sca_od6_mgl9754_new_desktop

Puuhaa ja askartelua lapsille – inspiraatiota ja vinkkejä

Lähes kaikki lapset ovat luovia ja päästävät luomisvimmansa mieluusti valloilleen. Leikki auttaa ymmärtämään maailmaa ja on tärkeä osa lapsen kehitystä.

Leikki ja puuhailu on siis hauskaa ja kehittävää ajanvietettä. Joskus vinkit lasten askarteluun voivat kuitenkin tuntua kamalan hienoilta ja monimutkaisilta. Onko tosiaan pakko hankkia muodikkaita askartelutarvikkeita ja kalliita leluja? Ei suinkaan! Tässä artikkelissa esitellyt puuhavinkit, askarteluideat ja leikit lapsille ovat yksinkertaisia ja helppoja. Samalla saat sekä sormivärien että taikataikinan ohjeen. Kääri siis hihat ylös, inspiroidu ja anna mielikuvituksen lentää. 

Väripainanta

Painakaa kuvioita väreillä. Painannassa voi käyttää perunanpaloja, korkkeja ja kansia, pesusieniä, kävelyllä kerättyjä lehtiä – kaikkea mitä mieleesi juolahtaa. Kaada myrkyttömiä värejä yhteen tai useampaan astiaan. Maalatkaa esineet väreillä ja painakaa ne paperille. Kuvailkaa ja ihmetelkää yhdessä ääneen, mitä paperille syntyy!

Kollaasi

Ota esille liimaa, värejä, paperia, kyniä, kasvien lehtiä, mainoksia ja vanhoja sanoma- tai aikakauslehtiä. Mitä nyt kotoa löytyykään. Leikatkaa kuvioita ja liimatkaa ne kollaasiksi. Jos lapsi on liian pieni käyttämään saksia, sinä voit leikata ja antaa lapsen liimata.

Itse askarreltu lahjapaperi

Koristelkaa suuri paperiarkki vaikkapa palloilla, hauskoilla hahmoilla, raidoilla tai muilla kuvioilla, joista lapsi innostuu. Kun sitten kääritte paperiin lahjan, lapsi näkee, että omatekoinenkin kelpaa käyttöön.

Kaupunki leluautoille

Kerätkää yhteen kaikki leluautot ja rakentakaa pienoismaailma, jossa voitte ajella niillä. Isoon kartonkiin voi piirtää teitä, pienempiä voi käyttää autotalleina tai taloina. Antakaa arkisille asioille uusi elämä: kukkaruukusta voi tulla vuori, tyynystä kukkula ja talouspaperirullasta liikenneympyrä. Anna lapsen leikkiä ja harjoittaa luovuuttaan!

Askarreltu välipala

Etsi piparkakkumuotteja ja muita välineitä, joilla voit leikata voileipiä, hedelmiä ja vihanneksia kuvioiksi. Kokoa välipaloista pieni satumaailma ja auta lasta keksimään siihen liittyvä tarina ruokailun aikana.

Hahmo vihanneskrassista

Tämä askarteluvinkki sopii etenkin pääsiäiseen mutta toimii milloin tahansa kananmunan syönnin jälkeen. Huuhtele munankuori huolellisesti, täytä se puuvillavanulla ja istuta sisälle vihanneskrassin siemeniä. Pidä vanu kosteana ja seuraa, kuinka siemenet itävät. Muutaman päivän kuluttua voit piirtää munalle kasvot. Näin saat hauskan hahmon, jonka hiukset voi leikata, kun haluatte vihanneskrassia voileivälle.

Luonto mukaan sisälle

Tiedämme, kuinka mieluisaa ulkoleikki lapsille on – kokeile tuoda samaa taikaa sisäleikkeihin. Poimikaa sammalta, kiviä, käpyjä ja pieniä oksia ja rakentakaa niistä pienoismaailma tarjottimelle. Ehkä pienet lelueläimet haluavat asua siellä? Voitte myös tehdä oksista, kävyistä ja muista metsän pikku aarteista mobilen ja ripustaa sen ikkunalle. Tee ensin runko langasta ja isommasta kepistä ja anna sitten lapsen päättää!

Sormivärin ohje

Sottaaminen kuuluu lapsen kehitykseen: se on hänestä hauskaa ja jännittävää. Myrkyttömillä sormiväreillä lapsi voi töherrellä turvallisesti ja hallitusti, eikä sinun tarvitse pelätä seinien tai huonekalujen puolesta. (Lämpimällä säällä lapsen voi antaa maalata sormiväreillä ulkona, jolloin siivoaminen käy helposti!)
Kuinka tehdä sormivärejä itse?

2 rkl sokeria

0,75 dl maissitärkkelystä

3 dl vettä
Elintarvikeväriä

  • Yhdistä kattilassa kaikki ainekset väriä lukuun ottamatta ja sekoita varovasti matalalla lämmöllä, kunnes seos alkaa paksuuntua. Anna jäähtyä.
  • Lisää elintarvikeväri.
  • Laita värit ja paperit esille ja anna lapsen päästää luovuutensa valloilleen.
  • Anna lapsen painaa kädenjälki paperille ja merkitse päivämäärä paperiin. Siitä saa mukavan muiston.

Taikataikinan ohje

Voit helposti tehdä itse muovailuvahaa muistuttavaa taika- eli suolataikinaa. Siitä muovaillut hahmot voi myös maalata, kun ne kuivuvat!

Kuinka tehdä taikataikinaa itse?

1 tl öljyä

1 dl jauhoa

1 dl vettä

0,5 dl suolaa

Elintarvikeväriä

  • Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja keitä seosta matalalla lämmöllä, kunnes siitä muodostuu taikinaa.
  • Sirottele pöydälle hieman jauhoa ja vaivaa taikinaa.
  • Voit jakaa taikinan paloihin ja värjätä ne erivärisillä elintarvikeväreillä.
  • Anna lapsen leikkiä ja muovailla mielensä mukaan!

    Kaipaatko askarteluvinkkien sijasta leikkejä lapsille? Voit viedä lapsen vaikkapa ulos leikkimään tai katsoa keräämämme 17 hauskaa vinkkiä leikkeihin sinulle ja lapsellesi!

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua