Libero_Recruitment_2021_35_baby-on-nursing-table_Desktop

Hoitopöytä – vinkit ja neuvot

Vauva-ajasta ei selviä ilman vaipanvaihtoja. Ilman hoitopöytää sen sijaan voi kyllä selvitä, mutta se helpottaa pakollisia vaipanvaihtoja ja tekee niistä (usein) miellyttävämpiä.

Vaipan vaihtaminen voi olla vauvalle ja vanhemmalle hyvä tilaisuus keskittyä toisiinsa. Usein vauva palkitsee vaivannäön syvällä katsekontaktilla ja aurinkoisella hymyllä – etenkin, jos vanhempi ottaa rauhallisesti ja panostaa hetkeen hieman enemmän. Vaipanvaihto tarjoaa myös tilaisuuden tarkistaa, että vauvalla näyttää olevan kaikki hyvin. Tämä käy hieman helpommin, jos vauvan hoitopöytä on sopivalla korkeudella, eikä vanhemman tarvitse rasittaa selkäänsä kumartumalla. Hoitopöytä tulee erittäin tutuksi, sillä etenkin alussa on tyypillistä, että vaippa tarvitsee vaihtaa tiheään. Joidenkin vauvojen aika käy hoitopöydällä pitkäksi. Tylsistymistä voi torjua ripustamalla yläpuolelle värikkään mobilen, jota vauvan on hauska ja jännittävä kurkottaa.

Hoitopöytiä koskee vain yksi sääntö: vauvalle ei saa koskaan kääntää selkää.

Älä koskaan käännä katsetta pois!

On ehdottoman tärkeää muistaa, ettei vauvalle saa kääntää selkää eikä häntä saa jättää yksin hänen ollessaan hoitopöydällä. Jos joudut etsimään katseellasi uutta vaippaa tai kosteuspyyhettä, pane käsi lapsen vatsalle ja kurkota tarvittava esine toisella kädellä tai käänny hyvin pikaisesti. Vauvat ovat nimittäin nopeita jo aivan pienestä pitäen. Koskaan ei voi tietää, milloin lapsi keksii kääntyä tai ryömiä johonkin suuntaan. Jopa vastasyntynyt vauva, jonka ei vielä uskoisi liikkuvan mihinkään, voi yhtäkkiä sätkytellä ja päätyä lähelle reunaa. Hoitopöydältä putoaminen on yleisimpiä vauvoille sattuvia onnettomuuksia. Useimmissa hoitopöydissä on reunat, mutta nekään eivät suojaa sataprosenttisesti alas kierähtämiseltä.

Miten valita hoitopöytä vauvalle?

Erilaisia vaipanvaihtopöytiä on valtavasti. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi hoitopöytä ammeella, seinään kiinnitettävä hoitopöytä, kokoon taitettava hoitopöytä ja hoitotaso pinnasängyn päälle. Ei ole mikään pakko sijoittaa hoitopöytää kylpyhuoneeseen, mutta käytännössä voi olla helpompaa, jos vettä on helposti saatavana. Hyvä vinkki on etsiä esimerkkejä, millaisiin ratkaisuihin muut ovat päätyneet. Ehdotuksia löytyy varmasti joka lähtöön – on hyvin todennäköistä, että muillakin on samanlaisia tarpeita ja käytettävissä samankaltaisia tiloja kuin sinulla. 

Mitä kaikkea hoitopöydälle tarvitaan?

On hyvä, jos hoitopöydän yhteydessä on säilytystilaa paitsi vaipoille, myös kosteuspyyhkeille, vauvaöljylle ja muille tarvikkeille. Näin ne ovat helposti saatavana vaippaa vaihtaessa. Moni hankkii myös pehmeän hoitopöydän alustan, jotta vauvan ei tarvitse maata kovalla pöydällä. Vaipparoskis on sekin kätevä, mutta vaipat voi hyvin kiikuttaa myös muun sekajätteen joukkoon. Suosittelemme kuitenkin lämpimästi hoitopöydän viereen sijoitettavaa kannellista roskakoria, jonka saa auki polkimella. Kansi todella tulla tarpeeseen kakkavaippojen hajun vuoksi (ja lisäksi se estää uteliaita lemmikkejä tutkimasta tarkemmin, mistä haju tulee).

Promobox_CapturePocket_touchopen_240x180_1

Libero Touch koot 1 & 2 ja housuvaipat koot 3 & 4.

Lue lisää täältä

Jaa artikkeli