Helpotusta uhmaikäisen kanssa olemiseen ja elämiseen

Meillä uhmaikä on mennyt melko helposti, kun ollaan alusta asti annettu lasten tehdä päätöksiä itsekin. Eli "Otatko tomaattia vai kurkkua? (Ei: "Syö tomaattia") tai "Haluatko punaisen vai sinisen paidan?" (Ei: "Nyt laitetaan tämä paita"). Lapsen voi antaa tehdä "oman" päätöksen niissä asioissa, millä ei ole mitään käytännön merkitystä. Lapsi saa kokea olevansa tärkeä ja kokee, että myös hänen mielipiteellään on väliä. Eipä tarvitse kaikista asioista uhmistella :) Olen jostain kuullut, että 2-vuotiaan voi antaa päättää kahden asian välillä, kolmevuotiaan kolmen asian välillä jne. Tätä meilläkin on noudatettu, ja hyvin menee.

7.2.2013
Lissu8
Lissu8
2 years, 4-month-old toddler

meillä on ihan mahotonta tuon esikoisen kanssa esim pukiessa suurta huutoa tulee jo kun ehotan et vaihetaan vaatteet,,, siinä vaiheessa ko alan ehotella että mitä voisi pukea ottaako tämän vai ton niin huuto on korvia huimaava ja jätkä selkäkaarella lattialla.. sama koskee muita tilanteita

7.2.2013
imppuliina
imppuliina

P&M ja Misukka... En tarkoittanut esimerkkejäni kirjaimellisesti. Vaatteet vain olivat helppo esimerkki, joka koskee jokaisen arkipäivää. Ja tällä esimerkillä tarkoitin, että joku lapsi saattaa kiukutella (uhmistella), ettei pue ollenkaan päällensä. Silloin voi sanoa, että hei haluatkos itse valita, olisiko tämä sininen vai punainen kivempi. Uhma väistyy, ja lapsi valitsee tyytyväisenä "itse", minkä paidan laittaa päällensä (siis ihannetapauksessa). Ei tämä neuvo tietenkään aina toimi, mutta itse olen käytännössä todennut, että hyvin usein kuitenkin toimii.

7.2.2013
Lissu8
Lissu8

Minusta tämä ohje on ihan yleisesti jaossa esim. neuvoloissa. Ja hyvin yleisesti käytetty. lapsi kokee olevansa tärkeä kun saa päättää itseään koskevissa asioissa. Täytyy vaan katsoa että vanhempi on se joka päättää kun kyse on oikeasti tärkeissä asioissa.

Jos äidille on maailman loppu kun lapsi haluaa laittaa harmaat housut, punaiset sukat ja vihreän paidan niin jotain on vialla. Ei esim. vaatteiden tarvitse aina olla vimpan päälle ja sävysävyyn. Etenkään kotioloissa. Helpommalla pääsee kun antaa pienissä asioissa lapselle valtaa päättää. Toisin sanoen, antaa valita vaihtoehdoista. Pääkäsky on edelleen "vaatteet päälle"

7.2.2013
misukka
misukka

Minkä ikäinen lapsi/lapset sulla on?

Meillä ei ole lapset juuri kiinnittäneet huomiota, minkävärisessä puserossa kulkevat. Toki saatan pienemmältä kysyä joskus ottaako päälleen jonkin tietyn paidan.

Koululainen valitsee itse, mitä pukee.

7.2.2013
PekkajaMatti
PekkajaMatti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...