sca_pants_extra_mgl_1892_image

Yökastelu

Jos joutuu nousemaan lakananvaihtoon keskellä yötä, voi olla mukava tietää, ettei ole ainoa. Monet lapset pissaavat yöllä sänkyyn. Pikkulapsilla tämä on varsin tavanomaista, mutta jos lakanat kastuvat säännöllisesti vielä yli viisivuotiaana, aletaan puhua yökastelusta eli enureesista.

Kastelu itsessään on täysin vaaratonta ja menee yleensä itsestään ohi iän myötä, mutta on myös asioita, joita vanhempi voi tehdä auttaakseen lasta. Harmitonkin vaiva voi nimittäin olla lapselle hyvin ikävä – etenkin jos hän on jo vähän isompi ja haluaisi mennä kaverin luo yökylään.

Miten yleistä lapsen yökastelu on?

Yökastelu on tavallinen vaiva kuuden–seitsemän vuoden ikään saakka, ja joka kymmenes seitsenvuotias kastelee säännöllisesti sänkynsä öisin. Noin 15 vuoden ikään mennessä enää noin yksi sadasta lapsesta ei ole täysin yökuiva. Yökastelu on yleisempää pojilla kuin tytöillä, ja taipumus siihen on usein perinnöllinen. Jos molemmat vanhemmat ovat olleet yökastelijoita, lapsen todennäköisyys potea samaa vaivaa on huomattavasti suurempi.

Miten auttaa lasta oppimaan yökuivaksi?

Jos lapsi ei vielä ole viisivuotias, on mahdollista, ettei hän yksinkertaisesti ole vielä valmis luopumaan yövaipasta . Olipa kyse tästä tai varsinaisesta yökastelusta, voit auttaa lasta seuraavasti:

  • Muistuta lasta käymään säännöllisesti pissalla hänen ollessaan hereillä.
  • Huolehdi, että lapsen ruokailuajat ovat säännölliset.
  • Muistuta lasta juomaan vähemmän iltaisin.
  • Varmista, ettei lapsi unohda käydä pissalla ennen nukkumaanmenoa.

Lapsen herättäminen pissalle keskellä yötä voi auttaa varmistamaan, ettei lapsi kastele sänkyään juuri tänä yönä – mutta se ei yleensä nopeuta kuivaksi oppimista. Joistakin lapsista yövaipan käyttö saattaa kuitenkin tuntua nololta, ja tällöin lapsen herättäminen yöllä voi tietysti olla toimiva ratkaisu. WC:ssä käynti saattaa olla lapsesta mukavampaa kuin vaipoissa nukkuminen. Tässä tapauksessa kannattaa välttää herättämästä lasta useita kertoja yössä, koska yöunta ei pidä häiritä liikaa.

Yökasteluvaippa vanhemmalle lapselle

Kuten todettu, vanhempi lapsi ei todennäköisesti halua enää käyttää vaippaa, eikä häntä saa tietenkään pakottaa siihen. Jos lapsesta kuitenkin tuntuu hyvältä käyttää yövaippaa joissakin tilanteissa – esimerkiksi leirillä tai yökylässä – on hyvä tietää, että saatavana on huomaamattomia ja tehokkaita vaippoja hieman vanhemmille lapsille. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto tilanteisiin, joissa lapsesta tuntuu erityisen nololta, ettei hän ole vielä oppinut yökuivaksi.

Miten puhua lapselle yökastelusta?

Lasten kokemukset yökastelusta ovat hyvin yksilöllisiä ja erilaisia. Osa lapsista ei ole moksiskaan, mikä voi vanhemmista tuntua melkeinpä riidan haastamiselta, kun pyykkivuori kasvaa. Osalle taas sänkyyn pissaaminen on todella arka asia, josta he eivät millään tahtoisi puhua. Kokeepa lapsesi tilanteen miten tahansa, siitä kannattaa yleensä jutella hieman silloin tällöin. Puhuminen vähentää lapsen mahdollisesti kokemaa häpeää. Voit sanoa esimeriksi näin: ”sinun kehollasi on vähän vaikeuksia oppia, että nukkuessa ei pissata, mutta se helpottaa kyllä” tai ”tosi moni sinun ikäisesi lapsi pissaa yöllä sänkyyn.” Voit myös kertoa mahdollisista omista kokemuksistasi tai lapsen sisaruksen kokemuksista – millaista se oli ja miten se meni ohi.

Vältä kuitenkin ottamasta kastelua jatkuvasti puheeksi, jankuttamasta lapselle tai syyllistämästä häntä. Lapsia ei yleensä kiinnosta puhua ongelmista, vaan heillä on muuta, tärkeämpää ajateltavaa. Yritä siis olla vatvomatta asiaa liikaa, vaikka tuntuisi, että tilanne tekee sinut hulluksi. Useamman vanhemman perheissä on parempi jutella asiasta aikuisten kesken ja yrittää keksiä ratkaisuja, jotta voitte auttaa lasta yhdessä. 

Lapsen yökastelun hoito

Tärkeintä on, miten lapsi kokee tilanteen ja tahtooko hän, että sitä hoidetaan. Vanhemman ei ole järkeä yrittää pakottaa lasta haluamaan hoitoa. Tämä voi synnyttää lapsessa riittämättömyyden tunteita, mitä vanhempi ei tietenkään toivo. Jos taas lapsi itse tahtoo, että vaivaa hoidetaan, voitte kääntyä kouluterveydenhoitajan tai alle kouluikäisen lapsen tapauksessa lastenneuvolan puoleen. Tavallisesti yökastelua hoidetaan vasta kuusivuotiailla lapsilla, mutta jos se haittaa lapsen elämää, hoito voidaan aloittaa nuorempanakin.

Päiväkastelu

On yleistä, että lapsille sattuu vahinkoja myös päivällä. Yleisin syy siihen, ettei lapsi ehdi päivällä ajoissa WC:hen on yliaktiivinen rakko. Kyse voi kuitenkin olla myös silkasta tahdonvoimasta! Ei ole mitenkään harvinaista, että lapsi ei halua huomata pissahätää leikkiessään, koska hän ei millään tahtoisi keskeyttää superhauskaa leikkiä jonkin niin tylsän kuin pissalla käynnin vuoksi. Tällöin WC-aikataulusta voi olla apua. Vanhemmat – tai päiväkodin työntekijät – voivat lempeästi mutta päättäväisesti auttaa keskeyttämään leikin säännöllisesti WC-käyntejä varten, vaikka lapsi kuinka inttäisi, ettei häntä pissata.


Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi

Jaa artikkeli