Dysfasia nelivuotiaalla

mein pojalla oli tänään puheterapia. Terapeutti sanoi näkevänsä pojassa paljon dysfaattisia piirteitä. mm. puhe takeltelee, tavut väärissä paikoissa ja kaikki kirjaimet eivät tule oikein sekä sanoja puuttuu. myös siirtymistilanteet on pojalle tosi vaikeita ja hiukkasen kömpelökin on vielä (oppi vasta lähemmäs 2v. kävelemään). myös puheen ymmärtämisessä on ongelmia. onko kellään lähipiirissä ollut dysfasiaa? meillä diagnoosi ei ole tarkka vielä, mutta poika jatkaa puheterapiaa, aloittaa toimintaterapian ja rupeaa käymään psykologilla. tää oli mulle jotenkii ihan ku isku vasten kasvoja.. yrittäny netistä ettiä tietoja että miten nämä sitten kouluelämässä pärjäävät yms. mutta aika vähän faktaa löysin

15.8.2012
majezki
majezki
2 years, 3-month-old toddler

Mun miehellä on kans dysfasia.. Näkyy vain kirjoittamisessa ja pien jutuissa :) muuten ei :)

14.2.2013
Suuuuvi
Suuuuvi

Mun veljellä on dyspraksia ja serkulla dysfasia. Mun veli meni 5v päiväkotiin kuntoutus mielessä vaikka äiti oli kotona ja olisi halunnut hoitaa veljeäkin. Veli kävi puheterapeutilla ainakin ala-asteen loppuun saakkka. Veli kävi peruskoulun normaali luokassa osittain mukautetulla opiskelulla. Mukautettuja oli ainakin vieraat kielet ja äidinkieli. Peruskoulun jälkeen veli opiskeli datanomiksi.

Serkku taas on erityisluokassa jossa on vähemmän oppilaita ja ainakin yksi avustaja opettajan lisäksi.

Veli on nyt 22v ja ei asiaa enää huomaa jos ei tiedä. On vähän hiljaisempi kaveri ainakin jos on uusia ihmisiä ympärillä.

Serkku oli 6v kun sai diagnoosin ja apuja. Heillä ainakin elämä helpottui kun tiesi mikä on ja että apua on tiedossa. Nyt serkku on 13v ja edelleen tuon vaikeuden kyllä huomaa oudonpikin ihminen.

17.8.2012
alexsandra
alexsandra
1 year, 11-month-old toddler

no psykologilla tehdään tehtäviä, meijän muksut on tehnyt aika paljon semmosta nimeämistä että vaikka eri käsitteitä, yllä, alla, vieressä jne. Värejä, numeroita, lisäksi vaikka jonkun jutun ehtiminen monen samankaltaisen joukosta jne. Siellä on ollu myös semmonen homma jossa se psykologi on kertonut kertomuksen, josta lapsen on pitänyt ite kertoo, ja kun muksut ei oo osannut niin sitten se on esittänyt siitä kysymyksiä jne. Psykologin testeissä selviää se ikätasoinen suoriutuminen just noissa kielellisissä tehtävissä, mutta muussakin hahmottamisessa ja osaamisessa.

Toimintaterapia on kovasti meijän lasten mieleen, se kun on vähän semmosta jumppaa tavallaan :D Eli siellä tasapainoillaan, tehään pallolla juttuja, sorminäppäryyttä jne. Lapset tykkää tosi paljon :D Sama ku puheterapeutilla käynti on ollut niistä kivaa, ne kaikki harjoitukset on niin ovelasti piilotettu kivojen pelien ja leikkien joukkoon :D

Meille varsinaisen diagnoosin on tehnyt foniatri. Täällä käy foniatri vain kerran kuussa, ja hänelle on valmiiksi tehnyt lausuntoja just nämä kaikki edellämainitut henkilöt. Foniatrin kanssa lapset on tehnyt vähän tehtäviä, mutta siihen tunnin käyntiin on mahtunut tehtävät ja keskustelutuokio. Meillä on se foniatri ollut loistavan ammattitaitoinen nainen, ollut hyviä keskusteluja hänen kanssaan :) Tytön adhd-lääkekokeilussa päätökset teki puolestaan lastenpoliklinikalla ylilääkäri, mutta hänen lausunnot näkyy luonnollisesti myös kaikilla jälleen edellämainituilla henkilöillä.

Lausunnot on tullut kotiin ja kouluun sekä päiväkotiin toimitettavaksi. Kasvatusyhteistyö on toiminut kaikkinensa vallan hyvin, paitsi esikoisen opettajan kohdalla. Se on vuorostaan niin pitkä tarina etten välittäisi kertoa... Mutta yleisesti ottaen saatte työkii paljon tukea ja tietoa asioitten edetessä :) Varoitan vaan että se lausunnon lukeminen saa aina palan kurkkuun ja tipan silmään, mutta siihenkii tavallaan tottuu :D

16.8.2012
riu
riu

dysfasian nykyinen nimihän on kielenkehityksen erityisvaikeus.Meillä kahdella yläasteikäisellä pojalla tuo on ja kuuluvat helpotetun opetuksen piiriin.Käytännössä meinaa joissain aineissa helpompaa kirjaa sekä kokeet voi osittain tehdä suullisena.

Sitten tuo 5 vuotias aloitti nyt varhennetun eskarin.Hällä kielellinen erityisvaikeus sekä dyspraksia.Myönnettiin jo nyt pidennetty oppivelvollisuus ja koulussa pääsee tehostetun opetuksen piiriin

16.8.2012
tiinu
tiinu

riu: mitä tuolla toimintaterapiassa ja psykologilla tehdään? en edes tajunnut kysyä asiaa silloin puheterapeutilta...

16.8.2012
majezki
majezki
2 years, 3-month-old toddler

no täällä on ainakii dysfasialuokka olemassa, sekä tietysti vielä semmonen eritiskoulukin. Dysfasialuokka on täällä 1-2 luokkalaisille, pieni ryhmä jossa opettajan lisäksi on vaihtelevasti avustajia.

Hirveen hyvä että pääsette asian kaa eteenpäin! Meillä ei oo ainakaan diagnosoitu dysfasiaa, mutta esikoisella 8v on kielellinen erityisvaikeus ja on erityiskoulussa, keskimmäisellä 5v on kielellinen erityisvaikeus puheentuottamisessa vaikea-asteisena ja siitä saahaan vammaistukea korotettuna. Poika on päiväkodissa, jossa sillä on henkilökohtainen avustaja. Kumpikin käy aina aika ajoin psykologin ja toimitaterapeutin tykönä ja saa puheterapiaa. Valitettavasti pojan terapautti jäi mammalomalle joten en tiiä miten sen kaa käy...

Stressiä on varmaan aika tavalla, ja saat varmasti itkee monet itkut ja sopeutua moniin eri asioihin, mutta muista että yksin ette ole! On muita joilla on samanlaisia ongelmia, ja työ saatte paljon apua ja tukea monelta taholta. Tsemppiä!

16.8.2012
riu
riu

Nosto

16.8.2012
PekkajaMatti
PekkajaMatti

nostetaan esiin, jos jollakulla olisi kokemusta

16.8.2012
misukka
misukka

hops

15.8.2012
majezki
majezki
2 years, 3-month-old toddler
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...