close

Tappelevat lapset

Yhtäkkiä lentää lelu tai joku tönäisee lastasi. Melkein kaikki lapset joutuvat joskus riitoihin tai lyövät leikkikavereitaan. Voi olla rauhoittava tietää, ettei tämä ole mitenkään epätavallista. Ota selville, miksi lapset tappelevat, auta heitä ja estä sitä tapahtumasta uudestaan.

Lapsi voi lyödä muita lapsia silloin, jos hänellä ei ole muuta tapaa ratkaista ongelmia tai ilmaista tarpeitaan. Lyöminen voi myös olla lapselle keino saada tahtonsa läpi ja saada esimerkiksi lelu, jolla toinen lapsi leikkii. Lapset voivat oppia lyömään toisia myös tarkkailemalla muita, jotka tappelevat tai riitelevät.

Lue myös: Lapsen ensimmäiset leikkikaverit ja ystävät

Näin pystyt lopettamaan lasten tappelun

Jos lapsi onnistuu saamaan tahtonsa läpi lyömällä, hän todennäköisesti jatkaa käytöstään. Lapset tarvitsevat ohjausta siinä, miten ongelmia ratkaistaan sopuisasti tai pyytämällä aikuisen apua. Lue myös riitelevistä sisaruksista.

8 vinkkiä siitä, miten lapsia voi auttaa leikkimään, tekemään yhteistyötä ja olemaan sovussa

  • Pieni lapsi ei ymmärrä sääntöjä eikä osaa tehdä yhteistyötä. Sinä voit olla aikuisena mukana katsomassa, että kaikki menee oikein ja puhumassa siitä, miten pitää käyttäytyä.
  • Lapsen on hyvä leikkiä muiden lasten kanssa. Lapsi tarvitsee kavereita oppiakseen leikkimään yhdessä. Pysyttele lähellä ja mene tarvittaessa mukaan leikkiin auttamaan lapsia.
  • Pidä silmällä lapsia ja auta heitä ratkaisemaan konflikteja ennen kuin syntyy tappelu. Isommillakin lapsilla voi joskus olla vaikea löytää oikeat sanat. Voit sanoa vaikkapa ”Emma sanoi, että sinun vuoro on ollut ja nyt on hänen vuoronsa”. Tai että nyt on sinun lapsesi vuoro. Tarkkaile lapsia. 
  • Kehu lasta kun lapsi leikkii hyvin, jakaa leluja muiden kanssa tai tekee yhteistyötä. Kerro sanoin, mikä oli hyvin tehty.
  • Aseta lapsille joitakin yksinkertaisia sääntöjä siitä, miten muiden kanssa leikitään. Puhukaa yhdessä säännöistä ja pyrkikää olemaan mahdollisimman konkreettisia.
  • Puhu lapselle siitä, miten haluat lapsen käyttäytyvän. Että lapsen pitää esimerkiksi jakaa tavaroita toisten kanssa, odottaa vuoroaan, olla varovainen ja pitää kätensä sekä jalkansa kurissa.
  • Kun lapsi on isompi, voit järjestää leikkejä, joissa lapset saavat jakaa, vuorotella ja tehdä yhteistyötä, esimerkiksi pallopelit tai lautapelit. Aloita leikkimällä itse lapsen kanssa, koska lapsi mielellään seuraa, mitä teet ja matkii sinua.
  • Kun haluat opettaa alle kouluikäistä lasta ratkaisemaan ongelman, aloita kysymällä, mikä on ongelma, mitä kukin lapsi haluaa ja mitä lapsi itse voi tehdä, että päästään kompromissiin.
  • Pieni lapsi, joka lyö vanhempiaan tekee sen testatakseen tai koska ei osaa ilmaista, mitä tarvitsee. Mitä sitä ennen oli tapahtunut? Olitte ehkä sekavassa ympäristössä, tai lapsella oli jano tai nälkä. Jos ei ole kyse nälästä tai janosta, suuntaa lapsen huomio muualle lelun tai jonkin muun jännittävän tavaran avulla. Anna lapselle läheisyyttä halaamalla, mikäli aistit, että lapsella on turvaton olo.
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...