close

Leikki lapsen kanssa

Joidenkin lasten on vaikea keksiä hauskoja leikkejä itsekseen. Ja kuka onkaan pienen lapsen mieluisin leikkikaveri? No tietysti sinä!

Hiekkalinnan rakentaminen voi olla hauskaa, ja niin on myös duploilla rakentaminen, hiekkakakkujen teko, nalleilla ja leikkiautoillakin leikkiminen. Vanhemmat kuitenkin väsyvät yleensä leikkiin huomattavasti nopeammin kuin lapsi. Jos tiedät jo ennakolta, että tulet rauhattomaksi, päätä pitää tauko leikistä kymmenen tai kahdenkymmenen minuutin päästä. Yritä leikin aikana olla tietoisesti läsnä hetkessä. Pidä kännykkä suljettuna ja katso lasta silmiin.
On helpompi olla hyvä leikkikaveri, kun tekee jotakin mistä itse pitää.

Auta leikin aloittamisessa

Usein riittää, että autat lasta käynnistämään leikin. Sitten voit antaa lapsen jatkaa leikkiä itsekseen sillä aikaa kun puuhailet jotakin muuta.
Voit myös kokeilla ”leikkiä” rinnakkain. Lapsi leikkii omaa leikkiään ja sinä teet mitä itse haluat tai vaikkapa kotiaskareita. Lapsi saattaa olla täysin tyytyväinen siihen, että teette ihan eri asioita.

Ota lapsi mukaan arkiaskareisiin

Ota lapsi mukaan omiin ”leikkeihisi”. Tässä muutamia ideoita:

  • Pieni treenituokio olohuoneessa: Tee jumppaliikkeitä musiikin tahtiin niin, että hypyistä tulee taputusloru.
  • Puutarhassa: Pane lapselle leluja huovalle varjoon tai aurinkovarjon alle, sillä aikaa kun puuhailet ihan vieressä. Anna mielellään lapsen leikkiä veden kanssa kun olette ulkona – useimmat lapset kävelevät mielellään ympäriinsä pienen kastelukannun kanssa, jota voi täyttää suuresta vesisangosta. Pidä koko ajan lasta tarkasti silmällä, kun kyse on vesileikistä. Lue lisää ulkoleikeistä.
  • Kun laitat ruokaa: Pyydä lasta vispaamaan ja panemaan tavaroita kaukaloihin. Järjestä lapsiystävällinen alakaappi, jossa on vain lasten leikkeihin sopivia tavaroita. Näin voitte tehdä yhdessä töitä keittiössä. Lue lisää turvallisista leluista
  • Lukekaa yhdessä lehteä: Anna lapsen etsiä lehdestä kuvia tavaroista, joita lapsi tunnistaa. Luultavasti et saa luettua yhtä paljon, ja jotkut ajatusketjut ehkä keskeytyvät. Oikea suhtautumistapa on tässä tärkeä ja yritä olla turhautumatta. Lapsi ei pysy tämänikäisenä kovin kauan, nauti siis hetkistä!

Lisää artikkeleita leikistä ja ystävyydestä

Kielellinen kehitys – opeta lapsi puhumaan leikin avulla
Lapsen ensimmäiset leikkikaverit ja ystävät
Vauvojen ja pienten lasten leikit

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...