Kun jatkat tämän sivun käyttöä hyväksyt samalla evästeiden käytön. Voit lukea lisää tästä linkistä.

 

Äitiysrahasta...

Silloinhan kun saa toisen lapsen esikon ollessa alle 3 vuotias niin äitiysrahahan on sama kuin tästä esikoisesta, eikö niin? Jos kuitenkin esikoinen on jo yli 3 v, eikä äiti ole ollut töissä tässä välissä niin mistä se äitiysraha sitten lasketaan? Entä jos äiti on kernnyt olemaan töissä vaikka 4kk ennen kun jää uudestaan äitiyslomalle niin mistä se äitiysraha sitten määräytyy?

4.5.2012
Lintu4
Lintu4

eli tuo kolmen vuoden sääntö toteutuu vaan sillon jos se edellinen on laskettu palkkatulojen mukaan..

se voidaan laskee työttömyysturvan tai opintotuenkin (jos näillä laskettuna vaan tulisi suurempi päiväraha kuin minimi) mukaan mutta sillon ei tosiaan voi käyttää niitä tuloja seuraavan lapsen kohdalla vaikka väliä ois alle 3 vuotta koska nuo on etuuksia eikä työtuloa..

mutta jos se edellinen on laskettu työtulon mukaan ni sen säännön voi käyttää niin monta kertaa ku lapsia vaan alle 3 vuoden erolla tulee..

7.5.2012
ninnup
ninnup

tarkoittaa sitä, että jos äitiyspäiväraha on laskettu edellisestä lapsesta vaikka palkkatuloihin perustuneesta työttömyysturvasta ni seuraavan lapsen kohdalla ei voida käyttää samoja tulotietoja.

6.5.2012
misukka
misukka
3 years, 6-month-old toddler

Joo siis ymmärrän että voi joitakin kymppejä vaihdella. Mä oon niin surkee tajuun noita kelan tekstejä, että mitäköhän toi MrsMetalli pitää oikeen sisällään toi lause: "Jos edellinen päiväraha on laskettu etuuden eikä työtulon perusteella, laskutapaa ei voida käyttää".

6.5.2012
Lintu4
Lintu4

kuten huopis sanoi, niin lasketaan samoista tuloista, mut niihin vanhoihin tuloihin lisätään indeksikorotus, joka ei tosin ole mikään järjettömän suuri. Mut siis teoriassa sun äippärahasi pitäisi nousta hitusen.

Kannattaa myös laskea, et jos käyt töissä välissä ja sulla on noussu palkka, et kannattaako hakea 6kk tulojen perusteella. Kela on onneksi siinä fiksu laitos, et se laskee sinulle edeullisemman mukaan sen tulon. Esikosta sain työtuloilla nostettua äippärahaani hieman mut kakkosen kohdalla työtulojen perusteella päiväraha olis ollu pienempi ko minimi. Ja ihan automaattisesti sen kelassa kattoivat et maksoivat mulle sen suuremman.

6.5.2012
misukka
misukka
3 years, 6-month-old toddler

Siis jos lapsilla ikäero alle kolme vuotta, äitiysraha lasketaan samoista tuloista. Raha ei kuitenkaan välttämättä ole saman suuruinen, koska laskentaperusteet voi muuttua joka vuosi.

6.5.2012
huopis
huopis

Mihinkäs toi Santtuli sit perustuu? Miksi et oo saanu?

6.5.2012
Lintu4
Lintu4

Kannattaa toimittaa 6 edellisen kuukauden tulot kelalle.

6.5.2012
PekkajaMatti
PekkajaMatti

mutta jos nykyset tulot ois paremmat ku se mistä edellisen rahat on laskettu ni tokihan se otettas nykysistä tuloista eikä niistä vanhoista et saa paremman päivärahan

4.5.2012
ninnup
ninnup

jos sulla on samat tulot ku ennen esikoista ni kyllä ne pitäs sillon saman verran olla, jos kerkee töissä olemaan sen riittävän ajan.. 

