Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raskaus

Raskausviikkoja 12+1 ja tänään todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. En juuri tiedä asiasta mitään ja neuvolalääkäri kirjoitti ohimennen reseptin;puolikas tabletti neljän viikon ajan ja sitten uusiin testeihin. Aina olen ollut perusterve joten tämä tuli suurena yllärinä. Itkenyt koko aamupäivän vaikka eihän tämä nyt oikeesti mikään kovin ihmeellinen juttu ole. Vai? Pistetään tämä herkkyys raskauden piikkiin. ;) Ihan normaalia elämää eikä mitään tarvitse seurailla tai rajoittaa? Onko näin?   Mutta miten tämä vaikuttaa tulevaan lapseen? Lääkrihän heitti pöydälle saman tien keskenmenoriskin? Olin aika närkästynyt kun viitsikin ottaa puheeksi!

26.11.2012
uppis
uppis
3 years, 3-month-old toddler

en usko että mulla liikaa lääkettä kun on aika pienet määrät. Paitsi tietty jos kilppari oiskin taas ite alkanu sitä hormoonia tekeen :) tai jotain.

Noi oireet vaan on jotenkin oudot kun oon just esim palellu paljon,mut nyt pukkaa kuumuus kohtauksia jne. Ja noi tykytykset yms. Noh,mut täytyy koittaa kokeisiin päästä :)

9.12.2012
Äitiorava
Äitiorava

Niin ja sit kun neuvolassa sanovat että tarkistellaan arvot 2-3 kk välein,vaikka sanoin näistä oloista. Ois kiva vaan nähdä tosiaan mihin suuntaan ne arvot on humpsahtanu kun kans aattelin et ei ne nyt mallillaan oo.. Voikohan se vajaatoiminta jotenkin muuttua liikatoiminnaks tai jtn..

9.12.2012
Äitiorava
Äitiorava

Okke,kiitos vastauksesta :) Luulen vaan että mulla on ne arvot nyt tän raskauden vuoks heittäny häränpyllyä kun kaikki oireet taas pahentunu ja siis niin kehno olo.. Mut lisänä on tullu sellanen et rinnasta pistää ja levossa varsinkin niin sydän hakkaa ihan hulluna. Koko yläkroppa jumpsuttaa niinku sydämen tahtiin.. Ja sit samalla tulee semmosia pistoja tai sit välillä pistää muuten vaankin. Tuntuu pelottavalta oireelta ja mietin vaan voiskohan noi liittyä kilppariin jotenkin..

9.12.2012
Äitiorava
Äitiorava

mulla ihan otti rinnasta pahimmallaan. En tiedä sit voiko olla kilpirauhasen vajaatoiminnan oire, mutta mulla ainakaan ei sen jälkeen, kun lääkitys on kohdilleen saatu, niin ole ollu mtn rintatuntemuksia. Toki multa otettiin myös ekg silloin mut sieltä ei mtn syytä löytyny. että itse luulen sen liittyvän tuohon kilpparijuttuun. tosi pelottavaa ku ei tienny mikä vaivaa...

9.12.2012
Mirkku85
Mirkku85

Mirkku85 jos sattuisit viä huomaan tämän niin millasia sulla noi rintatuntemukset mitä mainitset niin sit oli?

9.12.2012
Äitiorava
Äitiorava

Hei. Täällä kanssa yks jolla on todettu kilpirauhausen vajaatoiminta, muistaakseni 3/2010 eli toisen tytön jälkeen. Odotan nyt kolmatta lasta rv 32+5 ja säännöllisesti pitää käydä tarkistuttamassa nuo arvot, yleensä joudutaan nostamaan annosta raskauden aikana mutta itselläni on pysyneet arvot hyvinä ja annos ennallaan. Ensi viikolla menen taas verikokeisiin. Mulle on aina sanottu että saa syödä aamulla mutta lääkettä ei saa ottaa. Tuntuu olevan hyvin erilaisia käytäntöjä asian suhteen. Mutta itse olen toiminut kuten täällä on sanottu.

