close

Kielellinen kehitys – opeta lapsi puhumaan leikin avulla

Lapsesi kokeilee jatkuvasti uusia äänteitä ja sanoja. Myös rumia sanoja... Lapsi kuuntelee ja oppii, on kuin pieni sieni, joka imee itseensä kaiken uuden. Jos haluat edistää lapsesi kielellistä kehitystä, muista lukea ja laulaa paljon lapselle!

Kahden vuoden iässä lapsi osaa yleensä muodostaa yksinkertaisia kahden tai kolmen sanan lauseita ja osallistua yksinkertaisiin keskusteluihin. Kolmevuotiaana lapsi puhuu lyhyitä lauseita. Puhe on yleensä selvää, mutta voi olla toistavaa.

On monta hauskaa tapaa auttaa lasta puhevaikeuksissa ja opettaa lapsi puhumaan. Tämä tapahtuu samalla kun leikitte ja vietätte muuten aikaa yhdessä:

Päivä elämässänne

Puhu lapselle nukkumaan mennessä kaikesta siitä, mitä päivän aikana on tapahtunut tai mitä olette tehneet yhdessä. Tämä kehittää lapsen kykyä asettaa asiat oikeaan järjestykseen, kertoa tapahtumista ja muistaa tapahtumat.

Mitä, kuka ja kuinka?

Voitte esittää toisillenne kysymyksiä vuorotellen. Yritä esittää avoimia kysymyksiä, jotka vaativat vastaukseksi enemmän kuin kyllä tai ei. Kuunnelkaa toisianne. Tämä on myös loistava tilaisuus kuulla pienen lapsen ajatuksia.

Mikä ei kuulu joukkoon?

Tätä leikkiä voi leikkiä monella tavalla. Jos keskityt riimittelyyn, voit antaa lapsellesi esimerkiksi kolme tai neljä sanaa, joista yksi ei soinnu toisten kanssa – kuten katti, tatti ja tikku. Kysy sitten lapselta, mikä sanoista loppuu toisella tavoin tai kuulostaa erilaiselta kuin muut sanat.
Voit leikkiä tätä leikkiä myös synonyymeillä kuten iloinen ja onnellinen ja lisätä sanan vihainen – mikä sanoista ei kuulu joukkoon? Tämä on hyvä tapa kehittää sanavarastoa ja selittää lapselle uusia sanoja tai sellaisia sanoja, joita tämä kuulee harvemmin.

Laulakaa ja leikkikää yhdessä

Monet lapset kokeilevat mielellään huutamisen ja kuiskaamisen sekä nopeasti ja hitaasti puhumisen välisiä eroja. Laulut, riimit ja lorut ovat sekä hyödyllisiä että hauskoja.

Kertokaa satua yhdessä

Ala kertoa satua ja esitä lapselle kysymyksiä siitä, miten satu jatkuu. Seuraa lapsen mielikuvitusta. Kysy esimerkiksi, mihin he menivät sen jälkeen. Ahaa, he menivät kouluun. Opettaja tuli sisälle jotakin kädessään, mikä se oli? Ja niin edelleen. Tämä voi olla tulla tosi hauskaa sekä sinulle että lapselle.

Lue lapsellesi

Lue lapselle kirja. Keskustelkaa sitten kirjan sisällöstä ja keksikää yhdessä jatkoa. Monet lapset esittävät mielellään kysymyksiä ja puhuvat siitä, mitä he näkevät ja kuulevat. Tästä voi tulla arvokas hetki ja oiva mahdollisuus kuunnella lapsen ajatuksia.

Lisää artikkeleita leikistä ja ystävyydestä

Turvalliset lelut
Lasten ja aikuisten sisäleikit
Lapsen ensimmäiset leikkikaverit ja ystävät
Vauvojen ja pienten lasten leikit
Leikki lapsen kanssa
Koko perheen lumileikit ja puuhat

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...