mulla siis itellä toteutuu tuo 3 vuoden sääntö mutta tilanne oli se että kun äitiysrahoja laskettiin ni ne laskettiin 2010 vuoden tuloista 6kk x 2, todellisuudessa olin v. 2010 töissä vaan 6-7kk ku loppu meni saikulla eli verottajan mukaan mun 2010 tulot ois vaan tuo 6kk ni kysyin et minkä mukaan se lasketaan ku tässä on nyt kyse täysin samoista rahoista kela on vaan laskenu sen 6kk x 2 että saadaan vuositulo ni vastaus oli että kelan laskujen mukaan ku sillon minä saan isomman päivärahan ku verottajan laskujen mukaan.. ja oon nostanu ansiosidonnaista tässä ennen tulevaa äippälomaa n. 9kk ja siitä laskettava päiväraha jäis vielä pienemmäks ku verottajan mukaan eli saan sen saman minkä pojan aikaan.. ei oo porsaanreikiä sen suhteen, se mikä on äidille paras/"rahakkain" vaihtoehto ni sen mukaan maksetaan..

metalli, jos lasten välissä on yli 3 vuotta ja ei oo työtuloja siinä välissä ni ei se hyvin paljoo minimiä korkeempi oo vaikka kuin päin laskis.. kelalle edellinen vahvistettu verotus on kuitenki 2 vuotta aikasempi ja jos on tuon lasten välin ollu hoitovapaalla, puhtaasti kotihoidontuella ni minimillehän se jää verotuksen mukaan

4.5.2012
ninnup
ninnup

no siis jos ajattelee että mun lapsi syntyis vuonna 2013 niin sillonhan ne tulot laskettais 2011 mukaan jolloin oon ollu hoitovapaalla jostain huhtikuusta lähtien et aika pieneltä se raha tuntuis jos mahollisuus ois saada sitä samaa rahaa mitä sain esiokoisesta.

4.5.2012
Lintu4
Lintu4

Eli tässä kannattaa alkaa oikeesti miettiin että kannattaa väkisin mennä töihin jos on raskaana ja jos käy niin että tulevan lapsen laskettuaika onkin vaikka pari kuukautta sen jälkeen kun esikoinen täyttää kolme, ja juurikin että kerkeis ton 6kk oleen töissä! Mulla siis on työpaikka mihin palata niin se ei ole ongelma. Mut onko niin että tohon 3v sääntöön, eli jos edellinen lapsi on alle 3v niin ei oo sit mitään porsaan reikää että se menee siis aina niin että saa sen saman rahan mitä esikoisestakin? Ja siis eiks kaiken järjen mukaan (mun järjen:D ) jos kerkiin olla töissä sen 6kk ennen kun toinen lapsi syntyy ja äitiysraha lasketaan siitä, niin saan siis sitä samaa rahaa kun esikoisestakin kun mulla on sama palkka ja sillonkin se laskettiin viimesen 6kk mukaan??

4.5.2012
Lintu4
Lintu4

Itsekkin olen selvitellyt asiaa kelasta: jos lasketun ajan ja vanhemman lapsen välinen ero on kolmevuotta tai alle, saa äiti saman äitiysrahan kuin edellisestä lapsesta.

Jos ikäero on enemmän kuin kolmevuotta lasketaan raha uudestaan. Laskentaan käytetään joko edellistä verotusta tai äitiyslomaa edeltävää kuutta kuukautta. Kumman sitten vaan hakia haluaa (lue: kummasta on isommat tulot).

Eli joko menee minimiin mikäli haet edellisen verotuksen mukaan. Vähän isompaan tulokseen pääset mikäli haet viimeisen 6kk perusteella olettaen että olet töissä.

4.5.2012
Lortsy
Lortsy

ja jos ei mitään tuloja oo ollu välissä ni sit sen verotuksen mukaan tai työttömyysetuuden jos semmosta on saanu ja jos ei oo vuosiin mitään ni tulee varmaan se minimi

4.5.2012
ninnup
ninnup

äf, kato en lukenu niin tarkkaan ni rupesin höpisee tuota 3 vuoden sisään juttua mut se oliki että on jo yli 3v.. hirviän tarinan kirjotin aiheen vierestä XD

eli nyt jos tää sun 4kk on ollu paremmat tulot ku viimeksi vahvistetussa verotuksessa (tänä vuonna viimeks vahvistettu on 2010) ni laskeevat siitä, eli kumpi vaan on äidille parempi..

kelan sivuilla oli näin lyhyistä työsuhteista:
Työtulosi voidaan arvioida myös 6 kuukautta lyhyemmältä ajalta, jos sinulla on ollut tuloja ammatinvaihtumisen tai muun vastaavan syyn vuoksi vain osalta 6 kuukauden aikaa.

4.5.2012
ninnup
ninnup

Kirjoittaja on poistanut kommentit.

4.5.2012
ninnup
ninnup

Kirjoittaja on poistanut kommentit.

4.5.2012
ninnup
ninnup
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...