close

Luo lapsellesi rutiinit

Tuntuuko siltä, että olet lukenut saman sadun, laulanut saman laulun ja laittanut nallen samalla tavalla tyynyn viereen jo tuhansia kertoja? Hyvä! Lapset pitävät siitä, että asiat ovat ennakoitavissa, se antaa heille turvallisuutta. Siksi lasten mielestä on hyvä, jos kaikki on tuttua ja turvallista.

Lapsen maailma muuttuu jatkuvasti. Sitä mukaa kun pieni lapsesi kasvaa ja viisastuu, hänestä voi toisinaan tuntua, että todellisuuden rajat ovat epävarmat. Lapset huomaavat ja oppivat koko ajan uusia asioita. He tekevät mielellään tutkimusretkiä ympäristöön, mutta haluavat samalla tuntea, että tilanne on heidän hallussaan.

Rutiinit tekevät lapsen elämästä turvallisen

Rutiinit saavat maailman tuntumaan lapsestasi helpommin hallittavalta. Iltakylpy merkitsee vauvalle sitä, että päivä on päättymässä ja että on aika mennä nukkumaan. Käsienpesu ja ruokalappu merkitsevät ruoka-aikaa. On myös monia muita pikkuasioita, joiden avulla saat lapsen päivän ja maailman tuntumaan turvallisemmalta. Voitte esimerkiksi tehdä kävelylenkin joka iltapäivä tai voit istua aina nukkumaanmenon aikana samalla tuolilla, kun luet lapselle unikirjaa.

Kun lapsesi kasvaa, päivittäisten askareiden yhteydessä voi luoda rutiineja. Voit esimerkiksi pyytää lastasi siivoamaan illalla leikin jäljet tai ripustamaan takkinsa ja pesemään kätensä, kun hän tulee kotiin päiväkodista.
Lue lisää miten lapsi voi oppia auttamaan kotona pienestä pitäen.

Hyvät tavat rauhoittavat sekä nuorempia että vanhempia lapsia

Rutiinit eivät tietenkään saa ohjata elämää, mutta niistä muodostuu usein hyviä tapoja, jotka saavat lapsesi tunnistamaan itsensä, mikä on positiivista. Lapsen on helpompi olla yhteistyöhaluinen ja avulias, kun hän tietää mitä tapahtuu. Se rauhoittaa sekä pieniä että isompia lapsia ja sinäkin voit hyvin, kun löydät lapselle toimivat rutiinit.

Lue vinkkimme siitä, miten voi selvitä iltapäivän kitinöistä, kun kaikki ovat väsyneitä päiväkodin ja työpäivän jälkeen.

Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...