190919_libero_image_394_desktop

Nimen valinta lapselle

Aino, Leo, Emil, Ali, Mariam… Nimen valitseminen omalle lapselle on jännittävää, haastavaa ja tuntuu joskus lähes mahdottomalta. Nimen tulisi kestää aikaa ja sopia niin nalkuttavien vanhempien kuin parhaiden kavereidenkin suuhun. Ei siis mitään paineita… Tässä kuitenkin vinkkejä, joista voi olla apua!

Kautta aikain on ollut yleistä nimetä lapsia sukulaisten tai menestyneiden esikuvien mukaan. Nykyään inspiraationa saattavat toimia myös julkisuuden henkilöt tai fiktiiviset hahmot – ei ole sattumaa, että Elsa oli suosittu nimi tytölle usean vuoden ajan. Osa valitsee nimen ennen syntymää, osa vasta sen jälkeen. Kummassakin tapauksessa vanhemmat yleensä käyttävät nimeen paljon ajatusta. Usein nimi on myös päätös, josta läheiset puhuvat paljon ja tarjoavat monenlaisia mielipiteitä. Tämä onkin melko ymmärrettävää, sillä nimi auttaa tekemään tuloillaan olevasta lapsesta todellisen pienen yksilön.

Vinkkejä lapsen nimen valintaan

  • Jos haluat ilahduttaa vaikkapa suosikkitätiä tai isoisää, mutta et ole erityisen innoissasi tämän nimestä (tai nimiehdotuksesta), voit antaa sen toiseksi tai kolmanneksi nimeksi. Toisaalta voit myös selvittää, olisiko nimestä nykyaikaisempaa tai hieman eri tavalla kirjoitettua versiota.
     
  • Kahlaa läpi suosituimpien nimien listoja – ei vain tältä ja viime vuodelta, sillä moni muukin tekee niin, vaan myös useamman vuoden takaa. Kenties sieltä löytyy lapselle nimi, jota ei ole kovin monella samanikäisellä.
     
  • Jos odotat kaksosia, voi olla mukavaa sovittaa nimet yhteen (kunhan ne eivät kuulosta liian samalta ja ne mene sen takia helposti sekaisin).
     
  • Muista, että nimi, joka kuulostaa suloiselta vauvalla ei välttämättä sovi yhtä hyvin aikuiselle.
     
  • Voi olla hyvä tarkistaa harkittavien nimien merkitykset.
     
  • Jos jokin nimi herättää liian kurjia mielleyhtymiä tai kirvoittaa ikäviä kommentteja, kannattaa ehkä harkita jotain muuta. Joistakin nimistä on myös helpompi keksiä pilkkanimiä kuin toisista.
     
  • Jos nimen kansainvälisyys tuntuu tärkeältä, sekin on hyvä huomioida – selvitä esimerkiksi nimen lausuminen ja merkitys englanniksi tai muulla kielellä, jotka suvussanne puhutaan.
     
  • Mieti, miltä nimi kuulostaa ääneen lausuttuna ja miten se sopii yhteen sukunimen kanssa. Mitkä lapsen nimikirjaimet olisivat?
     
  • Jos haluatte välttää perinteisiä tytön tai pojan nimiä, on olemassa myös paljon sukupuolineutraaleja nimiä.
     
  • Jos sukunimi on pitkä ja/tai epätavallinen, voi olla hyvä valita lyhyt ja yksinkertainen etunimi. Liian vaikea nimi käy voi helposti käydä kantajalleen raskaaksi. Pidemmän päälle alkaa nimittäin ärsyttää, jos nimi kirjoitetaan jatkuvasti väärin tai sitä joutuu korjaamaan usein.
     
  • Vilkaise sukupuuta: löytyisikö sieltä mieluisia nimiä?
     
  • Hyvä vinkki on myös katsoa kalenterista, kenellä on nimipäivä. Almanakasta löytyy tietysti paljon nimiä, mutta kenties jokin päivämäärä on sinulle erityisen tärkeä – kenellä on silloin nimipäivä, ja tuntuuko kyseinen nimi mieluisalta?
     
  • Yritättekö valita nimeä yhdessä toisen vanhemman kanssa, eikä kumpikaan halua antaa periksi? Tällöin kannattaa hylätä molempien suosikit ja aloittaa molemmille mieluisan nimen etsintä alusta.
     
  • Onko nimen valinta jumissa? Jätä asia hetkeksi hautumaan ja palaa sen pariin myöhemmin. Usein umpikuja ratkeaa, kun sitä ei ajattele vähään aikaan. Lapsen nimeä ei myöskään tarvitse rekisteröidä, ennen kuin syntymästä on kulunut kolme kuukautta. On siis hyvin aikaa kokeilla erilaisia nimiä ja makustella, mikä tuntuu hyvältä!

Lue nimioppaasta lisää suosituista poikien nimistä ja tyttöjen nimistä.

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!

Jaa artikkeli