first_midwife_image

Ensimmäinen neuvolakäynti

Plussatesti tehty ja vauva tulossa – ihanaa ja jännittävää! Seuraava askel on ottaa yhteys äitiysneuvolaan ensimmäisen neuvolakäynnin sopimista varten.

Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja lapsen kasvua sekä tarjotaan tukea perheelle. On tärkeää, että neuvolaan on mukava tulla ja kemiat oman terveydenhoitajan kanssa kohtaavat. Neuvolakäynnille voi tulla myös yhdessä toisen vanhemman kanssa – kysyttävää on yleensä paljon, ja yhteisestä käynnistä voi olla helpompi keskustella jälkikäteen. Usein neljä korvaa on parempi kuin kaksi. Neuvolassa tehdään molemmille vanhemmille laaja terveystarkastus noin puolessa välissä raskautta.

Milloin neuvolaan mennään ensimmäiselle käynnille?

Äitiysneuvolan asiakkuus alkaa 6.–10. raskausviikolla. Neuvolassa tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma raskauden seurantaa varten.

Mitä ensimmäisellä neuvolakäynnillä tapahtuu?

  • Tehdään mittauksia ja kokeita: verenpaine, virtsanäyte ja verinäyte.
  • Mitataan paino.
  • Käydään läpi äidin terveystiedot ja mahdolliset lääkitykset – näin saadaan tietoa tekijöistä, jotka voivat vaikeuttaa raskautta tai vaatia tarkempaa seurantaa.
  • Varataan aika neuvolalääkärille.
  • Keskustellaan tunteista ja odotuksista, elämäntilanteesta ja yleisestä terveydentilasta. Suuren elämänmuutoksen edellä on tärkeää tarkastella, millaista arki kotona on.
  • Keskustellaan tupakoinnista ja alkoholinkäytöstä.
  • Kerrotaan vapaaehtoisista raskauden seulontatutkimuksista.
  • Laaditaan äitiyskortti.

Ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen voi kulua useita viikkoja ennen seuraavaa käyntiä. Jos äitiysneuvolan käyntien välissä ilmenee kysyttävää tai huolenaiheita, voit aina ottaa yhteyttä neuvolaan.

Miten neuvolakäynnit raskauden aikana jakautuvat?

Ensimmäistä raskautta halutaan seurata erityisen tarkkaan, joten ensisynnyttäjälle tarjotaan vähintään yhdeksän ja uudelleensynnyttäjälle kahdeksan neuvolakäyntiä. Käyntejä voidaan lisätä perheen tarpeiden mukaan. Loppuraskaudessa käyntien väli tihenee. Lisäksi ensisynnyttäjälle tarjotaan kaksi kotikäyntiä, joista toinen on raskausaikana ja toinen synnytyksen jälkeen. Uudelleensynnyttäjälle tarjotaan yksi synnytyksen jälkeinen kotikäynti. Neuvolalääkärin vastaanotolla käydään yleensä kaksi kertaa, kerran alku- ja kerran loppuraskaudesta. Perusterveillä äideillä, joiden raskaus sujuu ilman ongelmia, noudatetaan useimmiten suositusten mukaista käyntirunkoa. Terveydenhoitaja kysyy terveydentilasta ja voinnista, ja vanhemmat voivat esittää viime käynnin jälkeen ilmenneitä kysymyksiä. Luonnollisesti neuvolassa myös seurataan raskauden etenemistä.

Äitiyskortti

Ensimmäisellä neuvolakäynnillä laadittava äitiys- eli neuvolakortti seuraa mukanasi koko raskauden ajan, ja siihen täytetään jokaisella käynnillä keskeiset tiedot. Korttiin kirjataan kaikki raskauden kannalta tärkeät terveystiedot: paino, veri- ja sokeriarvot, verenpaine ja myöhemmin myös lapsen kasvu ja sydänäänet.

Vauvan kasvua seurataan mittaamalla kohdun kasvamista. Kohdunpohjan korkeutta mitataan mittanauhalla 24. raskausviikosta alkaen. Neuvolakorttiin kerätään kaikki raskauden aikaiset ja lapseen liittyvät tapahtumat, ja se otetaan aikanaan mukaan synnytyssairaalaan. Neuvolakortti voi olla myös sähköinen.

Odotuksen aikana voi olla sekä jännittävää että opettavaista seurata raskauden etenemistä viikko viikolta, kun oma keho muuttuu ja vauva kasvaa.

Voit seurata raskauttasi ja lapsesi kehitystä myös liittymällä Liberokerhoon.

Faktantarkastus: Silja Seppänen, kätilö

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!

Jaa artikkeli