Meidän unikuulumisia!

Lyhyt kertaus. Muistutus heti alkuun, oon viikot yksin kotona eli mä olin päävastuussa öistä ja päivistä. Alle 3kk ikäsenä ukko nukkui kuin unelma, piti herättää syömään yöllä. 3kk neuvolassa kun annettiin ekat pistettävät rokotteet, muuttui hommat. Kahden viikon yöheräilyjen jälkeen totesin ettei tämä voi johtua enää rokotteista ja neuvolatäti sanoi että on vähän jäänyt levy päälle. 6kk iässä kun käytiin maitoallergiajutuissa sairaalassa, hoitsu meinas tippua penkiltä kun sanoin että meillä herätään 10-15 kertaa yössä (10h unien aikana), parhaimmillaan selviää vartissa, pahimmillaan menee 2h. Ensimmäinen ehdotus osastounikoulusta. Otin yhteyden omaan neuvolaan, saatiin kunnan unikouluttaja käymään kotona ja oltiin tiiviisti yhteydessä pari kuukautta, ei osannut neuvoa meitä mitenkään koska tehtiin kaikki niinkuin kuuluu, uneen päin. Toinen ehdotus osastounikoulusta. 8kk lääkärineuvolassa lääkäri oli sanaton, heräämisiä nyt 15-20 yössä, kolmas ehdotus osastounikoulusta. Olin edelleen sitä mieltä että kyllä se on vanhemmissa vika jos ei saa omaa lastaan nukkumaan! Tähän mennessä hommat oli sillä mallilla ettei päivälläkään nukuttu kuin max. 30min pätkissä ja niitäkin max. kahdet. N. 9,5kk iässä soitin itku kurkussa neuvolaan, että nyt kiitos osastounikouluun, heräämisiä 15-20 yössä (edelleen vain 10h yöunet). Kiireellinen lähete, viikossa päästiin sisään. Neljä yötä osastounikoulujaksolla, viimeisen olin itse myös sairaalassa. Viimeisenä yönä ukko heräsi muistaakseni 4-5 kertaa. Oltiin vuorokausi kotona kunnes soitin sairaalaan että koska voidaan tulla takaisin. Ukko meni kahdeksi yöksi takaisin, syynä äidin väsyminen. Tästä on nyt aikaa 4kk. Alkuun ukko heräili max. 3 kertaa yössä ja nukkui 12h yöunet. Päivällä nukkui joko kahdet 1-1,5h unet tai yhdet pidemmät muutaman tunnin tirsat. Kun muutettiin n. pari kk kotiutumisen jälkeen, heräsi kolme yötä kolme kertaa, sen jälkeen max. kerran. Nyt on nukkunut viikon heräämättä KERTAAKAAN (vaikka on tulossa kaikki neljä kulmuria yhtäaikaa)! 8) Toivoa siis on arvon mammat! 8)

4.10.2012
RJ89
RJ89

Nosto Gagalle.

11.10.2012
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Niin noh, kaikki viisaathan aina väittää että kaikki lapset on erilaisia. Et eihän se oo kiveen kirjotettu etteikö 6kk ikänen tarttisi maitoa yöllä. Voihan se tarvita, ihan hyvin. :) Meillä toi yöpullosta vierottaminen kävi vähä niinkun vahingossa kun alettiin syömään ns. normaalin ateriarytmin mukaan. Yömaito olis menny jonnekkin 5-6 välille, niin kerran kokeilin vaan nukuttaa uudestaan ja kas, sehän sammu ku sauna lyhty pienen taistelun jälkeen. :) Sen jälkeen ei oo maitoa yöllä tarvinnut. :) Ja meni sen 260ml mitä MAMin koliikkipullo mitan mukaan vetää. Voittehan te aina välillä kokeilla vierottaa siitä yöpullosta, mut sit kans oikeesti yrittää eikä luovuttaa heti ekaan kitinään. Lapsiin kun on asennettu sellanen ihmeellisyys kun kaikkea uutta vastaan taistelu ja jos vaan vanhemmilta löytyy selkärankaa (ja pääkoppaa) sen huudon kuunteluun parin päivän (tässä tapauksessa yön) ajan, niin kyl se siitä. :) Meillä kans ei muka yöllä yhteen väliin saanu tuttia suuhun, voi että se oli raivostuttavaa! :E Hei, onko teillä muuten päivälläkin tutti käytössä? Me jätettiin sillon ihan ens alkuun tutti pois päivältä, että se tutti liittyy vain ja ainoastaan siihen uneen. Saa siis päiväunille ja yöunille mentäessä, ja poikkeustapauksissa kuten sillon kun tippu hoitopöydältä niin tottakai sai tutin.

