essity7670_desktop

Lapsen hiustenpesu

Huutaako lapsi naama punaisena, jos kasvoille valuu vaahtoa vai kiljuuko hän riemuissaan, koska sampoosta syntyy lisää kuplia? Vanhempien kokemukset lapsen hiusten pesusta voivat olla lievästi sanottuna vaihtelevia. Paras lähestymistapa on yrittää tehdä kylvystä ja hiustenpesusta mahdollisimman mukava hetki. Pienen lapsen hiuksille riittää pelkkä haalea vesi. Kun vedellä ei enää tule puhdasta ja sampoo alkaa olla tarpeen, voit ottaa käyttöön uimalasit!

Pikkulapsen hiukset eivät rasvoitu ja likaannu, joten haalea vesi riittää niiden pesuun mainiosti. Vauvan hiukset voi pestä kylvyn yhteydessä noin kerran viikossa. Käytä pelkkää haaleaa vettä ja hiero kevyesti päänahkaa sormenpäillä. Useimmista lapsista tämä on mukavaa hellittelyä. Jos lapsella oli jo syntyessä paljon tukkaa, se vaatii ehkä hieman huolellisempaa pesua ja pienten takkujen selvittelyä. Pehmeät syntymähiukset putoavat yleensä pois ennen uusien hiusten kasvua. Joskus tilalle kasvava tukka voi olla jopa aivan eri värinen. Jos käytte vauvauinnissa lapsen ollessa pieni, hän saattaa viihtyä vedessä erityisen hyvin. Tämä voi helpottaa hiustenpesua myöhemmin, kun sampoon aika koittaa.

Milloin vauvan hiuksille tarvitaan sampoota?

Lapsen hiustyyppi muuttuu noin kahden vuoden iässä, kun pehmeät syntymähiukset vaihtuvat vähitellen hieman karkeampiin. Tästä lähtien voi olla tarpeen pestä hiukset tasaisin väliajoin miedolla ja hellävaraisella sampoolla – etenkin, kun lapsi on alkanut syödä itse. Ei nimittäin ole mitenkään harvinaista, että ruoantähteitä päätyy hiuksiin (ja moniin muihin vielä yllättävämpiin paikkoihin). Sampoojäämät tulisi huuhdella erittäin huolellisesti pois. Hiuksia ei tosiaan tarvitse pestä jokaisella kylpykerralla, koska lasten hiukset rasvoittuvat vähemmän kuin meidän aikuisten.

Vinkkejä helppoon ja hauskaan hiustenpesuun

Lapsen hiusten peseminen ei ole aina ruusuilla tanssimista. Monen lapsen mielestä on tylsää istua aloillaan ammeessa tai joutua sulkemaan silmät käskystä, jotta niihin ei menisi vaahtoa. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit tehdä hiustenpesusta helpompaa ja hauskempaa:

  • Varmista, että kaikki tarvittava on helposti käden ulottuvilla, jotta sinun ei tarvitse irrottaa otetta lapsesta.

  • Anna lapsen maata turvallisesti selällään kylpyammeessa, kun hierot hiuksia ja hiuspohjaa, ja nojaa hänen päätään taaksepäin, kun huuhtelet hiukset. Ei kannata kehottaa lasta katsomaan kattoon vaan sulkemaan silmät kattoon päin.

  • Anna lapsen pitää pyyhettä silmillä, jos huuhtelet hiukset käsisuihkulla.

  • Jos lapsi ei pidä hiustenpesusta, erota se kylpemisestä. Muutoin lapsi voi alkaa kokea kylvyn vastenmielisenä.

  • Jos koko tukan peseminen sampoolla on lapsesta ikävää, totuta häntä siihen vaahdottamalla ja huuhtelemalla pelkästään latvat.

  • Anna lapsen käyttää suihkulippaa, snorkkelia tai uimalaseja, jos se tekee hiustenpesusta teille molemmille helpompaa.

  • Tee kylvystä mahdollisimman hauska hetki. Kylpyleluista, kylpyliiduista ja muista puuhavälineistä voi olla apua.

  • Anna lapsen kokeilla pestä joskus sinun hiuksesi.

  • Kun olette aloittaneet sampoon käytön, voit antaa lapsen leikkiä vaahdotetulla tukalla ja muotoilla hauskoja kampauksia.

Lapsi vastustaa hiusten pesua

Jotkut lapset inhoavat tosissaan hiustenpesua, tekipä vanhempi mitä tahansa. Tällöin kannattaa keskittyä ensin siihen, että lapsi saa harjoitella vedessä leikkimistä ja veden läiskymistä kasvoille ja päähän. Jos kylpyhetket ovat hauskoja ja lapsi saa niiden aikana tutustua veteen melko vapaasti, hänen on todennäköisesti helpompi sietää pään huuhtelemista vedellä. Uimahalli tai kesällä maauimala voi olla hyvä paikka totutella veteen ja synnyttää positiivisia tunteita veteen upottamista ja veden räiskymistä kohtaan.

Jos lapsi hätääntyy hiustenpesusta, häntä ei saa pakottaa siihen. Vanhemman on sen sijaan yritettävä houkutella häntä kokeilemaan ja helpotettava tilannetta mahdollisuuksien mukaan. Joissakin tapauksissa lapsen hiusten on ehkä annettava olla hieman pidempään pesemättä, kunnes hän on valmis jatkamaan totuttelua.

Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi 

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua