libero_recruitment_2021_4_pregnant-couple-in-sofa_mobile

Raskaus ja seksuaalisuus

Tekeekö yhtäkkiä hirveästi mieli seksiä – tai tympiikö pelkkä ajatuskin? Raskauden aikana niin odottajan kuin mahdollisen puolisonkin seksuaalinen halukkuus voi vaihdella eri suuntiin. Reaktiot kehossa ja tunteissa tapahtuviin muutoksiin ovat hyvin yksilöllisiä.

Kaikkein tärkeintä on olla rehellinen itselleen ja kuunnella omia halujaan. Jos seksiä tekee mieli, sen harrastamista voi jatkaa koko raskauden ajan. Seksistä on syytä pidättäytyä raskauden aikana ainoastaan silloin, jos sitä ei tee mieli (kuten muulloinkin), jos lapsivesi on mennyt tai jos lääkäri tai neuvolan terveydenhoitaja on kieltänyt seksin raskauteen liittyvien riskien vuoksi. Kaikkein vaikeinta seksin harrastamisessa on usein ensimmäisen kipinän eli halun löytäminen.

Raskaus ja seksuaalisen halukkuuden muutokset

Useimmat huomaavat, että raskaus vaikuttaa seksuaalisuuteen. Moni yhdistää raskauden seksuaaliseen haluttomuuteen: ajatellaan, että seksi kiinnostaa vähemmän tai ei lainkaan. Jos raskauspahoinvointi ja väsymys vaivaavat, seksihalujen puuttuminen tuskin on kovin suuri yllätys. Puolisolla haluttomuuden taustalla on useammin huoli siitä, voiko raskaana harrastaa seksiä vai onko siitä haittaa lapselle. Toisaalta myöskään raskaus ja lisääntynyt seksuaalisuus eivät ole harvinainen yhdistelmä. Seksi voi jopa olla raskauden aikana parempaa kuin koskaan. Emättimen limakalvojen verenkierto vilkastuu, jolloin ne ovat tuntoherkemmät. Siksi orgasmin saaminen voi jopa helpottua, ja se voi tuntua voimakkaammalta. Myös rinnat muuttuvat ja herkistyvät. Osa tuntee olonsa viehättävämmäksi, kun vatsa pyöristyy ja rinnat kasvavat, tai nämä seikat voivat viehättää puolisoa. Usein seksuaalinen halukkuus vaihtelee huomattavasti yhdeksän kuukauden aikana. Se voi tulla ja mennä kehon tuntemusten ja mielenliikkeiden mukaan.

Seksin harrastaminen raskaana ei vahingoita lasta

Mikäli raskaus sujuu normaalisti, ei tosiaan tarvitse pelätä, että yhdynnästä raskauden aikana tai seksin harrastamisesta muulla tavoin olisi haittaa lapselle. Sikiö kelluu kohdussa lapsiveden ympäröimänä, joten hän on hyvässä suojassa. Limatulppa sulkee kohdun tiiviisti ja suojaa myös bakteereilta. Sen sijaan kasvava vatsa voi vaatia hieman luovuutta asentojen suhteen. Esimerkiksi selinmakuulla olo voi tuntua epämiellyttävältä ja aiheuttaa huimausta raskaana olevalle, kun kohtu painaa alaonttolaskimoa eli verisuonta, jonka kautta veri palaa sydämeen. Myöskään suojaamaton seksi raskauden aikana ei ole vaarallista, kunhan siihen ei liity sukupuolitaudin riskiä. Ne voivat nimittäin aiheuttaa komplikaatioita.

Seksi raskaana – uusia asentoja?

Raskaus voi olla loistotilaisuus piristää seksielämää kokeilemalla jotain uutta. Jos tutut asennot eivät toimi yhtä hyvin kuin aiemmin, täytyy ehkä testata uusia, joissa rakastelu tuntuu rennolta ja nautittavalta. Totutusta poikkeaminen tarkoittaa tietysti, että on erityisen tärkeää keskustella kumppanin kanssa. Seksistä nimittäin tulee raskausaikana – ja pikkulapsiaikana – herkästi arka aihe. Jotta näin ei kävisi, on puhuttava avoimesti, mikä tuntuu hyvältä ja mitä kulloinkin haluaa seksielämältä. Joskus läheisyys ja hellyys ilman seksiä tuntuu parhaalta, joskus taas tekee mieli keskittyä enemmän fyysiseen puoleen. Kun puolisot puhuvat keskenään ja ilmaisevat itseään selkeästi, on helpompi ymmärtää toista ja pysyä eri käänteissä mukana.

Itsetyydytys, orgasmit ja supistukset

Raskauden aikana voi hyvin masturboida, jos tekee mieli. Voi kuitenkin olla hyvä tietää, että orgasmin saaminen – yksin tai kumppanin kanssa – voi hieman lisätä kohdun supistelua. Jos raskaus etenee normaalisti, tästä ei ole haittaa, vaan supistukset menevät yleensä ohi pienen lepohetken jälkeen. Silti ne voivat aiheuttaa huolta, jos ne tulevat yllätyksenä. Jos taas seksi sattuu tai siitä aiheutuu supistusten lisäksi muita kipuja tai verenvuotoa, asia on otettava puheeksi neuvolassa. Seksin jälkeen voi myös tulla hieman verensekaista valkovuotoa, jos emättimeen on työnnetty jotakin. Tämäkään ei ole vaarallista.
Synnytyksen käynnistyminen seksin seurauksena on myytti. Siitä ei ole mitään tieteellistä näyttöä. Sen sijaan läheisyys ja kosketus saavat elimistön vapauttamaan oksitosiinia eli samaa hormonia, joka vaikuttaa synnytyksen aikana ja joka aiheuttaa supistuksia.

Milloin seksi raskauden aikana on kielletty?

Jos raskauteen liittyy riskejä, seksistä voi joskus olla tarpeen pidättäytyä. Tällöin lääkäri tai neuvolan terveydenhoitaja kuitenkin neuvoo selkein sanoin välttämään sitä. Seksiä ei pidä harrastaa sen jälkeen, kun lapsivesi on mennyt, ja se tulee aina jättää väliin, jos sitä ei tee mieli – aivan kuten ennen raskauttakin.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli