190918_libero_image_414_desktop

Lapsenvahti ensimmäistä kertaa

Lapsen jättäminen ensimmäistä kertaa lapsenvahdille voi olla vaikeaa niin lapselle kuin vanhemmallekin. Siihen, minkä ikäisenä lapsen hoitoon jättäminen on OK tai miten se tehdään ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Kaikki riippuu lapsen luonteesta, aikuisten tarpeesta ja perheen tilanteesta. On yksinkertaisesti tehtävä niin kuin itselle on paras.

Monilla on mielipiteitä siitä, milloin vauvan voi jättää lapsenvahdin hoiviin, mutta mitään selkeää aika- tai ikärajaa ei ole. Vaikuttavia tekijöitä on paljon: lapsen kypsyys ja luonne, oma suhde lapsenvahtiin sekä se, miten kovasti vanhempi tai vanhemmat tarvitsevat taukoa. Esimerkiksi koliikkilapsen vanhempi voi kaivata kipeästi hiljaista lepohetkeä, kun taas eroahdistusta potevan lapsen tarpeet voivat olla päinvastaiset – vanhemman läheisyys on hänelle kaikkein tärkeintä. Kaikkien tarpeet on yritettävä ottaa huomioon. Yleisesti ottaen pikkulapset tahtovat mieluiten olla omien vanhempiensa kanssa, mutta siedettävän eron pituus vaihtelee. Koeta luottaa, että tunnet itse oman lapsesi parhaiten ja tiedät, mihin hän on (tai mihin itse olet) valmis. Päätöksesi lapsen hoitoon jättämisestä ei kuulu muille. Jotkut lapset viihtyvät turvallisen lapsenvahdin kanssa pienestä saakka hyvin vaikka useana päivänä viikossa, kun taas toiset eivät tahtoisi jäädä muiden hoivaan vielä moneen vuoteen. Ratkaisevaa on, mikä sopii juuri omalle lapsellesi ja perheellesi.

Isovanhemmat lapsenvahtina

Isovanhemmuus voi olla yksi elämän upeimmista kokemuksista, ja uuden ja vanhemman sukupolven välinen suhde tuo paljon iloa ja onnea kaikille. Sekä lapselle että isovanhemmille on arvokasta saada rakentaa läheistä suhdetta toisiinsa. Monella ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tähän. Isovanhemmat voivat esimerkiksi olla vielä työelämässä tai asua kaukana. Tällöin niin lähentyminen kuin lastenhoitoavun tarjoaminenkin voi olla hankalaa. Jos kuitenkin kuulutte niihin onnekkaisiin, joilla isovanhemmat asuvat lähistöllä ja heillä on enemmän vapaa-aikaa, he voivat kenties toimia lapsenvahteina. He saattavat mielellään ottaa lapsenlapsen vaikka kokonaiseksi päiväksi kerran viikossa, mikäli tämä sopii kaikille ja lapsi on tarpeeksi vanha ja viihtyy heidän kanssaan. He voivat myös esimerkiksi hakea lapsen päiväkodista tai perhepäivähoitajalta ja vahtia häntä yön yli. Vanhemmat saavat levätä, kun lapsi on turvallisessa seurassa, ja lapsi ja isovanhemmat saavat viettää iloista aikaa yhdessä ja vahvistaa suhdettaan. Jos siis tiedät, että isovanhemmat tahtoisivat hoitaa lasta, älä epäröi pyytää apua.

Ulkopuolinen lapsenvahti

Joskus lähistöllä ei ole sukulaisia tai ystäviä, jotka haluavat ja voivat toimia lapsenvahtina. Tällöin kyseeseen voi tulla ulkopuolisen lapsenvahdin palkkaaminen, mikäli perheellä on halua ja varaa. On tärkeää muistaa, että lapsen on saatava tutustua lapsenvahtiin ennen kuin hänet jätetään ensi kertaa tämän hoiviin. Lisäksi henkilön tulisi olla aina sama eikä vaihtua joka kerralla. Jos lapsella on turvallinen suhde lapsenvahtiin, palkattu lastenhoitoapu voi toimia aivan yhtä hyvin kuin sukulaisen tai ystävän palvelus.

