close

Yökastelu

Monet lapset pissaavat yöllä sänkyyn. Tämä tuskin haittaa pientä lasta, mutta yli viisivuotiaan lapsen säännöllinen yökastelu eli enures voi olla lapselle itselleen ja perheelle huolestuttava asia.

Yökastelu on allergian ja astman jälkeen tavallisin vaiva 6–7 -vuotiailla lapsilla.
Noin joka kymmenes 7-vuotias pissaa säännöllisesti housuun yöllä. 15 vuoden iässä yksi sadasta lapsesta ei ole täysin yökuiva. Yökastelu on täysin vaaratonta ja menee useimmiten itsestään ohi.

Yökastelu

Yökastelu on usein perinnöllistä ja teini-ikään saakka se on tavallisempaa pojilla kuin tytöillä. Yökastelu johtuu usein virtsarakkoa säätelevän keskushermoston myöhäisestä kypsymisestä ja siinä tapauksessa ongelma kasvaa pois itsestään.

Joitakin yökastelun syitä

Jos olet vähääkään epävarma, ota yhteyttä neuvolaan. Yökastelun syitä ovat esimerkiksi:

  • Vasopressiini-nimisen hormonin puute. Vasopressiini säätelee munuaisten virtsantuotantoa.
  • Virtsatientulehdus
  • Ummetus
  • Diabetes
  • Levottomuus

Näin autat lastasi pysymään yökuivana

Aluksi voit vanhempana pyrkiä auttamaan lasta eroon yökastelusta, jos lapsi itsekin on motivoitunut siihen.

Nämä voivat auttaa lastasi:

  • säännölliset WC-käynnit päivän aikana
  • säännölliset ruokailuajat
  • iltajuomisen vähentäminen
  • WC-käynti ennen nukkumaanmenoa

Yökastelun hoito

Yökastelun diagnostisointiin kuuluvat huolellinen anamneesi, mukaan lukien perinnöllisyystekijät, kliininen status ja muut tutkimukset. Yökastelun varsinainen hoito aloitetaan yleensä, kun lapsi on 5 vuotias. Päähoitomuotoina käytetään lääkitystä ja hälytinlaitetta, jotka tehoavat paremmin yhdessä kuin erikseen käytettynä.

Patjansuojus ja yövaippa

Jos lapsella on yökastelua, voi käyttää patjansuojuksia, jotka peittävät koko patjan. Ei ole olemassa mitään varmoja todisteita siitä, että yövaipan käytön jatkaminen pitkittäisi yökastelua. Nykyään muun muassa Liberolla on huomaamattomia ja hyviä vaippoja hieman vanhemmille lapsille, joille yökastelu voi olla hieman arkaluontoinen asia.

Milloin on syytä hakeutua hoitoon?

Käänny neuvolan puoleen, jos 4,5 – 5 -vuotias lapsi kastelee säännöllisesti yöllä sänkynsä. Tärkeää on se, miten lapsi itse suhtautuu asiaan. Vanhemman ei tule pakottaa vaan hoitoon on syytä hakeutua silloin, kun lapsi itse on motivoitunut siihen.

Lue myös:
Pottaharjoittelu ja vaippojen käytön lopettaminen 
Kuivana yön yli

 

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...