libero_tomorrow_project_11_desktop

Näin vietät onnistuneen loman lapsen kanssa

Passit, vaipat ja iloinen mieli – mitä muuta tarvitaan, kun on lähdössä lasten kanssa lomalle? Tässä artikkelissa annamme vinkkejä ihanaan lomaan lasten kanssa. Olemme koonneet paljon käytännön vinkkejä niin loman suunnitteluun kuin matkalle lähtöönkin.

Lapsen kanssa lomalle lähteminen voi olla haastavaa tai vähintäänkin aivan erilaista kuin ilman lapsia. Luvassa on todennäköisesti hidasta lomailua, joka eroaa monin tavoin ennen lapsia tehdyistä reissuista – etenkin juhliminen jää tässä seurassa yleensä vähiin. Toisaalta saat uteliasta matkaseuraa, jota lähes kaikki vastaantuleva kiinnostaa ja jonka kanssa on ihana jakaa uusia asioita.

Suunnittele loma lapsen ehdoilla

Onnistuneen perheloman salaisuus on itse asiassa melko yksinkertainen: matkan suunnittelu ja suunnitelmien mukauttaminen nuorimman osallistujan tarpeisiin. Matkakohteessa ja sen lähiympäristössä voi olla kaikenlaista, mitä itse tahtoisit nähdä ja kokea, mutta lapsesi kaipaa todennäköisesti jotain aivan muuta. Käyskentely päivän kolmannen hurmaavan pikkukylän kujilla tai ties kuinka mones upea kirkko eivät todennäköisesti ole hänen toivelistansa kärkipäässä – toisin kuin säännölliset lepohetket ja pienten asioiden äärelle pysähtyminen. Ja kenties lapsen levon tarve ja hidas tahti voivat tehdä ihmeitä aikuisellekin. Loma ei välttämättä ole täynnä jännittäviä aktiviteetteja, mutta lapsen kyky olla läsnä hetkessä voi muuttaa vaikkapa rannan kauniit pikkukivet tai uuden jäätelömaun omalla tavallaan suuriksi elämyksiksi.

Pidä odotukset maltillisina, kun lähdet lomalle lapsen kanssa

Toinen onnistuneen loman avain on odotusten pitäminen kurissa. Jos arki kotona on intensiivistä, tahti pysyy usein samana myös lomalla. Lapsissa ei tapahdu lomalla mitään taianomaista muutosta; he harvoin rauhoittuvat ja rentoutuvat lomakohteessa samaan tapaan kuin me aikuiset. Tyypillisempää on, että he riemastuvat kaikesta uudesta ja toisaalta myös stressaantuvat hieman, kun kaikki on erilaista kuin kotona. Voi siis olla hyvä suhtautua lomaan hieman eri tavalla juuri tässä elämänvaiheessa. Ehkä se ei tarkoitakaan lekottelua uima-altaalla vaan yhdessäolosta nauttimista, kun olette samaan aikaan vapaalla ja irti arjesta.

Jos teitä vanhempia on kaksi ja haaveilette aiempien lomien vapaudesta, on hyvä idea varata päiviin kummallekin omaa aikaa. Näin molemmat saavat päivittäin rentoutua tavalla, jota lasten kanssa voi tulla ikävä.

Vinkkejä matkalle

Lähdittepä reissuun autolla, junalla tai lentokoneella, pakkaaminen on suunniteltava huolella. Ruokaa, vaihtovaatteita, vettä, kosteuspyyhkeitä ja leluja on oltava helposti saatavana – koskaan ei tiedä, tapahtuuko matkan varrella viivästymisiä tai odottamattomia pysähdyksiä. Pieni välipala voi piristää ja lelujen hypistely viihdyttää turvavöissä tylsistyvää lasta. Myös kirjat, piirustusvälineet tai tabletti, jossa on hauskoja sovelluksia tai videoita, uppoavat yleensä hyvin. Lapsista on useimmiten mukavaa, jos matkalla on välillä mahdollista avata turvavyö ja jaloitella hieman. Käytävällä edestakaisin kävely ja muiden matkustajien tarkkailu voi olla hauskaa ajanvietettä. Automatkasta on mukava pitää tasaisin väliajoin taukoja. Monilta pysähdyspaikoilta löytyy leikkipaikka, jossa lapsen on mukava touhuta parin tunnin aloillaan istumisen jälkeen.

Lasten kanssa matkakohteessa

Pikkulapset viihtyvät yleensä parhaiten, kun elämä soljuu vakiintuneiden rutiinien mukaan. Ei ole lainkaan harvinaista, että muutokset tekevät heidät hieman levottomiksi. Siksi myös lomalla voi olla hyvä pitää kiinni lapsen päivärutiineista, jos suinkin mahdollista. Syöminen suunnilleen totuttuihin aikoihin ja iltatoimien toistuminen samanlaisina voi helpottaa niin ison kuin pienenkin matkailijan elämää. Rutiinit tuovat turvaa ja ennustettavuutta, joten voi olla mukava tukeutua niihin, kun kaikki muu ympärillä on uutta.

Toisaalta lomalla ei kannata juuttua liikaa lapsen tapoihin ja aikatauluihin – pieni irrottelu on totta kai sallittua! Useimmat lapset sopeutuvat vallan mainiosti, jos osa illoista venähtää pitkiksi ja iltaruoka syödäänkin yhdeksältä ravintolassa. Tällaisia tilanteita voi myös pyrkiä hieman ennakoimaan: jos vaikuttaa, että edessä on hieman pidempi ilta ravintolassa, ylimääräiset torkut ja kenties pieni välipala voivat helpottaa tilannetta. Tunnustele, mikä omalle lapsellesi vaikuttaisi sopivan parhaiten ja päätä sen mukaan, miten tiukasti haluatte pitää rutiineista kiinni. Vaikka loma täytyykin suunnitella pienimmän osanottajan ehdoilla, se on teitä kaikkia varten – yleensä asiat sujuvat parhaiten, kun sekä lapsen että vanhemman tarpeet otetaan huomioon!

 

Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua