuksistaan. Muutoin väärinymmärryksiä syntyy helposti, kun toinen tuntee tulevansa torjutuksi ja toinen painostetuksi. Tästä aiheesta voit lukea lisää artikkelista, joka käsittelee pikkulapsiaikaa ja parisuhdetta.

Imetys ja ehkäisy

Vaikka imettäisitkin, kuukautiset voivat käynnistyä jo neljän viikon kuluttua synnytyksestä. Sen myötä on myös mahdollista tulla jälleen raskaaksi. Kuukautisten käynnistyminen on kuitenkin yksilöllistä, kuten niin moni muukin hormoneihin liittyvä asia, joten siinä voi mennä myös pidempään. Vauvan täysimettäminen saattaa pitää kuukautiset poissa, mutta ehkäisymenetelmänä sitä ei voi pitää. Ovulaatiohan tapahtuu ennen kuukautisia, joten omaa hedelmällisyyttä ei aina ole helppo ennakoida. Ehkäisy otetaan yleensä neuvolassa puheeksi jälkitarkastuksessa, mutta neuvolaan voi luonnollisesti ottaa itsekin yhteyttä milloin vain, jos kysymyksiä herää tai tarvetta on.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli