190912_libero_cf7_535_cmyk-1_desktop

Iltapäivän kitinät ja kiukku

Iltapäivä ja väsymys saapuvat usein samalla kellonlyömällä. Pitkän päivän jälkeen energiatasot ovat alhaalla ja voimat lopussa. Viimeiset tunnit ennen päivällistä voivat tuntua pitkiltä ja melko usein myös raskailta. Tässä parhaat vinkkimme niiden helpottamiseen.

Kun lapsi on haettu päiväkodista, alkaa vaihe, joka voi välillä tuntua haastavalta. Kotimatkalla on ehkä hoidettava muutama asia, ja kotona pitäisi vielä laittaa ruoka valmiiksi ennen kuin muksulle ehtii tulla liian kova nälkä – tai väsy! Usein sekä lapsi että aikuinen tarvitsevat hieman lisää energiaa jaksaakseen arki-iltapäivän loppuun. Hedelmä, voileipä tai muu pieni välipala voi tehdä ihmeitä mielialalle. Voi myös olla viisasta olla vaatimatta itseltään liikaa, jotta stressi ei pääse niin helposti valloilleen ja tunnelma pysyy parempana.

 • Vinkkejä yliväsyneen ja nälkäisen lapsen iltapäiväkitinän välttämiseen
  Kaikkein paras neuvo on asettaa päivällistä edeltäville tunneille mahdollisimman vähän vaatimuksia. Lapsi kiukuttelee yleensä juuri väsymystään tai nälkäänsä, joten huolehdi näistä perusasioista. Tässä vielä muita käytännön neuvoja.

 • Suhtaudu niin, että tämä aika on varattu lapselle. Jos sinun on pakko hoitaa joitakin asioita, pyri tekemään ne yhdessä lapsen kanssa ja anna hänen osallistua siinä määrin kuin mahdollista.

 • Muista täyttää omat fyysiset tarpeesi. Herkästi käy niin, että keskittyminen on pelkästään lapsessa, ja oman verensokerin lasku jää huomaamatta. Muista siis syödä ja juoda, ennen kuin väsymys saa yliotteen.

 • Myös lapsi voi tarvita jotain purtavaa saadakseen lisää virtaa. Terveellinen välipala, kuten tuore hedelmä tai voileipä, on parempi vaihtoehto kuin keksit, rusinat tai muut runsaasti sokeria sisältävät herkut.

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan jäämästä suustasi kiinni aikuisten kanssa. Tämä ei ehkä ole paras aika seisottaa lasta odottamassa, että äiti tai isä saa puhuttua asiansa loppuun. Säästä siis pitkät keskustelut toiseen ajankohtaan.

 • Jos puhelin soi huonolla hetkellä, älä vastaa. Soittaja voi aina kertoa asiansa viestillä tai soittaa hieman myöhemmin uudelleen. Voi itse asiassa olla parasta pistää puhelin kokonaan syrjään, jotta sinun on helpompi keskittyä lapseen. Pikkuisesi on todennäköisesti kaivannut sinua kovasti päivän aikana, ja hänellä on suuri tarve tankata läheisyyttä halien ja juttelun merkeissä.

 • Jos jaksat, anna lapsen tai lasten osallistua ruoanlaittoon. Voit antaa lapselle vaikkapa erillisen kulhon, jossa hän saa sekoittaa herneitä, maissia, porkkanaraastetta tai muuta sopivaa. Tämä on lapsista kivaa ja viihdyttää heitä jonkin aikaa – ja lisäksi on hauskaa syödä ruokaa, jota on itse ollut mukana laittamassa!

 • Valmistele päivällistä etukäteen siinä määrin kuin suinkin voit. Suunnittele helppoja aterioita, joiden tiedät maistuvan koko perheelle. Hyvä ruoanlaittovinkki on myös tehdä aina mahdollisimman isoja annoksia, jotta voit pakastaa osan – valmis ruoka on melkoinen helpotus, kun et jonakin päivänä jaksakaan seistä hellan ääressä mutta jotain olisi saatava pöytään.

 • Lapsista on yleensä mukavaa tietää, mitä tuleman pitää. Siksi voi olla hyvä tehdä lapsen iltapäivistä ennakoitavia esimerkiksi rutiinien avulla. Toistuvat tavat ja päivällisrutiinit voivat helpottaa teidän kaikkien elämää.


Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua