Essity7188_CMYK

17 vinkkiä leikkeihin lapsille - ja aikuisille!

Välillä on pulaa sekä leikkikavereista että ideoista. Silloin voi vaatia vähän enemmän mielikuvitusta, jotta päivästä tulee hieman hauskempi lapsille ja aikuisille ulko- tai sisäleikkien avulla.

Lapset rakastavat leikkimistä! He leikkivät mielellään yhdessä muiden lasten kanssa, tai yksin - myös hauska aikuinen sopii hyvin mukaan leikkeihin, varsinkin jos paikalla ei ole muita lapsia. Mutta aikuisena saattaa joskus mielikuvitus loppua - joten keräsimme tähän 17 vinkkiä leikkeihin ja peleihin, sekä sisällä että ulkona.

Leikkikää pehmolelun metsästystä

Nyt eläimet ovat taas menneet piiloon! Kerätkää kaikki pehmolelut ja piilottakaa ne eri puolille taloa. Lapsen täytyy löytää ne. Lapsi saa yrittää etsiä pehmoleluja samalla tavalla kun leikitään avaimen piilotusta. Lintu, kala vai jotain siltä väliltä…Lämpeneekö vai viileneekö...

Kokeilkaa muistileikkiä

Kerätkää erilaisia keittiövälineitä. Laita ne tarjottimelle ja anna lapsen katsoa niitä tarkkaan. Peitä sen jälkeen tarjotin kankaalla ja anna lapsen kertoa, mitä esineitä tarjottimella oli.

Rakentakaa maja tai luola

Ehkä helpompaa pienille kuin isommille, mutta harvat asiat ovat mukavampia, kuin majan rakentaminen ja siellä oleskelu. Ja maja voi hyvin olla sisätiloissa. Rakenna maja vilteistä, tyynyistä ja peitoista - anna mielikuvituksesi laukata. Kun rakentaminen on valmis, voit järjestää piknikin majassa!

Leikkikää roolileikkejä

Anna lapsesi leikkiä kokkia tai kampaajaa - tulet kylläiseksi ja saat hienon kampauksen. Tai voitte olla kuningattaria, kuninkaita tai lastentarhanopettajia. Anna lapsen päättää!

Keittiöorkesterilla on konsertti

Ottakaa esiin keittöistä kaikki, mitä voi paukuttaa tai kolistella: tyhjät lastenruokapurkit riisillä täytettynä, muovipurkit tai PET-pullot. Kaikki, mistä lähtee ääntä toimii! Sitten voittekin alkaa soittamaan versiota suosikkikappaleestanne! 

Tanssijuhlat

Anna lapsesi alkaa freestyle-tanssijaksi! Musiikin tahtiin liikkuminen on aina hauskaa - ja siitä tulee yhä hauskempaa, jos yritätte tanssia kuin jotkut eläimet tai tuntemanne ihmiset. Lapsi voi kertoa omat ideansa! 

Rakennelkaa yhdessä

Rakentakaa oma pieni kaupunki legoista, tiilistä ja junista. Tai käyttäkää apunanne vanhoja kartonkeja keittiöstä. Olkaa luovia ja yritä olla ajattelematta siivoamista - koska siitäkin voi tehdä leikin: laita soimaan lempikappaleenne ja kilpailkaa lapsen kanssa siitä, kuka ehtii kerätä pois eniten esineitä ennen kuin kappale loppuu!

Lattiaan ei saa osua

Vanha klassikko, joka ei käy koskaan tylsäksi! Rakenna kotiin pitkä esterata tuolien ja sohvien päälle. Tämän radan päällä liikutaan osumatta lattiaan.

Tehkää istutuksia sisällä

Kasvuvoima, joka kestää pitkään! Laita pieni siemen mullalla täytettyyn ruukkuun - mikäli siemeniä ei ole saatavilla voit kokeilla poksauttamatonta popcornia - ja kastele sitä. Seuratkaa istutusta päivittäin ja huomatkaa, miten se kehittyy!

Tiskatkaa

Tämä saattaa kuulostaa valtavan tylsältä leikiltä, mutta lapsille kaikkein tavallisimmat askareet voivat olla jännittäviä. Ja vedellä leikkiminen on aina hauskaa. Tarvitset vähän kärsivällisyyttä ja vaihtovaatteet niin voitte aloittaa yhdessä.

Makuleikki

Täydellinen leikki lapsille, jotka eivät tavallisesti pidä välipaloista. Pilko eri hedelmiä ja vihanneksia kohtalaisen suuriksi paloiksi. Sitten laita lapselle hattu päähän ja peitä hänen silmänsä. Anna lapsen maistaa ja arvata, mikä on kyseessä!

Lue satu ja piirrä se

Lapselta puuttuu harvoin mielikuvitusta. Ala lukea satua ja ota esille muutama kynä ja väriliidut. Pyydä lasta piirtämään, miltä hän kuvittelee sadussa näyttävän samalla kun luet satua hitaasti ja juttelet lapselle tämän piirrustuksesta.

Menkää ulos ja tutkikaa maailmaa

On helppoa ottaa rennosti ja oleskella sisällä, mutta ulkona on maailma täynnä tarjottavaa ja suurin osa lapsista arvostavat päästessään tutkimaan sitä. Lisäksi raitis ilma on tärkeää hyvinvoinnin kannalta sekä lapsille että aikuisille. Laittakaa päälle sään mukaiset vaatteet - muista, että lapsen lisäksi myös aikuisen tulee olla oikein pukeutunut. Paikallaan seisoessa ja odottaessa, kun lapsi tutkii uima-allasta voi tulla kylmä myös aikuiselle. 

Asettakaa ulkoilulle tavoite

Joskus voi olla hankalaa löytää syytä lähteä ulos, mutta kannattaa asettaa sille tavoite tai haaste; ehkä teidän pitäisi löytää kolme isoa kiveä vai etsittekö ehkä kaatunutta puuta, jonka päällä tasapainotella, ehkä laskette liikennemerkkejä tai kilpailette, kuka juoksee nopeiten lampputolpalta toiselle? Kaikesta saa keksittyä hauskoja leikkejä, jos vain haluaa.

Aarteen metsästys metsässä tai pihalla

Ota kotoa mukaan jokin hauska esine ja piilota se johonkin jännittävään paikkaan. Anna lapsen etsiä äläkä unohda vanhaa avaimen etsintä tapaa: lintu, kala vai jotain siltä väliltä.

Ruoki lintuja linnunruoalla

Useimmat lapset pitävät eläimistä ja niiden ruokkiminen voi olla jännittävä seikkailu. Ota mukaan linnunruokaa ja anna niitä sorsille, mikäli läheltä löytyy lampi, jossa niitä on. Muussa tapauksessa myös tavalliset pikkulinnut pitävät linnunruoasta - aseta sitä suojaisaan paikkaa - odota ja katsele. 

Täysi vapaus uima-altaassa

Uima-allas on maailman paras keksintö melkein kaikkien lasten mielestä. Siellä voi roiskia, läikyttää ja polskia. Sen hauskempaa ei voi olla. Ota mukaan sadevaatteet ja kumisaappaat - tai muista kotona olevat kuivat vaatteet ja pesukone.


Lue vinkkejämme lasten tietokone-, kännykkä- ja lautapeleistä.

Lisää artikkeleita leikistä ja ystävyydestä
Turvalliset lelut
Kielellinen kehitys – opeta lapsi puhumaan leikin avulla
Lapsen ensimmäiset leikkikaverit ja ystävät
Vauvojen ja pienten lasten leikit
Leikki lapsen kanssa
Ulos leikkimään!

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua