Lapsella isän vai äidin sukunimi?

Meidän lapsella minun sukunimeni.. Nyt jälkeenpäin olen saanut ymmärtää, että siinä taas MINULTA yksi suuri moka miehen sukulaisten mielestä. Vaikka miehen kanssa yhdessä päätettiin..  Onko muita joiden lapsilla onkin äidin sukunimi, eikä "perinteisesti" isän sukunimi? Vai olenko mä nyt sitten oikeasti rikkonut jotain niin suurta perinnettä?

20.11.2012
Anni92
Anni92

Esikoisella oli hetken mun sukunimi,joka sitten nimen saannin yhteydessä vaihtui isän sukunimeen.Me kun menimme naimisiin samalla kertaa,kun lapselle laitettiin nimi.

21.11.2012
vaahtokarkki06
vaahtokarkki06

No enpä ole ainakaan ainut, jonka lapsella on oma sukunimi, eikä isän. Vaikka yleisempää se on antaa isän sukunimi. Ja kuten aikaisemmin kirjoitin, niin mehän ollaan pohdittu, että kun mennään naimisiin, näillä näkymin tulevana kesänä, niin mies saattaa vaihtaa sukunimensä. Sitten koko perheellä olisi sama sukunimi :) Voi olla että siitäkin tulisi juttua miehen suvulta. Taas varmaan minua syytettäisiin. Vaikka mieheni on kyllä aikuinen mies ja tekee itse omat päätöksensä sekä päättää nimestään. Meille ei tulisi niitä sukunimi yhdistelmiäkään.. Näin ollaan vähän mietiskelty. Saa nähdä mihin päädytään. Miehen sukulaiset yrittävät varmaan asiasta kuullessaan kaikin keinoin kääntää hänen mielensä.. Mutta niin, tässäkin aika näyttää :)

21.11.2012
Anni92
Anni92

Jos lapsilla on sama isä ei sitä sukunimee voi antaa sillee, et ekalle isän, toiselle äidin jne. vaan kaikille lapsille tulee sama ku ekalla

21.11.2012
huopis
huopis

esikoisella on mun sukunimi. mies haluis tälle toiselle omansa, mut oon snaonu et vaan sillä eholla et mennään naimisiin enneku se syntyy ja mä otan kaksoissukunimen :D

21.11.2012
odevenks
odevenks

Jos ottaisin mieheni sukunimen, kun me mennään naimisiin.. niin nimeni kuulostaisi ihan Tonttu Toljanterilta! :D Nimeni yhdistettynä hänen sukunimeensä kuulostaisi siis aivan kamalta.. Minun sukunimeni on taas hieman erikoisempi ja minusta se kuulostaa kauniimmaltakin. Lapsenkin nimen kanssa se sopi paremmin. Ehkä kuitenkin suurin syy siihen, miksi lapsellamme on minun sukunimeni, johtuu aivan tuosta suvusta ja siitä millainen se on.. Minua ei kai ikinä ole loukattu niin pahasti, kuin he. He eivät minua loukanneet niillä yleisillä haukkumasanoilla, kuten läski, tyhmä yms. He menivät paljon pidemmälle, mm. keksivät minulle jopa muutaman diagnoosin ja puhuivat minulle, kuin minun päässäni olisi jotain vikaa. Kaiken sen jälkeen.. Ei todellakaan ollut mitään halua antaa lapselleni heidän sukunimeään tai ottaa itse heidän sukunimeään naimisiin mennessä.. 

Myönnän, että itsekin aikoinaan mietin, että "miehen sukua jatketaan".. mutta tämän suvun tavatessa ei tulisi mieleenikään. Vaikea heidän sanoistaan on olla välittämättä, koska tiedän että tässä asiassa ainakin ovat osittain oikeassa.. On se yleisempää, ehkä järkevämmän kuulostakin että lapsella on isän sukunimi. Mutta heidän puheensa olivat tosin sellaisia, että se on ihan kuin laki, että lapselle kuuluu isän sukunimi. Kuitenkaan en minä yksin lapsen nimeä päättänyt.. mutta eihän heistä kukaan tajua/usko.

21.11.2012
Anni92
Anni92

Meillä on yksi tuttu pariskunta joista naisella se harvinaisempi sukunimi. Suomessa kahden käden sormilla voi laskea sen nimiset ihmiset. Nainen piti oman sukunimensä kun avioon menivät. Miehen sukunimi yleisyydeltään luokkaa Virtanen. Heillä oli puhetta et lapsista tulee kuitenki Virtasia. Vaan niinpä vaan esikoisen tultua maailmaan isä halusi että lapsi kastetaan äidin nimelle. Sai harvinainen ja suojattu suku yhden sukupolven verran ainakin jatkoa.