On aika kummallinen neuvola kyllä jos noin herkästi vetää hernemaissipaprikat nenuun.. :D Mun mielestä tietoa pitääkin hakea monesta eri paikasta eikä sokeasti luottaa siihen yhteen lähteeseen. :) Ja tottakai mä jaksan jakaa kokemukseni, tiedän ettei yöllä heräily ja sen jälkeinen päivä oo mistään kotosin. :)

6.10.2012
RJ89
RJ89

sinttu, meillä oli ihan sama tilanne sillon kun heräiltiin. Toki siirrettiin omaan huoneeseen 5kk iässä että jos nukkuis paremmin, nukkuhan se, kaks yötä. :D Siitä se sitte taas muisti homman jujun. :D Mutta siis kun oli ravannu tarpeeks monta kertaa yössä toisessa huoneessa niin sit vaan haki ipanan viereen. Ihan samalla lailla siinä heräiltiin, mut eipä tarvinnu nousta. Ja mä ymmärrän kyllä miks se pullo on sielä. Meillä ei oo ikinä ollu oma-aloitteista yöpulloa, eikä tyyppi oo juonu yömaitoa 5kk iän jälkeen. Siihenkin asti sen 2-3 kertaa yössä pullollisen. Mutta niin.. Sitä kannattais miettiä et jos jättääs sen sieltä pois. Mut suosittelen kysymään vähä viisaammilta siihen neuvoa, eli neuvolasta. :) Siihen en osaa juuri juuta en jaata sanoa. :o

5.10.2012
RJ89
RJ89

majezki, kunnan unikouluttaja (joita on Seinäjoen kokosessa paikassa jopa kaksi, eli jono on suht pitkä) käy ensin kotona ja käydään läpi sitä yötä, ihan siitä asti kun aletaan iltapuuhiin. Käydään läpi se mitä ne iltapuuhat pitää sisällään, koska ne alkaa, missä järjestyksessä mitäkin tehdään ja tehdäänkö kaikki aina justiin samalla lailla ja samaan aikaan. Sit käydään se yö läpi, ne heräämiset, mitä sillon tapahtuu, kuka tekee mitäkin jne. Sit vielä aamu käydään läpi. Ja sit tää unikouluttaja ainakin täälä päin hyvin suoraan sanoo pitääkö jotain muuttaa, tehdä erilailla tai alottaa aikasemmin/myöhemmin. Meillä esim. alettiin iltapuuhiin osastounikouluun mentäessä jo klo 18, ja sielä sit siirrettiin klo 19 toi iltatouhut ja sit nukkumaan n. 20:00. Se on ainut muutos mitä meillä tehtiin. Soita neuvolaan ja kysäse tosta kunnan unikouluttajasta, se on ihan täysin maksuton "palvelu", kuuluu siis neuvolan piiriin. Ja varmasti haluavat nähdä mustaa valkosella, eli ei muutakun unipäikkyä pitämään.

sinttu, meillä on nyt vasta alettu opettelemaan yksin nukahtamista, elkää siis pitäkö kiirettä sen kanssa. Mä sanon jotta ensin se yö kuntoon ja sitten vasta nukahtaminen. Mutta toisaalta, lapsi vaatii ne "palvelut" yöllä herätessään, mitä saa illalla nukahtaessaan. Tää on tärkein asia minkä mä oon oppinu tän nukkumistaistelun kanssa, ja niin se menee. Mut vaikka meillä ollaan siinä vieressä oltu ja tassutettu kun ipana nukahtaa, niin käsi on aina pyritty ottamaan irti ennen kun on umpiunessa, ettei sitten sitä ala huutamaan yöllä. Nykyään sit vaan lähdetään pois, nouseehan toi apina ylös, mutta lösähtää mahalleen ja on umpiunessa alta aikayksikön. :) Onko teillä siis joku unipullo vauvalla sängyssä? Ja tutti? Sairaalassa painotettiin myös sitä että kaikki turha pois sieltä unesta. Kaikella turhalla tarkotetaan siis juurikin tuttia ja pulloa sun muita "oheistuotteita" mitkä "ei kuulu" nukkumiseen. Meiltä piti vierottaa tutti samalla sairaalassa, mutta yökkö oli kumonnut meidät vanhempina täysin ja 10min huudon jälkeen antanut tutin.. Annoin aika kovaa palautetta tästä kun mä olin kuitenin se joka vollotti hysteerisenä seinän toisella puolella kun hoitsu nukutti muksun ilman tuttia huutosirkuksen kanssa.. Mutta mutta, kaikesta ei saa kuulemma luopua kerralla, että jos on tutti ja pullo niin sit vaan jompi kumpi pois. Ite ottaisin kahdesta pahasta pullon pois. Ja vaikka joku unilelu/riepu tilalle, jos ei sellasta jo ole. :) Nukkuukos teillä ipana omassa huoneessa vai teidän kanssa? Omaan huoneeseen siirtohan saattaa myös joskus olla avain onneen. :)

