close

Yhdeksän nopeaa neuvoa yökasteluun

Jos lapsi ei pysy öisin kuivana, sitä ei lääketieteellisesti kutsuta yökasteluksi ennen kuin lapsi on täyttänyt viisi vuotta. Yökastelun hoito aloitetaan tavallisesti viiden–kuuden vuoden iässä. Jos asia kuitenkin alkaa painaa lapsen mieltä, voitte tukea häntä ja antaa käytännön vinkkejä. Tapoja on monia.

Yhdeksän nopeaa neuvoa yökasteluun

  • Auta lasta noudattamaan hyviä WC-rutiineja päivän aikana, mutta myös ennen nukkumaanmenoa. Lapsen on hyvä olla syömättä ja juomatta pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. 
  • Kerro lapsellesi, että koulussa on todennäköisesti useita lapsia, jotka pissaavat joskus sänkyyn. Tämä ongelma menee yleensä itsestään ohi.
  • Puhu lapsesi kanssa ja kuuntele hänen ajatuksiaan sekä tarpeitaan. 
  • Jos olit itsekin pienenä yökastelija, kerro siitä lapsellesi. Yökastelu on usein perinnöllistä.
  • Ota selvää apuvälineistä ja käytä niitä, jotka sopivat parhaiten lapsellesi sekä kuhunkin tilanteeseen.  Voi käyttää esimerkiksi sängynsuojusta tai yövaippoja.
  • Vanhempana tai aikuisena voitte miettiä omia yökasteluun liittyviä tunteitanne. Voitte puhua siitä, mitä käsityksiä teillä on asiasta, tai mitä olette itse kokeneet. Yökastelu on usein perinnöllistä, joten teillä voi olla omia tuskallisia muistoja. Tunnistakaa muistot, päästäkää ne pintaan ja olkaa hyvänä tukena lapselle.
  • Netistä etsimällä löydät muita vanhempia, joiden lapsilla on vastaava ongelma. Sieltä voi löytyä paljon yökasteluun liittyviä vinkkejä ja tukea. Voi tuntua hyvältä myös se, kun saa kertoa kokemuksistaan ja jakaa itse neuvoja.
  • Tieto on aina hyväksi, se rauhoittaa mieltä ja voit olla tukena lapsellesi. Ota yhteyttä terveyskeskukseen, lastenlääkärin vastaanottoon tai kouluterveydenhuoltoon, niin saat tietää mitä hoitoa ja tukea on saatavilla. Lapset kuuluvat lastenneuvolan asiakkaisiin kuuteen ikävuoteen asti.  
  • Jos teitä neuvotaan hakeutumaan lääkäriin, noudattakaa neuvoa!  On hyvä sulkea pois taustalla olevien sairauksien mahdollisuus. Jos diagnoosi on yökastelu, siihen on saatavilla apua.

Lähteet: 1177.se tryggabarn.nu  svenskaenures.se Tutkimus, Ruotsin Lääkärilehti 2013  http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...