close

Ujot lapset

Lasten ujous kuuluu persoonallisuuteen. Ehkäpä lapsesi on varovainen ja hänellä kestää kauemmin aikaa oppia luottamaan uusiin ihmisiin. Älä torju lapsen tunteita, ne eivät missään nimessä ole outoja. Ujoja lapsia voi auttaa eri keinoin.

Lapsi takertuu jalkaasi kiinni ja kieltäytyy täysin osallistumasta muiden lasten aktiviteetteihin. Lapsi piiloutuu taaksesi eikä halua päästää irti sinusta. Muut lapset heittäytyvät leikkiin – he kokeilevat liukurataa, ottavat toistensa leluja ja kaivelevat innoissaan hiekkalaatikkoa.
Joskus voi olla turhauttavaa viedä ujoa lasta leikkipuistoon. Toivot luultavasti, että voisit tehdä asialle jotakin - auttaa lasta.

Lue myös artikkelimme lapsen ensimmäisistä leikkikavereista.

Ujo lapsi suhtautuu varoen uusiin tilanteisiin

Ujous on melko tavallista. Tiettyinä kausina olemme kaikki enemmän tai vähemmän ujoja suhteissamme muihin, erityisesti erovaiheissa.
Jotkut lapset ovat luonnostaan vähemmän ulospäin suuntautuneita kun toiset. He tarvitsevat enemmän aikaa sopeutuakseen uuteen ympäristöön. He epäröivät ja välttävät ryhmiä. He voivat suhtautua varovaisesti uusiin, outoihin tilanteisiin, esim. päiväkodissa toisten lasten seurassa. He voivat tulla vaivautuneiksi liiasta huomiosta. Äidin tai isän jättäminen voi olla ujolle lapselle erittäin vaikeaa.

Varovainen suhtautuminen elämään

Joskus ujoutta kestää vain lyhyen aikaa, ja siksi on hyvä olla kärsivällinen. Ei auta haukkua tai torua lasta. Päinvastoin, se luultavasti pidentää ujouskautta ja saa lapsen tuntemaan olonsa vielä epävarmemmaksi.

Lue miten voit parantaa lapsen itsetuntoa.

Jos ei ole kyse pelkästään ohimenevästä kaudesta, sinulla pitää olla vielä enemmän kärsivällisyyttä ja toivoa, että lapsi ajan myötä kasvaa irti ujoudestaan. Tutkimusten mukaan vain 40 prosenttia niistä, jotka ovat pikkulapsina ujoja, ovat päässeet ujoutensa yli kun he aloittavat päiväkodissa. Useimmat ujoista lapsista suhtautuvat aina varovasti elämään.

Oletko huolissasi, että lapsellasi voisi olla autistisia piirteitä? Lue autismista ja ADHD:stä.

Ujot lapset tarvitsevat kärsivällisiä vanhempia

Miten voit auttaa lasta? Tutkimukset ovat osoittaneet, että aikuiset, jotka pyrkivät varovasti motivoimaan lasta ja pitävät silmällä lapsen aktiviteetteja etäisyydeltä, onnistuvat paremmin kuin ne aikuiset, jotka ohjaavat ja valvovat lasta. Tämä merkitsee sitä, että ujot lapset tarvitsevat vanhempia, jotka eivät patista heitä liikaa. He tarvitsevat rauhallisia ja ymmärtäväisiä vanhempia.

Kokeile seuraavaa:

  •  Kerro että tiedät, miltä lapsesta tuntuu. Vahvista rauhallisesti lapsen tunteet. Pyri välttämään turhautumista.
  •  Pidä huoli siitä, että päiväkotiin tutustumiseen varataan tarpeeksi aikaa. Menkää päiväkotiin mieluiten varhain aamulla, ennen kuin paikalla on hälisevä lapsiryhmä. Lue lisää päiväkodissa aloittamisesta
  •  Anna lapsen leikkiä yhden lapsen kanssa kerrallaan. Sen sijaan, että pakotat lapsen olemaan sosiaalinen, voit yrittää järjestää rauhallisempia tilanteita. Esimerkiksi juuri se, että lapsesi saa mahdollisuuden leikkiä vain yhden kaverin kanssa kerrallaan.
  •  Anna lapsen ensin tarkkailla muita lapsia, että hän näkee, mistä on kysymys. Anna ehdotus tai parikin siitä, miten lapsi voi mennä mukaan. Anna kuitenkin lapsen itse päättää, milloin hän osallistuu. Ole kärsivällinen. Jos patistat lasta, vaikutus voi olla ihan päinvastainen, kuin mitä olet toivonut.
  •  Kehu lasta, kun hän hakee kontaktia.
  •  Jos kyseessä on vanhempi lapsi, voitte keskustella siitä, miten sosiaalisissa tilanteissa toimitaan.
  •  Joskus voi olla avuksi, jos sinä aikuisena osallistut vähän aikaa leikkiin. Näin lapsi saa harjoittaa uusia sosiaalisia taitoja, joita näytät.
  •  Älä lakkaa yrittämästä saada lasta osallistumaan sosiaalisiin tilanteisiin, vaikka lapsi vain tarkkailisi sivulta. Ajan mittaan lapsi tottuu yhä enemmän ajatukseen siitä, että voi osallistua toisten lasten leikkeihin.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...