Vastavuoroinen lastenhoitoapu

Yksi ratkaisu lapsenvahtipulmaan on sopia asiasta toisen perheen kanssa. Jos teillä on tuttu ystäväperhe, jonka kanssa vietätte usein aikaa, lapsen voi mainiosti jättää heidän hoiviinsa pariksi tunniksi, vaikka hän olisi pienikin. Vastavuoroisesti voitte tarjoutua vahtimaan heidän lapsiaan tarvittaessa. Joskus voidaan sopia myös jatkuvampi järjestely, jossa kunkin perheen vanhemmat saavat säännöllisesti omaa aikaa luottaen, että lapsella on mukavaa ystävien hoteissa.

Vinkkejä lapsenvahdin hankintaan

Tässä muutama seikka, jotka kannattaa huomioida ennen lapsen jättämistä lapsenvahdille.

  • Valmistele lasta hyvissä ajoin etukäteen. Mikäli mahdollista, valmisteluja on hyvä toistaa, jotta lapsi sisäistää suurin piirtein, mitä on tapahtumassa. Vauvalle valmistautumisena voi toimia esimerkiksi lyhyempi yhdessäolo lapsenvahdin kanssa sillä aikaa, kun vanhempi käy suihkussa tai vie roskat. Vanhemmalle lapselle kannattaa kertoa etukäteen, että lapsenvahti tulee ja vanhempi menee hetkeksi muualle. Kerro, mitä lapsi tekee lapsenvahdin kanssa ollessasi poissa, ja että tulet lopulta takaisin. Joskus voi olla hyvä esimerkiksi piirtää, mitä tuleman pitää.
     
  • Varmista, että lapsenvahti tuntuu turvalliselta sekä lapsesta että sinusta. Lapset ovat taitavia aistimaan vanhemman tuntemuksia. On paljon helpompi vakuuttaa lapsi pysymään rauhallisena, kun itse luottaa täysin, että lapsenvahti pitää hänestä hyvää huolta. Ei ole mitään syytä jättää lasta lapsenvahdille, josta ei itse ole aivan varma. Ei vaikka kyseinen henkilö sitä vaatisi. Sinulla on täysi oikeus päättää, kuka lastasi hoitaa!
     
  • Joidenkin lasten on helpompi pärjätä lapsenvahdin kanssa omassa kodissa. Toisista taas on mukavampaa mennä tämän luokse, koska kylässä kaikki on jännittävää ja uutta. Tunnustele, mitä oma lapsesi vaikuttaa tahtovan. Jos lapsi menee kylään, mukaan on hyvä ottaa omia leluja ja kenties omia tyynyjä tai muita tavaroita kotoa luomaan turvallisuuden tuntua.
     
  • Yleensä on parasta jättää lapsi aluksi vain hetkeksi lapsenvahdin hoivaan. Kun vanhempia ei tarvitse kaivata kauaa, lapsen on helpompi suhtautua lapsenvahtiin positiivisesti sen sijaan, että tilanne tuntuisi ikävältä. Pari tuntia voi olla alkuun aivan riittävästi! Huvittelemaan pääsevien vanhempien aika kuluu ehkä nopeasti, mutta lapselle vuorokausi voi olla loputtoman pitkä aika.
     
  • Sano selvästi heippa, kun lähdet – älä missään nimessä livahda salaa ulos, kun lapsi ei huomaa.
     
  • Tarjoa lapselle erityisen paljon läheisyyttä, kun tapaatte taas, ja varaudu voimakkaaseen reaktioon! On hyvin tyypillistä, että lapsenvahti kertoo kaiken sujuneen hienosti, mutta lapsi marisee ja kiukuttelee, kun vanhemmat palaavat. Syynä on, että hän pystyy taas rentoutumaan ja uskaltaa päästää tunteensa valloilleen. Näinä hetkinä on tärkeää, että vanhempi ehtii ja jaksaa tarjota runsaasti lohtua ja läheisyyttä. Jos lapsi reagoi lapsenvahdin kanssa vietetyn ajan jälkeen erittäin voimakkaasti, todennäköisesti aika oli lapsen mielestä hieman liian pitkä. Tässä tapauksessa voi olla hyvä ottaa askel taaksepäin ja kokeilla ensi kerralla lyhyempää hoitojaksoa.

Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi

Jaa artikkeli