Muistan sen ajan kuin eilisen kun en tiennyt mikä mua vaivaa, mulla oli kauheen pahat oireet väsymyksestä aina selkäkipuun/rintatuntemuksiin ja tuolla tk:ssa vaan sanottiin että särkylääkettä ottaa kuurina!?! Mitään apua siitä en saanu ja menin sitten yksityiselle jossa alettiin tutkia asiaa ja otettiin verikokeita ym. ja sieltä sitten selkis että oli kilpirauhasarvot ihan päin honkia. Kävin vielä uudestaan verikokeissa ennenkuin sitten aloitettiin lääkitys. itselleni oli helpotus että selkis mikä vaivaa ja että sitä pystyy hoitamaan ja elämään normaalisti. Kauheesti vaan en tiennyt tuosta sairaudesta ja niimpä sitten netistä vaan luin vaikka aika yleistä se kuulemma on ja suvussakin kulkee kun kyselin. 

Tsemppiä sullekin!

7.12.2012
Mirkku85
Mirkku85

Itse sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa ja ei ole vaikuttanut raskauteen millään lailla ja raskaus jo viikolla 39. Annostusta vain hieman jouduttiin nostamaan raskauden ajaksi ja arvoja seurataan tiheämmin ja tarkemmin raskausaikana. Thyroxiinien kanssa voit ihan hyvin syödä jatkossa normaaliin tapaan kuin aikaisemminkin, tosin aamulääkkeen tulee antaa aina vaikuttaa ennen syömistä. Labrapäivinä ei saa ottaa aamulääkettä tai syödä aamulla, vaan kyseiset toimenpiteet tulee hoitaa vasta testien jälkeen. Lisäksi labrat on hoidettava aamulla aina ennen klo 10.

Yritä vain elää normaaliin tapaasi äläkä stressaa kilpirauhasesta tai raskaudesta. Onnea odotukseen.

28.11.2012
viitaneninka
viitaneninka

Tässä just vastaanotolla istun ja mulle varattu aika labraan 9.40

Ilman aikaakin olis päässyt mutta mä tykkään käydä näin ajan kanssa niin ei tarvitse jonotella pitkään. :) En nyt sitten syönyt vaikka nälkä ja pahoinvointi oli kova.

27.11.2012
uppis
uppis
3 years, 3-month-old toddler

Saako ennen verikokeita sitten syödä tai juoda?

27.11.2012
uppis
uppis
3 years, 3-month-old toddler

ihan tunnustelemalla,ultralla ja sitten otettiin vielä ohutneulanäyte kilpirauhasesta

26.11.2012
tiinu
tiinu

tiinu miten struuma todetaan? Samoilla verikokeillako?

26.11.2012
uppis
uppis
3 years, 3-month-old toddler

tiinu miten struuma todetaan? Samoilla verikokeillako?

26.11.2012
uppis
uppis
3 years, 3-month-old toddler

mulla on vajaatoiminta ja struuma

26.11.2012
tiinu
tiinu

verikokeisiin heti aamusta ennen kymmentä ja lääke vasta kokeiden jälkeen

26.11.2012
tiinu
tiinu

Thyroxiinia ei saa ottaa ennen verikokeita! Vasta sen jälkeen kun oot siä käyny :)  Ja sehän otetaan aina aamulla ennen syömistä. Jotkuthan joutuu illallakin viä ottaan. Et mä en ainakaan oo syöny mitään ennen kokeita kun toi lääke pitää ennen sitä syömistä ottaa.

26.11.2012
Äitiorava
Äitiorava

Mulle lääkäri sillon sanoi että saattaa vielä parantua mutta erittäin todennäköisesti tulee jossain vaiheessa uudestaan. Siis mulla ainakin pahin on ollut oireista toi pyörrytys ja sen takia lääköriin alunperin menin. Tajuton väsymys oli myös ja paleli paljon,siis saunassakin saatoin/saatan olla ihan jäässä :) Mitähän muuta mullon ollu..

