Miten työkkäri valvoo työnhakua?

Tervehdys kaikille! Olen ollut pitkään äitiyslomalla ja hoitovapaalla, joten nyt kaipaisin tietoa seuraavasta asiasta: Kuinka tarkasti työvoimatoimisto/KELA valvoo työnhakua? Ajattelin sanoutua irti vakituisesta työpaikasta, koska muutto takaisin ko. paikkakunnalle ei oikein sovi perheemme suunnitelmiin. Tällöin liitosta kerrottiin, että minulla on sen jälkeen kolmen kuukauden karenssi. Sitten alkaa 500 päivän työttömyyskorvaus. Millaista työtä tuona 500 päivän aikana tulee ottaa vastaan? Jos ko. työ olisi vaikkapa 70 km päässä ja kieltäydyn siitä, kanteleeko työn tarjoaja työvoimatoimistolle? Tiedän, että työssäkäyntialue on nykyisin 80 km. Olen kunta-alalla, eli työttömyyden alkaessa ilmoittaudun työnhakijaksi kuntarekryn sivuille.

11.7.2012
odottaja
odottaja

miulle sanottiin myös että jos on olemassa joku tosi hyvä perustelu siihen miksi ei ota työtä vastaan, ei siitä tule karenssia. Esim. miun ei kannata lähtee osa-aikaiseksi mihinkään ärrälle, koska saisin siitä huomattavasti vähemmän rahaa kuin työttömänä lötköillessä. Kun esittää selkeet laskelmat ja perustelee perustellusti (olipas se selkeetä suomee :D) niin välttyy karenssilta :) Mie ite oon ollu enemmän ja vähemmän työttömänä (tehnyt käytännössä vaan pätkätöitä) ja oon saanu yhen kerran koko aikana työkkäristä käskyn hakea yhtä paikkaa, jota en sitten edes saanut :)

11.7.2012
riu
riu

Tosin jos saat työhön osoituksen, ja olet haastattelussa, haastettelu itsessään ei ole tae, että saat ko. "osoitus-paikan".

Voi olla, että haasttelija katsoo, että jostain syystä et ole "sopiva" kyseessä olevaan tehtävään. Esim. ammattipätevyydellä ei ole asian kanssa tekemistä, muodollisesti ja todellisesti voit olla pätevä haettavaan työpaikkaan, mutta siltikin voi olla ettei ko. työpaikkaa saa.

Voi olla niinkin, että (kunta tai kaupunki) tai muu työnantaja on laittanut työpaikan normaalisti hakuun esim. pitkänkin sijaisuuden tai vakinaisen paikan.

Lopputulos voi haastattelussakin käynnin jälkeen olla, että ko. työpaikkaa ei täytetä.

11.7.2012
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Ok, kiitos paljon MrsMetalli ja PekkajaMatti. Toivotaan, että saan duunia lähempää! Nyt keskityn vielä lastenhoitoon. Mukavat illanjatkot teille.

11.7.2012
odottaja
odottaja

Jos sinulle annetaan, käytän tuota "työhön osoitus"-termiä, osoitus tuohon 70 kilometrin päähän, niin silloin sitä pitää hakea. Muussa tapauksessa ei, ellet itse halua.

11.7.2012
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Tuli paljon uutta tietoa, kiitos vaan. Vielä yksi kysymys: entinen työpaikkani sijaitsee 90 km päässä nykyisestä kodistani. Kuitenkin saman kunnan alueella on meitä lähempänä kouluja, vaikkapa 70 km päässä. Jos vanhassa kunnassa on vuoden sijaisuus, jonka sijoituspaikka on tuo lähempi koulu, pitääkö minun hakea sitä?

11.7.2012
odottaja
odottaja

Työhön osoitus (vanha termi) on siis avoinna oleva työpaikka, joka työvoimatoimistossa virkailija katsoo sinulle sopivaksi ja mahdolliseksi työpaikaksi.

Tuollaisesta työpaikasta tulee sinulle kirje työvoimatoimistosta, ja sitten toimit ohjeiden mukaan, ensin soitto ko. työnantajalle, ja siitä prosessi menee sitten eteenpäin.

11.7.2012
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Kiitos vastauksista. Mikä on "työn osoitus"? Meikäläisen tapauksessa työpaikka voisi olla esim. yhden vuoden opettajan sijaisuus, joka on haussa sanomalehdessä tai kuntarekryssä. Voi sijaita vaikkapa 70 km päässä kotoa. Tulee hakuun esim. 2 kk ennen työn alkua. Esim. haussa ensi kesänä, jos työ alkaa syksyllä ja kestää toukokuun loppuun asti.

11.7.2012
odottaja
odottaja

Aivan, Metalli.Unohdin tuon työmarkkinatuen.

11.7.2012
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Se piti vielä kirjoittaa, että työnhaun pitää olla voimassa, jotta saa työttömyyskorvausta, ansiosidonnaista tai kelan peruspäivärahaa.

11.7.2012
PekkajaMatti
PekkajaMatti

Kyllä työkkäri valvoo työnhakua.

Jos tulee työhön osoitus, vai mikähän se on nykyään nimeltään, työpaikkaa on haettava, ja työnhakija on otettava haastatteluun.

Jos tulee osoituksia työvoimapoliittiseen koulutukseen, niihin on haettava, joko sähköisesti tai paperilomakkeella, ajoissa. Jos jättää hakematta tarjottuun työvoimapoliittiseen koulutukseen, tulee karenssi.

11.7.2012
PekkajaMatti
PekkajaMatti
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...