5.10.2012
RJ89
RJ89

tosta kunnan unikouluttajasta, mitä se tekee? olis täälläki kiinnostusta kohta pikkuhiljaa tuommoseen ku vauva herättäny viimesen kolmen viikon aikana joka yö noin 20 kertaa.. viime yönä kertoja oli 28...

5.10.2012
majezki
majezki
2 years, 6-month-old toddler

mössykäs, mä kans ajattelin sillon että kun sais oikeesti herätä edes sen 3 kertaa yössä niin mä olisin taivaassa, et se olis niinkun normaalia. Osastolla ne ekassa heräämisessä anto huutaa 5min, sitten 10min, sitten 15min. Eli aina 5min lisää. Ne sano kun sinne mentiin että useimmat unikoululaiset "olis valmiita jo ekan yön jälkeen kotiin", eli tajuaa heti homman pointin; yöllä kuuluu nukkua. Mut ei meidän apina, heräs ekana yönä n. 10 kertaa.. Pidätkö kirjaa yöheräilyistä? Suosittelen, on sitten mustaa valkosella näyttää esim. neuvolassa. Mulla oli monelta kuukaudelta paperit sairaalaan vietäväksi, lääkäri vähä pyöritteli silmiään niitä tutkiessaan..

sinttu, toi osastounikouluhan "perustuu" siihen että yöllä ei äiti tai isä tulekkaan siihen hyssyttelemään, vaan joku täysin ventovieras. Lapsi tässä siis oppii pois siitä huomion haluamisesta vanhemmilta yöaikaan. Usein saattaa auttaa jo pelkkä yökyläreissu esim. mummulassa, meillä se ei ole auttanut, mutta ainahan voi yrittää. :) Eipä ne sielä siis oikeen tehny mitään, kunhan kävi laittamassa tutin ja käänsi kyljelleen kun heräili. Päivät pidettiin mahdollisimman normaaleina ja me oltiin melkein koko ajan sairaalassa ja mä laitoin tolla varsinaisella unikoulujaksolla joka ilta nukkumaan. Sit ne kaks lisäyötä oli vähä erijuttu kun apina jäi äidin väsymisen vuoksi sairaalaan, sain "porttikiellon". Sain käydä, mutta mun piti myös levätä. Sillon tajusin kuinka väsynyt mä olen.

Nykyäänhän me käydään pikkulapsipsykiatrisessa vain ja ainoastaan näiden yöheräilyjen takia. Tai ei niinkään heräilyjen takia, vaan sen takia että mä olen niin väsynyt ja mun vanhemmuus on tässä matkan varrella horjunut aika pahasti. Sieltä saa upeaa apua ja oli helpottavaa kuulla että on ihan normaalia olla hiukan väsynyt kun on käytännössä katsoen valvonut reilu 6kk.. Että kuka tahansa olisi siinä väsynyt. Alkuun oltiin myös lastensuojelun avohuollon asiakkaita, mutta se jäi lyhyeksi asiakkuudeksi kun musta tuntui siltä että pärjätään ilman heidän apuaan. :)

5.10.2012
RJ89
RJ89

Ihana kuulla että teillä vihdoin nukutaan :) Ja muuttokin itse asiassa helpotti asiaa eikä hankaloittanut.

5.10.2012
misukka
misukka
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...