SCA_OD3_MGL4187

Vauvanvaatteet

Vauvan pehmeälle ja herkälle iholle kannattaa valita miellyttäviä vaatteita, joiden resorit ovat pehmeät ja joissa ei ole kovia yksityiskohtia. Mutta montako vaatetta vauva tarvitsee, ja miten pukea hänet talvella vaunuihin? Tässä artikkelissa on käytännön tietoa vauvan vaatteista.

Pikkuruisia ja suloisia vaatteita on ihana ostaa. Muista kuitenkin, ettei vastasyntynyt tarvitse paljoa – ja hän myös kasvaa hyvin nopeasti (laatimamme koko-opas auttaa arvioimaan, mikä hänelle milloinkin sopii). Vauvan olo on yleensä mukavin ilmavissa vaatteissa.

Luonnonkuidut sopivat lapsille

Puuvilla ja villa (mieluiten pehmeä, kutittamaton villa) antavat herkän ihon hengittää. Kylminä vuodenaikoina kannattaa suosia kerrospukeutumista, sillä näin vaatteita on myös helppo vähentää tai lisätä tarvittaessa. Fleecehaalari lämmittää kyllä talvella, mutta keinokuituja ja liian tiiviisti istuvia vaatteita on parempi välttää. Osa keinokuituvaatteista hengittää hyvin huonosti, jolloin vauvalla on tarpeettoman kuuma ja kostea olo. Villa sen sijaan lämmittää ja pitää ihon kuivana, vaikka itse vaate kostuu.

Näin tarkistat, etteivät vauvan vaatteet ole liian kuumat tai kylmät

Lapsen kyky aistia lämpöä ei ole vielä ensimmäisinä vuosina täysin kehittynyt, joten hänen on vaikea säädellä oman kehonsa lämpötilaa. Voit kokeilla lämpötilaa lapsen niskasta. Jos niska tuntuu lämpimältä, lämpötila on todennäköisesti sopiva. Jos se tuntuu hikiseltä, lapsella on liian kuuma. Lapsen suojaaminen lämmöltä on erityisen tärkeää kesällä, mutta se on hyvä pitää mielessä talvellakin. Pikkulapsi ei osaa itse kertoa, että hänellä on liian kuuma toppakerrosten alla, mutta usein hän ilmaisee epämukavuutta kitisemällä. Toisaalta kaikki lapset eivät vastustele ääneen vaan muuttuvat hiljaisiksi ja veltoiksi, joten vanhemman on oltava tarkkana. Jos lapsella on liian kuuma, hänelle tulee herkästi punoittavia hikinäppyjä. Ne ovat täysin harmittomia. 

Miten pukea lapsi talvella vaunuihin?

Jos menette talvella ulos, on hyvä huomata, että talvihaalarin ja vaunujen jalkapeitteen yhdistelmä voi olla hieman liikaa. Usein jalkapeitteen alle riittävät tavalliset vaatteet, ja kuten todettu, kannattaa suosia kerrospukeutumista.
Lapsen sormia on tunnusteltava välillä, vaikka hänellä olisi tumput tai rukkaset. Jos sormet tuntuvat kylmiltä, lämmitä niitä omissa käsissäsi – tai kainalossasi, jos kätesi ovat kylmät. Myös lapsen nenänpää on herkkä kylmälle ja viimalle, ja sitä on kovin vaikea suojata vaatteilla. Huolehdi siis, ettette ole kylmällä säällä ulkona liian pitkään.

Lakki suojaa tuulelta ja vedolta

Jos lapsen elämän ensi kuukausina on talvi tai muuten kolea sää, on parasta käyttää hyvin suojaavaa lakkia. Kesällä taas ohut puuvillamyssy suojaa tuulelta ja vedolta. On hyvä, jos lakissa on leuan alle solmittavat nauhat, sillä se menee helposti vinoon tai valahtaa silmille lapsen käännellessä päätä. Lisäksi isompi lapsi voi keksiä, että lakki on hauska ottaa pois päästä, jos mikään ei pidä sitä paikallaan. Valoisina kesäpäivinä kannattaa pukea lapselle lipallinen hellehattu, jos hän osaa jo istua (makuulla tällä ei juuri ole merkitystä). Kuumalla säällä on myös vältettävä viemästä vauvaa suoraan auringonpaisteeseen, sillä vaarana on nestehukka tai auringonpistos.

Kengät, sukat vai tossut?

Kenkiä tarvitaan vasta, kun lapsi oppii seisomaan ja kävelemään. Tietysti voi olla hauska ostaa supersöpöt pikku tennarit, mutta niin kauan kuin vauva vain istuu tai makaa vaunuissa, ne eivät ole lähimainkaan yhtä mukavat kuin sukat tai tossut.

Kaikkein parasta lapselle on saada kävellä paljain jaloin, joko sisällä tai sään salliessa ulkona. Tällöin kaikki jalkaterän lihakset saavat kehittyä luonnollisella tavalla. Kun ensimmäiset kengät lopulta tarvitaan, niiden on oltava hyvin istuvat ja valmistettu hengittävästä materiaalista. Valitse mieluiten kengät, joissa on leveä lesti, pehmeä jalkaterä, luistamaton pohja ja takana jalkaa tukeva kovike.

Montako vaatetta vauva tarvitsee?

Kokosimme hieman vinkkejä siihen, mitä vaatteita ja tarvikkeita kannattaa hankkia ensimmäistä lasta odottaessa. Kenties tärkein vinkki on kuitenkin, että meillä kaikilla on erilaisia tarpeita. Mitä tulee juuri vaatteiden ostamiseen, on hyvä muistaa ainakin seuraavat seikat:

  • Pese vaatteet aina ennen käyttöä. Tämä auttaa vähentämään erilaisia haitallisia aineita, joita uusissa vaatteissa usein on. Katso myös yleiset pesuvinkit vauvanvaatteille.

  • Osta lastenvaatteet mahdollisuuksien mukaan käytettyinä. Se säästää niin ympäristöä kuin rahaakin. Lisäksi käytetyt vaatteet ovat miellyttäviä käyttää, koska ne ovat jo pehmenneet käytössä ja pesussa.

  • Jos ostat uusia vaatteita, valitse mielellään ekologisia tuotteita, joilla on joutsenmerkki tai muu ympäristömerkki.

  • Mieti, onko vauvan vaatteet helppo riisua vaipanvaihtoa varten: suosi esimerkiksi housuja ja bodyja, joiden haaraosan saa auki.

  • Valitse kietaisumallisia tai leveällä kaula-aukolla varustettuja paitoja ja bodyja, jotka on helppo pukea ja riisua. Tiukan kaula-aukon vetäminen vauvan pään yli on hankalaa, koska hän ei pysty itse pitämään päätä ylhäällä. Ei siis kannata vaikeuttaa arkea turhaan.

  • Voi olla hyvä ajatus välttää vaatteita, joissa on suoraan ihoa vasten asettuvia vetoketjuja tai isoja nappeja. Pyjamat, joissa on takana nappikiinnitys, voivat olla epämukavia, jos vauva nukkuu useimmiten selällään.

Jaa artikkeli