Mäkin pelästyin sitä kun jostain luin että raskautuminen voi olla tosi tosi vaikeeta,mutta kyllä meilläkin tää nykyinenkin kävi onneks ihan yhtä helposti kun edellisetkin,itseasiassa viä helpomminkin :)

26.11.2012
Äitiorava
Äitiorava

Ja tosiaan.. Huomenna meen taas kokeisiin eli voinko ottaa lääkkeen ennen sitä vai vasta sen jälkeen? Pitääkö olla syömättä ja juomatta? En tajunnut mitään kysyä neuvolalääkäriltä kun menin lukkoon. Entä ollaanko teiltä tutkittu /epäilty struumaa?

26.11.2012
uppis
uppis
3 years, 3-month-old toddler

Mitä oireita tähän kilpparin vajaatoimintaan kuuluu? Mulla kun ei ole ollut muuta kuin väsymystä mutta mä laittaisin sen alkuraskauden piikkiin. Koska nyt en enää ole ollut väsynyt viikkoon-pariin... Mitä muita oireita sitten? Ei ole ollut huimaamista eikä painon nousuakaan. Itseasiassa sai hyvin pudotettua painoa ennen uudelleen raskautumista. Eikä raskautuminenkaan ollut vaikeaa. Ekaa yritettiin 2v ja tämä toinen ilmoitti tulostaan esikoisen ollessa 9,5kk :)

 

Voiko tämä parantua vai onko tosiaan elinikäinen?

26.11.2012
uppis
uppis
3 years, 3-month-old toddler

Tuommosena ärhäkkänä versiona se on varmasti vieläkin kurjempi sairaus :( Mulla kun se on ollu semmonen lievä vajaatoiminta ja nopeesti noi arvot sai kohdilleen. Tosin kyllä mullakin oireita on edelleen,mutta niinku sanoin ehkä kuitenkin vähemmän, että en sit tiedä mistä se johtuu.

26.11.2012
Äitiorava
Äitiorava

Mulla todettiin kilpparin vajaatoiminta tossa joitakin kuukausia sitten. Itsekin reagoin siihen aika voimakkaasti kun aina tosiaan ollut perusterve ja yhtäkkiä onkin sairaus joka mahdollisesti on loppuelämän.. Moneen asiaanhan tuo kilppari vaikuttaa,se oli mulle kyllä yllätys,että tärkee pieni osanen se on.. Onks sulla oireillu kuinkaan? Mulla oli kuopuksen syntymästä asti kaikkia oireita,joita vieläkin osin,mutta onneks näyttäis olevan vähenemään päin. Mulla mm.jatkuva huimaus ollut joka tosi ärsyttävää!! Että saattoi raskaus tai synnytys tuon mulla aihettaa,tiedä häntä.

Nyt oon itekin taas raskaana,vkot jotain 7,kävin just viime viikolla lääkärissä arvot tarkastamassa ja ne oli hyvät eli samalla thyroxiini annoksella jatketaan. Olin jotenkin ymmärtäny että raskaana ollessa tota annosta suoraan nostettaisiin mutta ei näköjään. Koitin itekin tolta lääkäriltä kysyä että onko tää nyt jotenkin riskaabelia odotusta kun tuo sairaus on eikä hän sanonu muutakun että kyllä se vauva omansa ottaa,että enemmän voi vaan sinuun vaikuttaa että väsymystä yms. Kuukkelia ei ihan hirveesti kannata tutkia tän sairauden ja raskauden osalta jos ei halua ylimäärästä huolta itelleen..

Mut siis ihan normaalia elämää,toi pilleri on vaan sitä hormoonia mitä kilpirauhanen tuottaa itsekin,me otetaan sitä vaan tablettina :) Ne verikokeet otetaan aluks useemmin että löytyy se oikea annostus tota thyroxiinia. Mulla se löyty parissa kuukaudessa. Tosin raskaana ollessahan sitä seurataan tarkemmin kun normisti.

26.11.2012
Äitiorava
Äitiorava

Seinälle

26.11.2012
uppis
uppis
3 years, 3-month-old toddler
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...