21.11.2012
misukka
misukka

Hih, mun ystävä oli menossa naimisiin (ei ole enää.. :/) ja se oli vaatinut ukon ottamaan oman sukunimensä. Toki tää tytyn sukunimi on piiiiiiiitkän matkan takaa oikeen viimesen päälle pohojalaanen nimi niin eipä se sitä halunnut pois muuttaa.

Mulle ei oo ongelma eikä mikään vaihtaa nimeäni. Joskus ukko vitsaili että ota sit molempien nimet, tuloksena olis siis tälläinen (nimet muutettu) Marja-Liisa Sirpaleena Tapanila-Mattila. Viivaa viivan perään, ei kiitos. :D

20.11.2012
RJ89
RJ89

no yleisempää se on että lapsella on isänsä sukunimi. Meijänkii tenavilla se on, en tiiä miksi, mutta ei myö sitä sen enempää mietitty vaan tehtiin vaan niin. Toisaalta miun sukunimen saa olla aina tavaamassa, että lapsia tässä oikeestaan säästetään :D Omaa sukunimeä en missään nimessä vaihtas, tykkään sitä ja se on osa miun identiteettiä :)

20.11.2012
riu
riu

Hmm.. Ehkä en siis jotain suurta perinnettä rikkonut :) 

Meillä kun ollaan nyt suunniteltu naimisiinmenoa, niin ollaan mietitty, jos vaikka mies vaihtaisi sukunimensä.. Kyllä saa taas hänen sukunsa järkyttyä ;) Mutta meistä(kin) olisi vaan kiva, kun koko perheellä olisi sama sukunimi.

20.11.2012
Anni92
Anni92

Mun isosiskon tenavilla (tai niin, eihän sillä toisella raukkarievulla vielä ole koko nimeä) on molemmilla äidin sukunimi. Mun mielestä se on vallan ookoo.

Mut hauskaa tässä on se että kun selvis että meidän apinalle tulee isänsä sukunimi, niin mun sisko ja sen ukko meinas molemmat tippua tuolilta että whoooott? Miksi? :D Hirvee tivaaminen että meinaatteko te naimisiinkin mennä jne.. :D Mutta siis niin, joillekkin äidin sukunimi on normaalinpi kuin isän sukunimi, itse henk. koht. halusin isän sukunimen (ja isä olis kyllä repiny peliverkkarinsa jos oliskin mun nimi) koska vielä joku päivä meillä on kaikilla sama sukunimi. :)

20.11.2012
RJ89
RJ89

Enemmän kyllä tuntuu menevän, että lapsella on isän sukunimi.. Kun mietin tuttujakin.

20.11.2012
Anni92
Anni92

Joskus ajattelin, että jos jonain päivänä naimisiin menen, niin vaihdan sukunimeni miehen sukunimeen.. Nyt kun on mies, jota rakastan, niin eiköhän hänen sukunsa ole niin törkeä minua kohtaan, että ei ole mitään halua "kantaa" heidän sukunimeään. Aina kun jossain vikaa on, niin tuntuu, että se on aina minussa.. Enpä sitten oikein halunnut oman rakkaan lapsenikaan heidän nimeään "kantavan". Mies ymmärtää minua ja oli samaa mieltä.. mutta muutaman kerran kun hän on maininnut sukulaistensa sanomia asioita, niin tuntuu että hän ei olisikaan samaa mieltä. Että häntä hävettäisi asia, etenkin kun sukulaiset sanovat, että lapselle kuuluu isän sukunimi.. Alkaa taas tuntumaan, että olenko minä tehnyt jotain väärin..

20.11.2012
Anni92
Anni92

Olen naimisissa mieheni kanssa. Pidin oman sukunimeni ja poikamme sai mun sukunimen!

20.11.2012
ansuv
ansuv

Mun kummipoika ja -tyttö on äitinsä nimellä, vaikka molemmilla on englantilaiset etunimet ja sukunimi on ihan perinteinen suomalainen nimi.

Samaten yks ihan suomalainen naimisissa oleva kaveripariskunta on niin et lapset on kaikki äidin sukunimellä ja mies on ainoa jolla on eri sukunimi.

Meillä tytöl on miehen sukunimi, ku se oli miehelle tärkeämpi juttu ku mulle.

20.11.2012
Mummy83
Mummy83

Meillä on isän sukunimi. Tarkotus ois jossain vaiheessa mennä naimisiin, ni ei tarvii sit ruveta muuttaa lasten nimiä. Ja vaikka ei mentäskää naimisiin, ni aion joka tapauksessa päästä omasta nimestäni eroon..

20.11.2012
huopis
huopis
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...