libero_recruitment_2021_21_early-pregnant-woman_mobile

Kiinnittymisvuoto vai kuukautiset – näin erotat ne toisistaan

Kiinnittymisvuoto on verenvuotoa, joka ilmenee lähellä kuukautisten odotettua alkamisaikaa. Se on varhainen raskausoire. Mutta miten erottaa, onko kyseessä kuukautiset vai kiinnittymisvuoto? Kerromme, miltä kiinnittymisvuoto näyttää ja miten se eroaa tavallisesta kuukautisvuodosta.

Milloin kiinnittymisvuotoa voi tulla?

Kiinnittymis- eli implantaatiovuotoa voi tulla, kun hedelmöittynyt munasolu eli alkio kiinnittyy kohdun limakalvolle. Kiinnittymisvuoto on vähäistä – paino sanalla vähäistä – verenvuotoa viikon tai kahden kuluttua hedelmöittymisestä. Sitä voi siis ilmetä melko samoihin aikoihin, kuin kuukautiset olisivat alkaneet.

Miten se eroaa kuukautisista?

Vaikka kiinnittymisvuodon ajankohta on hämäävän lähellä kuukautisten ajankohtaa, ne eroavat selvästi toisistaan. Kiinnittymisvuoto on nimittäin paljon vähäisempää – usein verta tulee vain muutama tippa. Lisäksi vaaleanpunainen tai ruskea kiinnittymisvuoto näyttää erilaiselta kuin punainen kuukautisvuoto.

Joskus oireena voi olla myös hieman kuukautiskipua muistuttavaa vatsakipua, mutta kiinnittymisvuotoon liittyvä kipu ei ole voimakasta. Silti ei ole mitenkään mahdotonta erehtyä luulemaan kiinnittymisvuotoa kuukautisiksi.

Tuleeko kiinnittymisvuotoa kaikille raskaana oleville?

Munasolun kiinnittymiseen liittyvä verenvuoto on yleistä, mutta läheskään kaikki eivät sitä huomaa. Kiinnittymisvuodon puuttuminen ei siis takaa, ettetkö voisi olla raskaana (mikäli kuukautisia ei tule). Jos kuitenkin uskot olevasi ehkä raskaana ja huomaat lisäksi verenvuotoa, joka muistuttaa väriltään ja määrältään kiinnittymisvuotoa, on viisainta tehdä raskaustesti pian. Melko usein raskaus aiheuttaa myös muita oireita, kuten pahoinvointia ja väsymystä. Jos testi on negatiivinen mutta jokin tuntuu silti erilaiselta, testi kannattaa ehkä uusia parin päivän kuluttua. Raskaus nimittäin näkyy testissä vasta, kun se on kestänyt joitakin päiviä.

Kiinnittymisvuoto vai keskenmeno?

Joskus alkuraskauden verenvuoto voi olla merkki keskenmenosta, ja epäily siitä voi aiheuttaa valtavasti huolta. Keskenmenoon liittyvä verenvuoto on kuitenkin paljon runsaampaa kuin kiinnittymisvuoto ja siihen liittyy usein kovaa kramppimaista vatsakipua. Jos olet raskaana ja huolissasi niukasta verenvuodosta, kannattaa tietenkin ottaa varmuuden vuoksi yhteys neuvolaan! Jos vuoto on runsaampaa ja epäilet keskenmenoa ole yhteydessä naistentautien poliklinikalle tai naistentautien päivystykseen. Jos taas et ole raskaana ja huomaat verenvuotoa, joka ei täsmää kuukautiskiertoon, on aina viisasta selvityttää, mistä on kyse.

Faktantarkistus: Ria Malva, laillistettu kätilö

Jaa artikkeli