"On kuiva, liian kuiva!"

Heippa kaikille! Meillä on tällä hetkellä sellainen tilanne, että juuri kolme vuotta täyttänyt tyttö ei suostu pukemaan ylleen juuri mitään. Monesta paidasta, housuista tms. valittaa "Tää on liian kuiva!" Ulos emme pääse ollenkaan, koska esim. villapuku on mahdoton. Mikä voisi auttaa? Mille materiaaleille hän mahdollisesti on allerginen?

10.1.2013
odottaja
odottaja

Tipihiille: soitin hätänumeroon, koska olin niin hädissäni siitä, että joudun olemaan yksin kotona itseään satuttavan lapsen kanssa. Halusin, että saamme apua jostakin. Pekka ja Matti: kiitos vinkistä ihon rasvaamiseen. Meidän on siinä oltava topakampia! Varsinkin, kun isompienkin tyttöjen ihoa rasvataan silloin tällöin. Heidänkin on tähän suostuttava.

16.1.2013
odottaja
odottaja

Sellaisen vinkin vielä annan, jos lapsen iho on kuiva, niin se rasvataan esim. perusvoiteella.

Rasvaamisen päättää aikuinen, ei lapsi.

Siitä voi tehdä mukavan iltarutiinin esim. suihkun tai saunomisen jälkeen. 3-vuotias voi jo itse osallistua rasvaamiseen.

Meillä nuorempi lapsi oli noin 2, kun rasvasimme häntä. Hän osallistui myös rasvaukseen.

Samalla voi opetella lapsen kanssa mm. kehon osia ja suuntia (oikea,vasen).

16.1.2013
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Neuvolan perhetyöntekijä kävi meillä toissapäivänä. Hän oli sitä mieltä, että kyseessä on tyypillinen 3-vuotiaan kiukku. Tyttö vastustelee pukemista isälleen ja minulleen, vieraammalle ei juurikaan. Esim. kerhosta viime perjantaina pois lähtiessä hän oli pukenut kaikki vaatteet itse päälleen. Myös raivokohtaukset ovat pienentyneet siten, että hän ei enää hakkaa päätään. Vielä viime viikolla hän satutti itseään kovasti, ja soitinkin hätänumeroon. Kun onnistuin suojelemaan tytön päätä, hän  alkoi voimakkaasti hakata jalkaansa lattiaan.

Tietenkin hätänumeroon soitto johtaa toimenpiteisiin, mutta minusta kyseessä oli lastensuojeluasia: lasta pitää suojella myös hänen omalta raivoltaan. Meille ei siis tullut apua, mutta sosiaalipäivystyksestä soitettiin. Ihan asiallista, että saamme apua.

16.1.2013
odottaja
odottaja

Pekka ja Matti: meillä oli neuvolan kolmevuotistarkastus juuri maanantaina. Siellä pistivät enemmänkin uhman piikkiin. Ainakaan mitään tutkimuksia (lastenpsykiatriassa) ei vielä aloiteta.

11.1.2013
odottaja
odottaja

Kiitos kaikille vastanneille. Mikiliinille: kyllä, minulla on Aspergerin oireyhtymä. Siinä kylläkin yliherkkyys koville äänille, ei kosketusyliherkkyyttä.

Tänään pitkästä aikaa tyttö antoi rasvata ihonsa. Laittoi itsekin vähän hajusteetonta rasvaa. Sitten pitkähihainen paita menikin paremmin päälle. Iho voi siis olla ollut liian kuiva.

Toisaalta uhmankin piikkiin pistän vähän, koska hänellä on tälläkin viikolla ollut kolme vierasta hoitajaa täällä meillä kotona. Kellekään heistä (MLL:n  tuttu hoitaja ja kaksi naapuria) tyttö ei ole pistänyt pukemisessa pahemmin vastaan.

11.1.2013
odottaja
odottaja

Joko tytöllä on ollut 3-v neuvolatarkastus? Jos on ollut, kannattaa neuvolan kautta alkaa selvittää mahdollista aistiyliherkkyyttä.

11.1.2013
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Kosketusaistiyliherkältä lapselta tosissaan kuulostaa, jos ei voi tavan jästipäisyyden/uhman piikkiin laittaa. Meillä esikko on aistiyliherkkä jokaisella sektorilla, joten jotakin kokemusta on.

Anna lapsesi mahdollisuuksien mukaan valita paras materiaali itselleen, erityisesti ihoa vasten oleva materiaali. Hanskat ja pipot/hatut kanssa kaupassa siten että saa itse valita vähiten pahalta tuntuvat. Kaikki saumat,napit, nepparit, kiristykset ja muutkin aina tarkoin miettien ja pientä kuunnellen. Koita asettua lapsen asemaan ja miettiä vaikka miltä tuntuisi itse olla sukkahousuissa, kun ahdistaisi kokoajan ja energiaa menee hirveesti siihen tuntemukseen koko ajan.

Mikäli kyse on aistiyliherkkyydestä mitään yleistä ohjetta ei mistään matskuista voi antaa, jokainen lapsi kokee erilailla vaatemateriaalit jne. mikä sopii toiselle, ei sovi ehkä toiselle.

10.1.2013
tyttö
tyttö

Aistiyliherkkyys mullakin tuli ekana mieleen.. Itse olen lastentarhanopettaja ja minulla on ollut useampikin hoitolapsi, jolla on ollut vastaavaa aistiyliherkkyyttä. Erään pojan kohdalla vaatteiden pukeminen oli erittäin haastavaa, sillä häntä häiritsivät suunnattomasti vaatteiden saumat. Ne tuntuivat hänen ihoaan vasten kurjilta ja hän sanoi niiden sattuvan (eli hankaavan). Hänen kohdallaan tilanne oli lopulta se, että vanhemmat olivat saaneet asiaa tutkineilta lääkäreiltä ym. ohjeeksi pukea pojalle vaatteet nurinpäin, saumat ulkopuolelle. Siitä eteenpäin lapsi ei enää valittanut vaatteiden "sattuvan". :)

Eli näinkin vahvaa aistiyliherkkyyttä voi olla.

10.1.2013
mamskis
mamskis
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...