libero_recruitment_2021_7_pregnant-couple-in-bed_desktop

Yliaikaisuus, kalvojen irrottelu ja synnytyksen käynnistäminen

Tuntuuko, että päivät suorastaan matelevat, kun laskettu aika on jo mennyt? Oletko kokeillut ikkunoiden puunausta, chilin syöntiä ja muita poppakonsteja jo kyllästymiseen asti? Vaikka odotus tuntuisi loputtomalta, on hyvä muistaa, että on täysin normaalia synnyttää pari viikkoa ennen laskettua aikaa tai sen jälkeen. Itse asiassa vain viisi prosenttia odottajista synnyttää laskettuna päivänä.

Useimmat kokevat viimeiset raskausviikot uuvuttaviksi. Jos raskaus venyy yli ajan, vauvan odottelu voi käydä lähes sietämättömäksi. Kun laskettu aika on tullut ja mennyt, raskautta seurataan neuvolassa entistä tiiviimmin. Näin varmistetaan, että äiti ja lapsi voivat molemmat hyvin. Jos kohdunkaula on jo kypsä, synnytystä voidaan yrittää jouduttaa irrottelemalla sikiökalvoja. Yleensä kuitenkin odotetaan, että synnytys käynnistyy itsestään, sillä sen luonnolliseen kulkuun halutaan puuttua mahdollisimman vähän.

Mitä tehdä, kun raskaus menee yli ajan?

Miten käynnistää synnytys luonnollisesti ja houkutella vauva tulemaan ulos? Tunnettuja kikkoja ovat esimerkiksi ikkunoiden pesu, tulisen chilin syönti suurina määrinä ja käveleminen toinen jalka katukiveyksen reunalla. On kuitenkin parempi säästää voimia ja antaa ikkunoiden olla. Ei ole mitään todisteita siitä, että näistä nikseistä olisi apua. Sen sijaan turha heiluminen voi väsyttää ja mausteinen ruoka tehdä vatsan kipeäksi. Vadelmanlehtitee ja yhdyntä (vain jos sitä tekee mieli!) voivat toki olla kokeilemisen arvoisia konsteja synnytyksen käynnistämiseen luonnollisesti. Missään tutkimuksissa ei ole osoitettu, että teellä olisi vaikutusta, mutta ei kupillisesta haittaakaan ole. Seksistä sen sijaan tiedetään, että se saa elimistön tuottamaan lisää oksitosiinia, joka on tärkein supistuksia stimuloiva hormoni. Läheisyys ja rakkaus lisäävät oksitosiinin määrää elimistössä, mutta eniten hyötyä ja apua siitä on, kun synnytys on jo käynnissä. Siinä vaiheessa petipuuhat eivät kuitenkaan varmasti ole ensimmäisenä mielessä.

Synnytyksen käynnistäminen on tavallisinta ensisynnyttäjillä. Syitä tähän ei tiedetä varmasti, mutta myös iällä, perintötekijöillä ja ylipainolla on merkitystä. Uudelleensynnyttäjän kohdalla käynnistyksen todennäköisyys kasvaa, jos edellinen lapsi on syntynyt yliaikaisena.

Mitä kalvojen irrottelu on?

Kun raskaus on mennyt yli ajan ja kohdunkaula on jo kypsä, voidaan kokeilla sikiökalvojen irrottelua. Tätä vaihtoehtoa voidaan tarjota sekä ensisynnyttäjälle että yliaikaiselle uudelleensynnyttäjälle. Tarkoituksena on auttaa elimistöä supistusten käynnistämisessä. Toimenpiteessä kätilö tai lääkäri tekee sisätutkimuksen ulottuakseen sikiökalvoihin ja erottaa ne kohdunkaulan alaosasta. Tämä saa elimistön vapauttamaan synnytyksen käynnistämisessä tarvittavia hormoneja. Joskus kalvojen irrottelu tehoaa, mutta joskus vauva ei menekään lankaan vaan pysyy itsepintaisesti masussa.

Voi olla hyvä tietää, että kalvojen irrottelu tuntuu usein epämukavalta tai kipeältä, ja sen jälkeen voi tulla myös hieman verta. Muista, että voit aina keskeyttää toimenpiteen, jos se ei tunnu hyvältä! Kalvoja ei saa yrittää irrottaa itse kotona, vaan kätilö tekee toimenpiteen tarkistettuaan tilanteen ja voi myös vilkaista vauvaa ultraäänellä sen jälkeen. Kalvoja voidaan irrotella useita kertoja muutaman päivän välein, jos kätilö ja lääkäri näin päättävät.

Muut synnytyksen käynnistämisen syyt

Suunniteltu synnytyksen käynnistys voi tulla kyseeseen, vaikka laskettu aika ei olisi vielä mennyt. Synnytys voidaan käynnistää, jos lapsivesi menee mutta supistukset eivät ala tai jos lapsen tai äidin vointi huononee esimerkiksi raskausmyrkytyksen vuoksi tai muusta syystä.

Synnytyksen käynnistämiseen on eri tapoja, joista seuraavat ovat yleisimpiä:

  1. Hormonien antaminen emättimen tai suun kautta. Ne pehmentävät kohdunkaulaa ja auttavat käynnistämään supistukset.
  2. Hormonitiputus supistusten käynnistämistä varten.
  3. Kalvojen puhkaisu, jotta lapsivesi pääsee valumaan ulos.
  4. Synnytyksen käynnistys ballongilla. Emättimeen viedään erityinen katetri (muoviletku), jonka kärki asetetaan kohdunkaulan kanavaan. Sitten katetrin päässä oleva pallo (eli ballonki tai balonki) täytetään vedellä, jolloin sen aiheuttama paine auttaa kohdunsuuta avautumaan ja käynnistää supistukset.

Käynnistettynäkin synnytys voi kestää pitkään

Käynnistetyn ja itsestään käynnistyneen synnytyksen välillä ei ole muutoin suurta eroa. Edessä on joka tapauksessa synnytyksen neljä vaihetta, ennen kuin lapsi putkahtaa maailmaan. Käynnistetyn synnytyksen supistukset voivat kuitenkin tuntua kivuliaammilta kuin luonnollisesti käynnistyneen synnytyksen. Synnytyksen käynnistyksen kesto voi olla jopa pari vuorokautta. Jos kohdunkaula on jo kypsynyt ja käynnistysmenetelmänä on supistuksia stimuloiva hormonitiputus tai kalvojen puhkaisu, synnytys käynnistyy yleensä alle vuorokaudessa. Synnytyksen käynnistäminen on aina helpompaa, jos luonto on jo tehnyt tehtävänsä ja kohdunkaula on kypsynyt valmiiksi.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!

Jaa artikkeli