libero_tomorrow_project_12_desktop

Sisarusten riitely

”En minä aloittanut, vaan tuo löi takaisin” – kuulostaako tutulta? Sisarusten välinen nahistelu on yleistä ja kuuluu normaaliin perhe-elämään. Mutta mistä sisarusten riitely oikeastaan johtuu, ja miten kotirauhaa voi yrittää turvata?

Ei ole mitenkään epätavallista, että sisarukset tappelevat silloin tällöin. On lähes mahdotonta selvitä riitelemättä, kun elää niin tiiviisti yhdessä ja joutuu jakamaan paitsi lelut, myös vanhempien huomion ja ajan. Lisäksi kaikkein läheisimmät suhteet herättävät myös erityisen vahvoja tunteita – juuri siksi, että ne ovat niin tärkeitä. Ei siis ihme, että sisarukset voivat sekä rakastaa toisiaan syvästi että tehdä toisensa hulluiksi.

Vaikka vanhemmasta voi olla rasittavaa, kun lapset ovat koko ajan toistensa kimpussa, riitely ei ole pelkästään huono asia. Kun sisarukset riitelevät, he oppivat ratkaisemaan konflikteja ja vuorottelemaan. Nämä ovat tärkeitä valmiuksia elämässä. Siksi vähäinen riitely sisarusten välillä on melkeinpä hyödyllistä, eikä sitä tarvitse yrittää kitkeä pois.

Sisarusten jatkuva riitely

Joissakin perheissä sisarukset kuitenkin juuttuvat ikävään kuvioon, jossa he ärsyttävät toisiaan jatkuvasti riidan partaalle. Tämä voi vaikuttaa haitallisesti koko perheen elämään. Syy, miksi joidenkin sisarusten on vaikeampi tulla toimeen kuin toisten, liittyy erilaisiin luonteisiin ja aikuisilta opittuihin tapoihin ratkaista konflikteja. Jos vanhempi kokee, että sisarusten jokapäiväinen riitely haittaa perheen arkea, voi olla hyvä panostaa tavallista enemmän sovun tukemiseen.

Miten sisarusten jatkuvan tappelun saa loppumaan?

Vanhempi voi ehkäistä lasten riitoja ja vähentää niitä eri tavoin. Tässä muutamia esimerkkejä:

• Älä vertaa lapsia toisiinsa. Älä siis esimerkiksi kehu heitä siitä, että toinen saa kengät ensin jalkaan tai uskaltaa maistaa uusia ruokia. Tämä aiheuttaa vain stressiä, kilpailua ja jännitteitä – ja samalla turhia riitoja. Kaikki lapset ovat yksilöitä ja heillä on erilaiset edellytykset ja luonteet, eikä jatkuva vertailu tee hyvää itsetunnolle.

  • Edistä lasten yksilöllisten ja yhteisten vahvuuksien kehittymistä ja kehu sitä, mikä kussakin lapsessa on hienoa. Jos lapset tappelevat ja sisarusten sopu rakoilee jatkuvasti, he saavat kuulla paljon ikäviä asioita itsestään. Muista siis antaa tilaa heidän myönteisille ja ihanille ominaisuuksilleen.

  • Kannusta lapsia yhteistyöhön, kun suinkin mahdollista. Anna heidän esimerkiksi pelata joukkueena sinua vastaan tai anna heille jokin tehtävä yhdessä ratkaistavaksi. Kehu lapsia, kun yhteistyö sujuu hyvin. Korosta sitä, mikä toimii hienosti äläkä sitä, mistä tulee välillä kinaa.

  • Unohda pilkuntarkka oikeudenmukaisuus. Sisarusten välillä syntyy helposti tilanteita, jotka he kokevat epäreiluiksi. Älä kuitenkaan mene puolueettomuuden kanssa mahdottomuuksiin vaan keskity kokonaiskuvaan. Lasten on hyvä oppia, ettei elämässä kaikki ole aina täysin tasapuolista – kunhan varmistat, että tilanne on kokonaisuutena oikeudenmukainen. Jos jokin aiheuttaa erityisen paljon kilpailua, kenties olisi parasta hankkia niitä kaksin kappalein. Tämä ehkäisee turhaa riitelyä. Yleensä oppi, ettei kaikki aina mene tasan, uppoaa parhaiten kohtuullisina annoksina.

  • Anna sisaruksille hieman yksityisyyttä, jos he jakavat huoneen. Pienestä hetkestä erillään voi olla paljon hyötyä. Jos heillä on omat huoneet, on tärkeää voida sulkea ovi ja saada olla rauhassa itsekseen tai omien kavereiden kanssa. Sisarusten ei tarvitse olla koko ajan yhdessä.

  • Varaa kahdenkeskistä aikaa kunkin lapsesi kanssa. Jos pelkkä sisaruksen näkeminen saa lapsen käymään kierroksilla, hänestä on ihanaa rentoutua viettämällä aikaa kahdestaan vanhemman kanssa. Vanhemmistakin on yleensä sekä leppoisaa että piristävää saada kerrankin seurustella lapsen kanssa rauhassa sisarusten jatkuvalta riitelyltä.

  • Älä haasta sisaruksia liikaa asettamalla heitä vaikeisiin tilanteisiin. Jos esimerkiksi tiedät, että he alkavat riidellä istuessaan vierekkäin sohvalla, istu heidän välissään. Jos videopelien pelaaminen kahdestaan äityy aina tappeluksi, pelaa heidän kanssaan. Miettimällä asioita jo ennen riidan puhkeamista vanhempi voi usein estää pahimmat tilanteet ja auttaa lapsia pysymään paremmin sovussa.

  • Jos sisarukset tappelevat koko ajan, älä jätä heitä yksin. Ole läsnä, jotta voit mennä väliin ajoissa – jo ennen kuin konflikti kiihtyy tappeluksi tai raivokohtaukseksi.

Sisarusten riitoihin puuttuminen

Vaikka vanhempi kuinka yrittäisi ehkäistä tappeluita, sisarukset todennäköisesti riitaantuvat silloin tällöin. Jos he suuttuvat toisilleen kunnolla, heidän itsehillintänsä voi pettää, ja tällöin vanhemman on tärkeää olla lähellä auttamassa. Yksikään lapsi ei saa joutua kotonaan toistuvasti väkivallan kohteeksi. On vanhempien vastuulla varmistaa, että tappelevat sisarukset saavat apua, jotta he eivät satuttaisi toisiaan.

Tässä muutama vinkki riidan ratkaisemiseen, kun tilanne on päällä:

  • Älä asetu kummankaan lapsen puolelle vaan tuo molempien näkökannat esiin.

  • Keskity ennen kaikkea tilanteen rauhoittamiseen ja pysymään itse tyynenä, sillä kiihtymys tarttuu helposti. Vahvista lasten tunteet oikeiksi, jotta he tietävät sinun ymmärtävän, että tilanne tuntuu heistä vaikealta.

  • Erota sisarukset vähäksi aikaa toisistaan pahimman tunnekuohun ajaksi, jotta he saavat tilaisuuden rauhoittua.

  • Ehdota ratkaisuja ongelmaan ja kysy lasten omaa mielipidettä.

  • Pysyttele lähistöllä, kun tilanne on rauhoittunut. Näin ehdit nopeasti ottamaan ohjat, jos se kärjistyy uudelleen.

Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi

Jaa artikkeli